Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seara la Ateneul Român - 26 martie 2019

Publicat: miercuri, 27 Martie 2019 , ora 13.14

Un program romantic a înscris în 26 martie pianista Anca Săftulescu. Deși s-a aflat pentru prima dată în cadrul seratelor de marți, Anca Săftulescu este un nume cunoscut, o muziciană cu o bogată activitate concertistică, deținătoare a unei burse de studiu la Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Paris. În permanenta sa preocupare de perfecționare a artei sale interpretative, pianista a participat la numeroase cursuri de măiestrie în Europa și Statele Unite ale Americii. La Sala mică Ateneului Român, Anca Săftulescu a fost întâmpinată de un public numeros, tânăra muziciană afișând o tehnică pianistică foarte bună, combinată cu un ton expresiv și tumultuos într-un program cu lucrări de Chopin, Liszt și Franck; lucrări care au marcat diverse etape ale vieții, după propria-i mărturisire:

"Un program romantic, un program care a definit multe etape ale vieții mele. Este un program de suflet pentru că fiecare piesă are o încărcătură emoțională deosebită. Trei etape... Aș începe cu exuberanța, chiar inconștiența, dar într-o variantă frumoasă, a tinereții - Mefisto vals. Apoi, aș vorbi de o primă etapă în maturizarea ma artistică - Preludiu, coral și fugă. Și apoi aș vorbi despre suferința profundă care a zdruncinat viața mea în ultima etapă a ei - Sonata a II-a de Liszt, care este dedicată cumva tuturor celor pe care i-am cunoscut vreodată, pe care nu i-am cunoscut, dat m-au știut, care au fost și acum nu mai sunt. Fiecare a adus ceva în viața mea, a schimbat viața mea... fiecare din aceste piese atunci când le-am studiat."

Anca Săftulescu este un nume afirmat în peisajul muzical cu evoluții apreciate atât în țară, cât și peste hotare în Franța, Italia, Belgia și Statele Unite ale Americii. Vă spuneam, Anca Săftulescu stăpânește o tehnică pianistică foarte bună completată de un cânt rafinat, cu o frazare elegantă și sensibilă într-un parcurs muzical inteligent dozat. Cu programul prezentat, ea revenit în viața muzicală, după cum a și precizat:

"Este un nou început. Poate să fie semnătura mea. Pentru că trăiesc foarte intens muzica lui Franck, am simțit că o știu dintotdeauna, că este a mea și o port cu mine-n suflet peste tot. Întotdeauna este un public minunat aici. Ideea de a veni într-o sală de concert și a cumpăra bilet și cu o asemenea căldură să primești interpretul... asta este altceva. Suntem obișnuiți când suntem mai mici să cântăm în săli unde lumea vine și unde nu este neapărat bilet la intrare, și-atunci, evident, căldura este cu atât mai mare. Adică, vine lumea cu sufletul deschis să primească. Or, în momentul în care știi că ai plătit pentru lucrul respectiv, ai niște așteptări și lucrurile se schimbă. Și-atunci când primesc această căldură minunată a publicului, trebuie să recunosc că este senzațional pentru mine, ca artist... și nu doar pentru mine, cred că pentru orice artist."

Reportaj realizat de Jeanine Costache