Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Ștefan Doniga

Publicat: joi, 2 Iulie 2020 , ora 9.30

Începând de luni, 6 iulie, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor demara turneul național Redescoperă România. Acest turneu va promova muzica românească, dar și obiective de importanță națională din țara noastră, care sunt prezentate în episoade din documentarul Wild Carpathia, semnat de Charlie Ottley. În următorul interviu, pianistul Ștefan Doniga ne-a oferit mai multe detalii despre proiectul Redescoperă România.

Cum s-a născut ideea proiectului Redescoperă România?

Fără îndoială, proiectul Redescoperă România este o adaptare. Este o formă de adaptare la condițiile actuale, la condițiile urgente, aproape lipsa posibilității de a ține recitaluri în spații închise, acolo unde suntem noi obișnuiți să cântăm, recitaluri, concerte în săli de concerte și de asemenea, improbabilitatea de a călători în perioada asta. Și am spus că trebuie să ne adaptăm. Nu trebuie să stăm, să așteptăm, să sperăm că lucrurile, la un moment dat, vor reveni la ceea ce a fost. Și atunci am gândit acea stagiune Live claSsic, pe care am difuzat-o online în șase ediții, alături de Diana Jipa, în contextul acesta și în ansamblul acesta cameral, în care funcționez de aproape doi ani, în colaborare cu violonista Diana Jipa și din experiența aceasta a transmiterii de recitaluri online din zone sau din spații absolut neconvenționale, pentru că am cântat din curtea casei, am cântat noaptea la lumina reflectoarelor. Ne-am adaptat tehnologic cât am vrut și atunci am spus, ok, hai să mergem un pas mai departe și să oferim publicului ceea ce credem noi că-i lipsește. Nu pot acum să hotărăsc în numele ascultătorului, dar asta cred eu că lipsește în momentul de față, starea concertului live și pe de altă parte, posibilitatea de a călători și de asemenea, să ne compensăm și nouă lipsa aceasta de activitate, pentru că ne e dor de turnee, eram obișnuiți să călătorim foarte mult. Am avut în doi ani mai mult de 100 de concerte, în vreo 10 turnee și acum, dintr-o dată, totul s-a sistat. Și am spus, ok, hai să inventăm, să creăm ceva, care să fie și de interes pentru public, să aibă și o utilitate în sine, adică să-i ajutăm pe oameni, să asculte o muzică bună și de asemenea, să vadă și niște locuri și niște lucruri frumoase, deci să fie un win win win pe toate planurile și pentru toate elementele implicate în proiectul acesta. Așa s-a născut, din mai multe elemente puse cap la cap, care să fie duse la o împlinire pozitivă.


De asemenea, am înțeles că o mare parte din repertoriu pregătit pentru acest proiect va consta în lucrări românești. Vom reasculta și opus-uri de pe discul Doamnele muzicii românești?

Bineînțeles. Doamnele muzicii românești a fost și ne va rămâne cu siguranță un proiect de suflet. Muzica de acolo este muncită de noi și transmisă cu foarte, foarte mare bucurie și cu foarte multă participare. Fără îndoială, noi o să rămânem cu acea muzică în repertoriu, multă vreme. Dar e firesc, dacă proiectul se numește Redescoperă România, să fie în principal muzică românească, pentru că, mergând în locuri, zicem noi, reprezentative pentru cultura românească, pentru istorie, pentru spiritualitatea românească, evident că trebuie să acordăm muzica pe care o cântăm locurilor în care vom fi. E mai greu să introducem o muzică europeană sau universală, în spațiul acesta atât de bine definit al culturii românești. Bineînțeles că vor fi și creații universale. Totuși anul acesta este Anul Beethoven. Este un sfert de mileniu de la nașterea titanului de la Bonn și nu putem să trecem peste lucrul acesta. Însă, cu precădere, va fi muzică românească și episoadele, transmisiunile acestea online se vor desfășura într-un regim care să solicite piese scurte. Să zicem, un episod durează cam 40-50 de minute, în care sunt mai multe prezentări, ale mai multor obiective din aceeași zonă geografică și atunci fiecare obiectiv, care are o prezentare de câte 7-8 minute, va fi alternat cu o piesă scurtă, românească, pe care o considerăm noi cât mai potrivită pentru reprezentativitatea acelui obiectiv.


Proiectul Redescoperă România va fi lansat pe 6 iulie la Ateneul maior Gheorghe Pastia din Focșani, unde veți susține un recital, în care unic invitat va fi chiar președintele Academiei Române, domnul Ioan Aurel Pop. Ce implicare va avea Academia Română în acest proiect?

Domnul președinte al Academiei este invitat în ziua de 6 iulie la un simpozion pe teme culturale și istorice și fiind un istoric care dă onoare culturii române, fiind așadar, invitat de Primăria din Focșani pentru a susține acest simpozion. Cu ocazia acestui simpozion vom lansa și noi acest proiect. Așadar, materialul care a fost deja filmat și care este montat în momentul de față va fi lansat în cadrul simpozionului respectiv și prezentarea lui se va face în sala Ateneului maior Gheorghe Pastia cu un recital live al nostru, pe care ar fi trebuit să-l susținem, bineînțeles cu public, dar cum lucrul acesta nu este cu putință, invitatul simpozionului va fi și invitatul acestui recital. Deci astfel s-au legat lucrurile.

Interviu realizat de Vlad Ghinea