Cronici Înapoi

AUDIO. Recitalul Dan Grigore-Michèle Ramis

Publicat: marți, 3 Decembrie 2019 , ora 15.01

Publicul prezent pe 2 decembrie 2019, în sala Elvira Popescu, a putut asista la dialogurile muzicale dintre Ambasadoarea Franței în România, doamna Michèle Ramis, și maestrul Dan Grigore. Evenimentul s-a desfășurat la un an de la lansarea Sezonului România-Franța, al cărui scop a fost acela de a celebra valorile culturale și prietenia dintre cele două state.

În prima parte a recitalului, pianistul Dan Grigore a intepretat Adagio din Suita nr.1 op.3, În stil vechi de George Enescu, urmat de patru preludii și valsul La plus que lente de Claude Debussy. Ambasadoarea Franței în România, doamna Michèle Ramis, i s-a alăturat lui Dan Grigore în abordarea unor selecțiuni din Suita Dolly pentru pian la patru mâini de Gabriel Fauré și din Suita Ma mère l'Oye pentru două piane de Maurice Ravel, iar la final au oferit ca bis Vocaliza de Serghei Rahmaninov.

După încheierea evenimentului, cei doi protagoniști ne-au împărtășit câteva gânduri despre aceste dialoguri muzicale.

"Ceea ce am simțit în timpul acestui eveniment a fost vibrația publicului, bucuria, emoția de a vedea un mare muzician, cum este Dan Grigore, cântând alături de o ambasadoare. Cred că oamenii au simțit ideea de prietenie și au vibrat, pentru că nu a fost doar un eveniment muzical, ci, aș spune, unul aproape politic. Pentru mine a fost ceva excepțional, trăit cu intensitate și cred că pentru prietenia româno-franceză a fost important." - Ambasadoarea Franței, doamna Michèle Ramis.

Acum, câteva impresii din partea maestrului Dan Grigore:

"Sunt foarte încântat. Întotdeauna am fost convins că există un cote ludic în muzică, ca și în alte arte, și că și meseriile cele mai serioase se pot face foarte bine și mult mai bine dacă găsești și cote-ul ludic din ele, deci cote-ul jucăuș, însemnând și găsirea vegetației sufletului care dă o anumită forță de creație, spontană. E, lucrul ăsta se poate întâmpla când cei doi sunt modești, smeriți în fața muzicii și-și găsesc plăcerea de diletanți, așa cum am mai spus, de a se aventura împreună către acest albastru al cerului și, cum zice poetul, și dincolo de el."


Reportaj realizat de Vlad Ghinea