Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Andrei Ioniță

Publicat: miercuri, 1 Iulie 2020 , ora 9.30

În perioada 22-28 iunie, Orchestra Simfonică din Hamburg a propus publicului online seria de înregistrări "Peste tot pe Pământul îndrăgit", centrată pe ciclul de lieduri Cântecul Pământului de Gustav Mahler, dar care a cuprins și alte lucrări orchestrale și camerale. Pe lângă alți artiști invitați s-au aflat și violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Martha Argerich, care au interpretat Fantasiestücke op.73 de Robert Schumann, înregistrarea fiind difuzată pe 25 iunie și poate fi vizualizată aici.  În următorul interviu, violoncelistul Andrei Ioniță ne-a oferit mai multe detalii despre colaborarea cu pianista Martha Argerich.

Cum ai primit invitația de a cânta alături de pianista Martha Argerich în cadrul proiectului "Peste tot pe pământul îndrăgit", propus de Orchestra Simfonică din Hamburg?

Pentru stagiunea 2019-2020, eu aș fi fost artist în residence la orchestra simfonică, dar din păcate din cauza crizei Corona practic jumătate din rezidența mea a fost anulată. Așa că atunci când ea a organizat acest proiect minunat de înregistrări s-au gândit să mă invite și pe mine și probabil au și știut că unul dintre visele mele este să cânt alături de Martha Argerich... așa că, da, m-au invitat pentru a înregistra Fantasiestücke de Schumann alături de dumneaei.


În ce atmosferă s-au desfășurat repetițiile cu Martha Argerich și ce senzație ai avut când ai fost partenerul de scenă al dânsei?

Repetițiile au fost scurte, dar foarte intense. Poți să simți această energie incredibilă și acest volum de muzicalitate și de inspirație personală pe care Martha îl posedă. A fost foarte interesant! Ai senzația că două personalități aproape că se lovesc cap în cap, dar, până la urmă, rezultatul final a fost, sper, unul frumos. Și m-am bucurat mult de această înregistrare și de șansa, până la urmă, de a cânta cu un asemenea artist incredibil.


Am înțeles că proiectul acesta organizat de Orchestra Simfonică din Hamburg se va desfășura în două faze. Prima a avut loc deja pe internet și ne întrebăm dacă ne așteptăm să reîntâlnim curând duo-ul Ioniță-Argerich în sala de concert, de data aceasta cu public!

Cine știe?! În primul rând, sper să revenim cu toții pe scenă cât mai des. Martha a fost extrem de drăguță cu mine, am avut niște discuții frumoase după repetiții. După înregistrare... să vedem ce ne va aduce viitorul.


Știu că în această perioadă ai fost foarte activ pe internet cu concerte, recitaluri. Ce planuri ai în continuare?

Din fericire, în Germania, pentru că situația a fost ținută cât de cât sub control, au reînceput să organizeze concerte și recitaluri, mai ales camerale. Duminica trecută am avut un recital solo lângă Bonn. Mă mai așteaptă câteva recitaluri alături de pianista mea, Naoko Sonoda, aici la Berlin și în zona Kolnului. În luna august, aș participa la Festivalul de muzică de cameră Moritzburg de lângă Dresda, iar în luna august aș avea chiar concert de trio alături de Daria Tudor și de Georgeta Iordache la Ateneul Român, în cadrul Festivalului Vara Magică. Să sperăm că toate aceste concerte se vor ține și că publicul va putea veni într-o formă sau alta la concert.

Interviu realizat de Vlad Ghinea