Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu saxofonistul Cătălin Milea

Publicat: vineri, 26 Iunie 2020 , ora 9.30

Din luna martie, lumea muzicii a intrat într-o perioadă de criză, pricinuită de anularea concertelor cu public, însă numeroși artiști au trecut în mediul online, organizând recitaluri transmise pe internet. Unul dintre acești muzicieni este saxofonistul Cătălin Milea, care a vorbit în următorul interviu despre seria "Gustări muzicale", pe care a organizat-o.

 

Cum a fost văzută această perioadă prin ochii unui jazz-man? În ce măsură v-a afectat?

În perioada aceasta a fost o întrerupere bruscă a concertelor, a activităților pe care le aveam, a repetițiilor, înregistrărilor și s-a resimțit, cred că pentru fiecare muzician și pentru fiecare artist care, cumva, era legat de arta aceasta a aparițiilor, a performării, a concertelor, în sensul acesta, da, a fost o schimbare foarte puternică, a survenit un gol care a trebuit umplut cu altceva și acest altceva a depins de fiecare și a depins de creativitatea fiecăruia de a-și găsi cumva drumul, în perioada aceasta, în care, să zicem, că resursele au fost foarte limitate și în sensul acesta am conceput o serie de mini concerte, discuții cu teme culinare și cu teme muzicale, pe care am numit-o Gustări muzicale, deși, în fiecare duminică am invitat pe la mine câte un artist, câte un muzician local, cu care am întreținut, să zicem, o atmosferă care a putut fi văzută și simțită pe facebook și până acum suntem deja la a XII-a ediție. Am avut mai mulți artiști invitați, printre care, Sorin Zlat, Cătălina Beta, grupul Breeze, grupul Soul Serenade, cântărețul Johnny King, chitaristul Alex Mann și cântăreața Gabriela Costa, pe percuționistul Gabriel Bălașa și or să mai urmeze.


Ce credeți că a atras publicul să urmărească recitalurile din seria Gustări muzicale, vreme de 11 săptămâni, până acum?

Cred că oamenii au simțit și ei nevoia să fie aproape de artiști și asta a fost o formă, să zic, foarte puțin cosmetizată de a apărea în fața lor, a apărea, cumva, din postura de a fi acasă, pe canapea sau în bucătărie sau într-o zonă care nu este convențională pentru un artist, să performeze, cum ar fi o scenă cu lumini și cu echipamente sofisticate de sunet ș.a.m.d.. Practic, a fost o legătură foarte directă cu oamenii, chiar dacă a fost online și am simțit că oamenii s-au bucurat și au primit bine aceste întâlniri.


Și odată cu relaxarea situației, începe să reapară perspectiva concertelor cu public. Aveți deja planificate astfel de evenimente?

Da, o să am un concert pe 5 iulie, cu Sorin Zlat Quartet și or să mai urmeze. În perioada aceasta am avut și niște concerte, în cadrul Concertelor roz, concertele fără public, de la Sala Radio, seria de Jazz Alone Together și cam atât, deocamdată. Programul pe perioada viitoare este destul de neclar, dar eu o să continui cu aceste duminici muzicale, chiar dacă vor fi doar online, cred că oamenii deja au început să aprecieze momentul acesta al zilei, în care să zicem, într-o după-amiază de duminică, la ora 15.00, știi că se întâmplă ceva, cu niște artiști pe care îi apreciezi și cred că a contat foarte mult și atmosfera, destinsă, cumva opusă a ce primim în fiecare zi, la nivel de știri și televizor și mass-media, în general, toate știrile legate de această perioadă și cumva, panica, care este răspândită foarte ușor și, ca un contrast, Gustările muzicale au venit să aducă altceva oamenilor și cred că ei o să continuie să fie alături de noi.

 


Interviu realizat de Vlad Ghinea