Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu trompetistul Sebastian Burneci

Publicat: miercuri, 10 Iunie 2020 , ora 11.35

Ne află în cea de-a doua săptămână a Concertelor ROZ, în direct de la Sala Radio - un proiect propus de Radio România Muzical și Orchestrele Radio România. Ziua de joi este dedicată jazz-ului, abordat cu multă creativitate și spontaneitate de membrii Big Bandu-ului Radio. Alone Together Jazz Series continuă joi, 11 iunie, cu Behind Social Bars, un concert în primă audiție, ce poartă semnătura trompetistului Sebastian Burneci.


Este un concert inspirat din experiența aceasta provocatoare a autoizolării, domnule Burneci!

Este foarte greu ca, dintr-odată, să nu mai ai public, să nu mai ai concerte. Când nu le mai ai îți dai seama cât de mult îți lipsescși cât de greu este să nu ai cui să te adresezi. Dar, iată că din fericire au și ajutat la acest proiect, la această muzică pe care am scris-o și care sper să fie sugestivă pentru ce ar simți un artist care stă acasă și nu știe ce urmează.


Ce veți interpreta în această săptămână și în ce formulă instrumentală?

Suntem în sextet. Alături de mine este la trombon Florian Radu, la chitară - Liviu Negru, la pian - George Natsis, Adrian Flautistu - chitară bas și Laurențiu Zmău la baterie. Iar piesele sunt toate compozițiile mele și sunt în primă audiție.


Ce stiluri veți aborda?

Aici este mai greu de descris pentru că am fost influențat de statul în casă. Este o fuziune de stiluri; sigur, este cea mai la îndemână variantă de a explica ceva căruia nu poți să-i dai imediat un nume. Este jazz, este rock...


Este și folclor?

Este puțin folclor la un moment dat, da. Sunt citate toate aceste lucruri. Eu nu am pretenția că stăpânesc estetica folclorului, de exemplu, ca să pot să spun că am ales să cânt un moment de muzică populară.


Așadar, libertatea deplină a spiritului uman și a artistului este exprimată în muzica de jazz pe care dumneavoastră o veți prezenta în această săptămână pe scena Sălii Radio.

Urmează să aflăm, da.


Care este cuvântul cu care descrieți concertul din 11 iunie - Behind Social Bars?

Pentru că mi-am impus, după ce am trecut prin tot felul de stări, să gândesc pozitiv, am să aleg speranță.


Sub semnul speranței, îi invităm pe ascultătorii Radio România joi, 11 iunie, în transmisiune directă pe frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical, să asculte concertul Behind Social Bars - un proiect ce poartă semnătura Sebastian Burneci.




Interviu realizat de Arabella Ionescu