Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul George Natsis, membru al Big Band-ului Radio

Publicat: joi, 13 Februarie 2020 , ora 12.46

Big Band-ul Radio România participă astăzi la un concert desfășurat la Filarmonica Borusan din Istanbul.

Domnule George Natsis, aș vrea să vă întreb în ce context a venit această propunere de colaborare a Orchestrei Filarmonicii Borusan din Istanbul către Big Band-ul Radio România?

Se pare că directorul Filarmonicii ne-a auzit la un moment dat fiind în București, la Radio, și i-a plăcut ce a auzit și ne-a făcut această invitație.


Această Simfonie a III-a Swing de Wynton Marsalis este descrisă drept o combinație între muzica clasică și jazz și, totodată, o călătorie prin jazzul american, de la ragtime-ul din New Orleans la swing-ul din Kansas și bebop-ul new-yorkez. De cât timp pregătiți, domnule George Natsis, interpretarea acestei partituri?

Noi am primit partiturile pe la începutul lunii ianuarie și, după sărbători, ne-am apucat de lucru - pe partide, pe ansamblu... sigur că repetițiile adevărare le-am făcut împreună cu orchestra de aici, pentru că, normal, așa trebuie făcut, cu tot ansamblul. Principala problemă era ca două orchestre care nu au mai cântat niciodată împreună și mai ales o astfel de partitură să se pună de acord una cu alta. Și se pare că acest lucru a reușit grație măiestriei lui Sascha Goetzel. Este o lucrare care provoacă foarte mult, foarte dificilă - după cum a mărturisit însăși dirijorul. Este o lucrare pe care nu o cânți în fiecare zi, cu totul și cu totul deosebită, având în vedere îmbinarea stilurilor și faptul că un big band este inclus într-o orchestră simfonică mare.


Interviu realizat de Monica Isăcescu