Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara la Ateneul Român - 7 mai 2019

Publicat: miercuri, 8 Mai 2019 , ora 13.43

Pentru a doua oară în cadrul seratelor de marți, violoncelistul Eugen-Bogdan Popa și pianista Anamaria Biaciu-Popa au oferit publicului un program tematic intitulat "Legendária". "Atât titlurile cât și temele pieselor gravitează în jurul subiectelor primordiale: dragostea, revenirea la tradiție, la amprenta folclorică sau la cea stilistică." - au explicat protagoniștii recitalului conținutul programului prin care au propus auditoriului o încercare de introspecție pornind de la două întrebări cu răspunsuri unice: Cine sunt? și De ce iubesc?

Ca de fiecare dată, cei doi instrumentiști sunt prezenți pe podiumul de concert cu programe inedite însuflețindu-le cu pasiune, stiință de cânt, muzicalitate. Cu pasiune au vorbit și în finalul recitalului despre structura discursului lor muzical:

"Noi, de regulă, încercăm să avem recitaluri tematice; adică un cuvânt-cheie sau o temă, o idee care să lege firul muzicii. De această dată, Legendaria. Este numele celei de-a doua piese din Suita lui Vila-Lobos, o suită foarte delicată și dragă nouă. Și, din câte am cercetat, el fiind și violoncelist printre altele a compus această lucrare când era proaspăt căsătorit cu o pianistă și poate și de aici ne-am gândit că numele s-ar potrivi. Pe de altă parte, am vrut să includem în programul nostru de legende și piese ale compozitorilor români."

"Am început cu o piesă de Doru Popovici, un om pe care l-am prețuit mult, și am vrut să aducem un omagiu maestrului. O piesă foarte frumoasă de Ciortea."

"...Balada lui Ciortea, care, practic, nu știu cât este de cunoscută însă pe noi ne-a fascinat. O considerăm a fi o bijuterie cu neliniști armonice care se transformă într-o muzică extrem de tensionată și de rafinată. Sau cum ar fi Nocturna și Saltarela lui Enescu - piesă de tinerețe."

"... relativ recent descoperită și publicată și intrată în circuitul interpretativ."

"Și-a găsit și un Beethoven locul pentru că tratează tema dragostei... deci, un subiect foarte lipit de oricare dintre noi. Sunt subiecte primordiale care ne macină zi de zi, cumva să ne gândim și să ne răspundem unic și intim Cine suntem? și De ce iubim?"

Buna comunicare dintre violoncelistul Eugen-Bogdan Popa și pianista Anamaria Biaciu-Popa vine din privilegiul de a face muzică în familie. Cei care s-au aflat la Sala mică a Ateneului Român în 7 mai 2019 au avut parte de un recital inedit oferit de violoncelistul Eugen-Bogdan Popa și pianista Anamaria Biaciu-Popa, doi muzicieni care caută lucruri speciale în muzica fiecărui compozitor, reușind poate lucrul cel mai important pentru un interpret, să transmită și să creeze emoții.

Reportaj realizat de Jeanine Costache