Cronici Înapoi

AUDIO. Retrospective și așteptări - Matei Varga și Christian Reif la Sala Radio

Publicat: luni, 14 Octombrie 2019 , ora 13.01

Deschiderea stagiunii Orchestrei Naționale Radio poate fi privită drept un moment de retrospecție - muzicienii și melomanii au ocazia de a reevalua viața muzicală bucureșteană, atât prin prisma stagiunilor trecute, cât și din punctul de vedere al așteptărilor pentru stagiunea ce urmează. Această perspectivă, deschisă către viitor, este ceea ce ne-a fost oferit vineri, 11 octombrie.

Pe scena Sălii Radio au urcat doi tineri muzicieni de excepție, dovedindu-și abilitățile și profesionalismul în colaborarea cu ansamblul orchestral. Despre Matei Varga trebuie spus în primul rând că a fost elogiat de public - în parte pentru prezența sa plină de vitalitate. Din punct de vedere interpretativ, Concertul în la minor pentru pian și orchestră de Robert Schumann a fost bine gândit de solist; de la contrastele specifice stilului și nuanțe calculate, până la tempouri bine alese. Este evident că lucrarea a fost pe placul solistului și că publicul a putut observa acest lucru:

"Solistul din seara aceasta a vut o pianistică briliantă, aș putea spune, cu momente frumoase. Cât despre orchestră, părea dornică să cânte. Dirijorul, de asemenea, foarte pe fază. Cu totul, un concert bine realizat, cu momente frumoase!"

"Concertul este clasic, interpretarea a fost bună, adică pe gustul publicului. Orchestra a fost foarte bine ținută în mână de un dirijor tânăr, dar profesionist."

"Este o bucurie să ne reîntâlnim cu el și să vedem-i vedem priceperea și talentul. Ne bucurăm că a început stagiunea cu un concert așa de frumos. Așa că este o bucurie să fim din nou în sălile de concert."

Evident că aportul dirijorului nu poate fi neglijat - Christian Reif a dovedit un nivel de control asupra aparatului orchestral cu care nu mulți tineri dirijori se pot lăuda. Experiența sa trebuie, însă, contextualizată: în luna iulie a acestui an, muzicianul german a încheiat un mandat de trei ani ca director muzical și dirijor principal al Orchestrei Simfonice de Tineret din San Francisco. Finalul colaborării cu ansamblul american a fost marcat de un turneu european, în urma căruia mai multe publicații de specialitate i-au prezis un viitor strălucit; se pare că instituțiile culturale europene împărtășesc această opinie, având în vedere că tânărul dirijor va debuta alături de nu mai puțin de opt orchestre europene în acest an.

Calitățile sale dirijorale sunt, evident, deosebite - în partea a doua a serii am ascultat suita "Tablouri dintr-o expoziție" de Modest Mussorgski, în aranjamentul lui Maurice Ravel, o lucrare pretențioasă, din mai multe puncte de vedere. În final, mobilizarea și efortul instrumentiștilor au fost bine-venite, iar împreună cu aptitudinile muzicale ale lui Christian Reif au rezultat într-o seară impresionantă.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu