ACUM:
15.30
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Perpetuum mobile Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Se întâmplă la Radio România Înapoi

'Avioane de hârtie' și 'Un trubadur printre amintiri - Aurel Storin' la Teatrul Național Radiofonic

Bookmark and Share
Publicat: vineri, 4 Noiembrie 2016 , ora 9.59

Avioane de hârtie de Elise Wilk, cea de-a patra premieră, din cadrul proiectului "Radio Fiction Desk - 2016"

Vineri, 4 noiembrie 2016, va avea loc, pe site-ul tnr.srr.ro - pagina radiofictiondesk.srr.ro, lansarea premierei radiofonice "Avioane de hârtie", o adaptare după Elise Wilk, interpretată de elevii-actori ai Liceului Teoretic "Dante Alighieri".

Din distribuție fac parte următorii elevi-actori: Cristina Istrate, Maria Bîrsășteanu, Gabriel Voicu, Mădălina Ursache, Larisa Iordan, Claudiu Răducanu, Florin Burduf și Antonio Serban, îndrumați de profesoara Alina Cocu.

Această ultimă premieră radiofonică se alătură pieselor înregistrate până acum în cadrul actualei ediții a proiectului "Radio Fiction Desk -2016" - "Chirița în provincie" - o adaptare după Vasile Alecsandri, interpretată de elevii de la Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu", "O scrisoare pierdută" - o adaptare după I. L. Caragiale, în interpretarea elevilor-actori de la Colegiul Național "Mihai Viteazul" si "Boul și vițeii" - o adaptare după Ion Băieșu, interpretată de elevii de la Colegiul Național "Spiru Haret", toate putând fi ascultate și notate pe site-ul amintit mai sus.

"Radio Fiction Desk 2016" este un proiect - concurs, realizat de Radio România - Centrul Cultural Media - Teatrul Național Radiofonic, în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, care își propune colaborarea cu trupe de actori formate din elevi ai liceelor bucureștene, pentru a realiza spectacole de teatru radiofonic.

Proiectul s-a derulat pe parcursul anului 2016, în ediții succesive, la patru unități de învățământ bucureștene: Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu", Colegiul Național "Mihai Viteazul", Colegiul Național "Spiru Haret" și Liceul Teoretic "Dante Alighieri".

Ca și în prima ediție, la finalul fiecăruia dintre cele patru stagii de pregătire, elevii au înregistrat radiofonic piesele de teatru în studioul "Mihai Zirra" al Societății Române de Radiodifuziune. Spectacolele au fost postate pe site-ul tnr.srr.ro, pagina radiofictiondesk.srr.ro, în succesiunea realizării lor. În acest fel, piesele înregistrate pot fi ascultate și notate de către elevi, de profesori, dar și de către alți iubitori ai teatrului radiofonic. La aceste aprecieri ale publicului se vor alătura cele ale unui juriu de specialitate, în acest fel stabilindu-se câștigătorii, care vor fi premiați în cadrul unei gale care va avea loc în luna decembrie a acestui an.

Menționăm că la această ediție, "Radio Fiction Desk - 2016", piesele vor putea fi ascultate și notate până pe data de 10 decembrie 2016.

Vă dorim audiție plăcută și vă așteptăm să contribuiți, prin notele acordate, la stabilirea câștigătorilor acestei ediții!

https://www.facebook.com/RadioFictionDesk


Un trubadur printre amintiri - Aurel Storin

Duminică, 13 noiembrie 2016, de la ora 17.00, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați, din ciclul Mari Actori de Comedie, spectacolul radiofonic - Un trubadur printre amintiri - Aurel Storin, o emisiune dedicată autorului, textierului, umoristului Aurel Storin.

Este o premieră absolută care dezvăluie publicului ascultător câteva dintre trăsăturile artistice ale personalității scriitorului și omului de teatru, Aurel Storin. Pornind de la replici celebre din opera marelui dramaturg I.L.Caragiale, Aurel Storin a scris cu ironie, umor și iubire mai multe versuri, strânse în volumul Rondele de Amor, folosind forma fixă a rondelurilor. Regizorul artistic Attila Vizauer a încredințat interpretarea acestor Rondele de Amor, actorilor - Horațiu Mălăele și George Mihăiță - într-un duet remarcabil. Cele mai frumoase cântece scrise de câțiva dintre compozitorii noștri de muzică ușoară - Temistocle Popa, Radu Șerban, Vasile Veselovski, Marcel Dragomir, George Marcu, Horia Moculescu, Vasile Vasilache jr. - și interpretate de mari nume ale muzicii noastre cât și de renumiți actori - Aurelian Andreescu, Mihaela Mihai, Margareta Pâslaru, Nicu Constantin, Mirabela Dauer, Adrian Pintea, Mălina Olinescu, Gheorghe Dinică, Gică Petrescu, Marina Voica, Angela Similea, Elena Cârstea, Nicolae Dinică, Cristina Stamate, Dan Spătaru, Luigi Ionescu - vor marca sensibilitatea inconfundabilă și talentul autorului versurilor - Aurel Storin.

Aurel Storin s-a născut la București la 12 ianuarie 1937. Între anii 1955 și 1959 a urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității din București.

Scriitor și poet Aurel Storin a fost o viață întreagă, din aprilie 1960 și până în anul 2007 Secretarul literar al Teatrului de Revistă Constantin Tănase. Pe la el au trecut toate textele artistice, care au făcut, timp de decenii, succesul Teatrului de Revistă.

Din creațiile sale literare putem aminti o scurtă, dar profundă istorie a Teatrului Românesc de Revistă, făcând cunoscut publicului larg destinul acestui gen al comediei și umorului românesc, precum și sentimentalele portrete ale unor mari actori, regizori, compozitori, scriitori, interpreți ai culturii românești interbelice și ai perioadei contemporane, intitulate "Trecute vieți de mari artiști români, o memorie de suflet". Ultimul său succes scriitoricesc a fost cartea dedicată prietenilor săi de-o viață "Stela Popescu și Alexandru Arșinel- o Pereche fără pereche".

Aurel Storin a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, al UNITER și Redactor șef al Revistei Realitatea evreiască. I s-a conferit Premiul "Constantin Tănase" (1998-Israel, Tel Aviv), Diploma de excelențã - pentru contribuția adusã la afirmarea Teatrului Fantasio - Constanța (1996) și diploma "Omul anului 2009" al Centrului Cultural Israeliano-Român pentru cartea de versuri "Morminte călătoare".

Versurile, proza, piesele de teatru, eseurile, au fost publicate și în alte reviste și ziare de prestigiu precum - Viața românească, România literară, Luceafărul, Adevărul.

În anul 2007 a fost distins cu Premiul Uniter pentru întreaga sa activitate.

Realizatorii- Silvia Cusursuz, Manuella Popescu și Mircea Zăvoianu, dedică această emisiune omului și profesionistului Aurel Storin, la un an de la plecarea sa la stele, cavaler emblematic al Teatrului Românesc de Revistă, pe care l-a slujit, cu pricepere și devotament, o viață întreagă.

Regia de studio Renata Rusu, Regia tehnico-muzicală Radu Verdeș.

Luni, 7 noiembrie, de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei, din București, va avea loc audiția cu public, în avanpremieră, a spectacolului - Un trubadur printre amintiri - Aurel Storin.

Evenimentul, organizat de Teatrul Național Radiofonic, se va desfășura în prezența actorilor și a echipei de realizatori. Intrarea este liberă.