Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara la Ateneul Român - 28 mai 2019

Publicat: miercuri, 29 Mai 2019 , ora 13.55

"Un cvartet incandescent, inovator și tânăr" - se spune despre ansamblul Solartis. A fost înființat în 2012, astăzi din componența cvartetului făcând parte violonistele Simina Croitoru și Ana Maria Marian, violistul Daniel Vots și violoncelistul Andrei Nițescu. În cei șase ani de existență, cvartetul Solartis a câștigat concursuri naționale și internaționale, a concertat în importante săli de concerte și în festivaluri și au venit în viața muzicală cu proiecte inedite. Un program interesant au prezentat cei patru tineri și în 28 mai la Sala mică a Ateneului Român, interpretând lucrări de Mozart, Schubert și Leo Weiner. Despre componența sa actuală și despre programul prezentat a vorbit violoncelistul Andrei Nițescu:

"Ce ați ascultat în seara asta este the lates version of Solartis Quartet, care s-a întâmplat acum un an și jumătate, doi, când doi dintre colegii noștri ne-au părăsit și ne-am reîntregit. Pe Mozart îl cunoașteți cu toții, pe Schubert de asemenea, cred că-l cunoașteți, pe domnul Weiner nu-l cunoașteți prea bine. Nici noi nu l-am cunoscut până acum câteva luni când, aflându-ne într-un turneu cu orchestra Siminei Croitoru, String Virtuosi, și făcând multe drumuri prin țară am zis să ne luăm și noi spotify. Și întâmplător am găsit o înregistrare cu aceste cvartete, trei la număr, ale domnului Leo Weiner - un compozitor maghiar de secol XX. Ne-a plăcut, ne-am îndrăgostit de ele și ne-am gândit să-l încercăm pe primul dintre ele, cel pe care l-ați auzit azi."

Publicul a ascultat cu interes toate cele trei lucrări, cei patru muzicieni mizând pe atuul lor, acela de a comunica cu publicul spunându-și povestea lor cu onestitate, înțelepciune și multă poezie. Au vorbit despre bucuria de a face muzică împreună și despre mesajul lor adresat celor care au luat parte la un eveniment înscris în cadrul seratelor de marți:

"Fiecare dintre noi are și alte laturi în afară de cea de muzică de cameră, fiind fie proferori, fie componenți ai unor orchestre din București, și atunci muzica de cameră este ceva ce te curăță de cotidian."

"Îți dă ocazia să fii la fel de creativ ca în postura de solist. Creativitatea e puțin constrânsă în primă fază, însă ulterior, cunoscând celelalte voci, ajungi la un rezultat mai interesant față de cel de solist."

"Noi încercăm să transmitem ceea ce ne caracterizează și... dorința de întoarcere. Că, până la urmă, dacă te simți bine, vrei să te întorci, indiferent unde te întorci."

"O energie foarte bună! Important este că noi ne-am simțit foarte bine pe scenă."

"Mi-aș dori ca publicul din seara asta să se bucure cum ne-am bucurat și noi pe scenă și să aibă o seară în continuare foarte frumoasă."

Violonistele Simina Croitoru și Ana Maria Marian, violistul Daniel Vots și violoncelistul Andrei Nițescu sunt patru instrumentiști minunați care alcătuiesc cvartetul Solartis, un cvartet care a abordat fiecare piesă cu profesionalism în așa fel încât să redea substanța muzicii și caracterul fiecărei lucrări.

Reportaj realizat de Jeanine Costache