Cronici Înapoi

AUDIO. Recital David Geringas la Ateneul Român

Publicat: joi, 8 Septembrie 2016 , ora 12.02

"A fost o atmosferă plăcută. Mă bucur că am avut ocazia să prezint lucrări mai puțin cunoscute cum sunt sonatele de Szymanowski și Laks. Publicul și colegii din juriu trebuie să cunoască acest repertoriu." - violoncelistul David Geringas după recitalul susținut miercuri, 7 septembrie, pe scena Ateneului Român, primul al unui membru al juriului la ediția din anul acesta a Concursului Internațional "George Enescu".

Artistul lituanian a evoluat alături de pianistul britanic Ian Fountain într-o primă parte dedicată muzicii de secol XX - Sonata nr.9 de Karol Szymanowski, în versiunea pentru violoncel și pian și Sonata de Szymon Laks au fost opusurile alese pentru prima parte a acestei seri, comentată de violoncelistul Anton Niculescu:

"Este ceva inedit această sonată de Szymanovski, care este originală pentru vioară. Mie-mi place mai mult la violoncel pentru că, sigur, sunt violoncelist. O sonată splendidă! Se potrivește foarte bine la violoncel. Iar David Geringas este un mare, mare violoncelist. Deși are 70 de ani, cântă formidabil, are un instrument extraordinar, publicul este încântat. Un pianist, tot așa, extraordinar… Sunt încântat de această serată!"

Sonata op. 19 în sol minor pentru violoncel și piande Serghei Rahmaninov a completat programul propuns de violoncelistul David Geringas și pianistul Ian Fountain, însă nu a fost suficient. Publicul a aplaudat în picioare minute în șir, iar Bravo-urile! rostite în cor i-au făcut pe cei doi interpreți să revină de patru ori pe scenă; și au uimit prin fiecare bis oferit!

"Ce m-a surprins a fost bucuria cu care a reușit să demonstreze că se joacă și nu numai că se joacă, dar știam calitatea acestui interpret demult. M-a uimit prin tinerețea interpretării. La final, aceste bisuri m-au surprins, într-adevăr. A fost un recital de excepție, peste ce m-am așteptat! Ce-mi place foarte mult de câțiva ani la Festivalul Enescu este că nu mai este ceva vetust, nu mai este ceva deja cunoscut, ci este un aer cu adevărat european, un aer deschis și nu știi la ce să te aștepți. De fiecare dată te surprinde prin organizare cu câte ceva."

Concursul "Enescu" este în plină desfășurare. Astăzi va începe cea de-a doua etapă la secțiunea violoncel, acolo unde țara noastră este reprezentată de Ion Storojenco și Octavian Lup. Acesta din urmă a fost prezent ieri seară la Ateneul Român și a vorbit despre recitalul susținut de David Geringas:

"Excepțional! Este foarte rar să auzi un sunet atât de profund și de plin de culoare și de un parfum rusesc de o eleganță și de un rafinament ieșite din comun."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie