Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Marius Giura - Gărâna Jazz Festival

Publicat: sâmbătă, 8 Februarie 2020 , ora 15.44

În perioada 9-12 iulie 2020, se va desfășura cea de-a XXIV-a ediție a „Gărâna Jazz Festival”. Pe cele trei scene ale festivalului vor urca personalități de renume mondial din sfera muzicii jazz, continuând tradiția începută în anul 1997. Mai multe detalii despre „Gărâna Jazz Festival” ne-a oferit directorul acestuia, domnul Marius Giura, pe care îl veți asculta în următorul interviu.

Ediția de anul acesta Gărâna Jazz Festival va aduce nume importante, precum Dhafer Youssef, Charles Lloyd, Robben Ford sau Bill Evans. Ce însemnătate are acest lucru pentru poziția festivalului în contextul evenimentelor de acest gen la nivel european?

Festivalul de la Gărâna și-a cam obișnuit publicul în ultimii ani cu vedete de asemenea calibru. Am avut o șansă bună anul ăsta să îi găsesc liberi pe acești artiști, știut fiind faptul că Festivalul de la Gărâna se desfășoară în același weekend cu festivaluri mari ale scenei europene, cum ar fi Umbria, Perrugia, Montreux, Nord Sea Jazz, Festivalul de la Vienne din Franța și cel din Danemarca. De asemenea, și festivalul-mamut de la Istanbul, care este cam cel mai mare din Europa.


Festivalul urmărește în mod special un anumit stil de jazz sau tip de repertoriu?

Urmărește jazzul contemporan, în special stilul european, dar și jazzul american, nu merg însă pe jazz tradițional sau pe standarde.


Până acum a fost anunțată numai prezența artiștilor din străinătate. Vor fi și muzicieni care vor reprezenta țara noastră la Festivalul de la Gărâna?

Da, vor fi cu siguranță. Conceptul Romanian Jazz Meeting se va desfășura și anul ăsta pe cele trei scene; respectiv la Hanul de la răscruce - după-amiaza, acolo unde a debutat festivalul în urmă cu 24 de ani, la biserica din Văliug - concerte dimineața, începând cu ora 11.00, dar și pe scena mare, în deschiderea unor seri. Nu am definitivat încă lista cu artiștii români, dar vor fi cu siguranță nume mari ale jazzului de la noi.


Anul acesta va avea loc ediția cu numărul XXIV. Cum vedeți evoluția festivalului pe parcursul anilor?

A evoluat enorm, începând cu primele ediții, când au fost maximum 50 de spectatori, până la edițiile din urmă, în care au fost și 10-15 mii de oameni pe seară în anumiți ani. Totul s-a desfășurat firesc, zic eu, ținând cont de frumusețea locului și de numele artiștilor. Ei au creat această stare.

Photo: Mircea Albutiu

Interviu realizat de Vlad Ghinea