Cronici Înapoi

AUDIO. Ziua Națională a României, sărbătorită la Sala Radio

Publicat: vineri, 29 Noiembrie 2019 , ora 22.44

Ziua Națională a României a fost celebrată, la Sala Radio, în cadrul Stagiunii Orchestrelor și Corurilor Radio. Solist a fost tânărul pianist Cadmiel Boțac, unul dintre câștigătorii Concursului Național de Pian organizat, în 2010, sub semnul "Zilelor Lipatti", de Radio România Muzical.


Cu Nicolae Moldoveanu la pupitrul dirijoral, Orchestra Națională Radio a început concertul dedicat Zilei Naționale a României cu o partitură semnată de Constantin Silvestri - Jocurile populare românești din Transilvania. Au fost urmate de Concertul în la minor pentru pian și orchestră de Edvard Grieg, publicul extrem de numeros de la Sala Radio având șansa să-l urmărească în postură solistică pe Cadmiel Boțac, laureat al Concursului Internațional Astana Piano Passion din Kazahstan.

"A fost o atmosferă extraordinară. Vă mărturisesc faptul că am urcat pe scenă plin de emoție, poate și puțin reținut la început... emoția unui tânăr care poate nu are chiar atât de multă experiență de viață sau muzicală, dar m-am simțit extraordinar și de fiecare dată când vin la Radio pot să spun că e un moment cu totul special pentru mine. A fost o săptămână extrem de fructuoasă, o colaborare foarte, foarte bună pentru mine și m-am simțit apreciat și încurajat de cei din orchestră. Și cred că e foarte important să existe o legătură și o direcție comună între solist, dirijor și orchestră. Și această căldură am simțit-o din partea lor."

"Am avut un tânăr, nu l-am ascultat pentru prima dată... e absolut excepțional! Copilul acesta nu e o speranță, e o certitudine! Absolut e o certitudine și mi-aș dori să-l văd pe el pe la 30 de ani ce-o să fie. Iar orchestra, ca întotdeauna, minunată! Maestrul Moldoveanu o strunește bine, activ!"

"Pianistul - minunat! Și mi-a plăcut foarte mult bisul, Chopin, foarte fain! Impresionat de sală - foarte multă lume de bună calitate. În seara asta am vrut să venim aici pentru concertul de Grieg și pentru partea a doua. Orchestra este absolut minunată și audiția la Sala Radio este de excepție!"

Aplauze ce au durat minute bune pentru Cadmiel Boțac, urmate de o versiune la fel de apreciată a Simfoniei în re minor de Cesar Franck, ultima lucrare din programul propus de Orchestra Națională Radio și dirijorul Nicolae Moldoveanu.

"Bucuria a fost triplă în seara aceasta. În primul rând, m-am reîntâlnit cu maestrul Nicolae Moldoveanu - plin de energie, plin de muzică și de viață. Mi-a plăcut foarte mult cum a ales programul. Extraordinar de inspirat! Înainte de orice, nu se cântă Silvestri, iar lucrarea este extraordinară, e o mică bijuterie, cu specificul ăla românesc pe care-l căutăm în fiecare lucrare a românilor. Apoi, reîntâlnirea cu tânărul Cadmiel Boțac... are tehnică, are sensibilitate, are virtuozitate, pe alocuri mai are ezitări, dar la 22 de ani mi se pare excepțional! Culminând cu a treia mare bucurie, Simfonia în re de Cesar Franck, care se cântă prea rar; este o lucrare extrem de complexă, dar este atât de frumoasă și atât de reușită în toate momentele ei! Ce mi-a plăcut la maestrul Moldoveanu e faptul că a privilegiat momentele solistice. Totul a fost minunat! Mulțumesc, Radio România!"

Reportaj realizat de Lucian Haralambie