Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Vicenzo Deacu

Publicat: miercuri, 12 Februarie 2020 , ora 13.20

În 13 februarie, Vicenzo Deacu Trio va participa la preselecția națională pentru Euroradio Jazz Competition, organizată de Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

Fiind vorba despre un ansamblu studențesc, presupun că s-a format în timpul facultății?

Da. Noi ne-am întâlnit la Conservator, fiind cu toții studenți, sub îndrumarea domnilor profesori Mircea Tiberian și Vlad Popescu și de-atunci am început să colaborăm. Cu Mike, cu Alexandru Marin m-am cunoscut la Conservator. El fiind cu un an mai mare ca mine, ne-am întâlnit la orele de ansamblu de jazz și cu Gabi ne-am întâlnit tot așa, la ansamblurile de jazz ale domnului Tiberian, la ore, adică. Eu venind din muzica clasică, am făcut 12 ani de muzică clasică a fost primul meu contact cu jazz-ul la Conservator. Până atunci n-am avut contact și atunci ne-am și întâlnit.


Cum v-ați hotărât să faceți trecerea de la muzică clasică la jazz?

Pur și simplu, din multă audiție. Eu ascultând de mic jazz-ul, am considerat că am o afinitate aparte pentru acest stil de muzică și am considerat că mă pregătesc mai mult în jazz, cu toate că, fără muzică clasică nu ai cum să poți cânta jazz.


Cum a apărut ideea de a participa la acest concurs?

Am aflat de acest concurs de la profesorul meu Vlad Popescu. Am considerat de comun acord ar fi o oportunitate pentru noi să mergem, acesta fiind cel mai important concurs de jazz, având ca scop promovarea tinerilor muzicieni. Voi avea un repertoriu de cinci piese și anume It could happened to you, o piesă de-a lui Jimmy van Heusen, You don't know what love is, e o piesă de-a lui Ryan de Paul, You and the night and the music, Smoke get in your eyes și Oleop, o piesă de-a lui Sony.


Interviu realizat de Petre Fugaciu