Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Cadmiel Boțac

Publicat: luni, 14 Septembrie 2020 , ora 13.01

Săptămâna aceasta, Radio România Muzical propune un nou Concert roz fără public, însă transmis în direct pentru ascultători. Pianistul Cadmiel Boțac, câștigătorul Bursei ''Moștenitorii României muzicale'' de anul acesta și protagonistul concertului de joi, 17 septembrie 2020, ne-a vorbit despre invitația de a concerta în cadrul seriei.

Vei susține, joi, un recital înscris în seria Concertelor roz. Cu ce gânduri revii la Sala Radio pentru acest recital desfășurat în absența publicului, însă transmis în direct?

Mă bucur de fiecare dată când pot să concertez la Sala Radio. Chiar ieri îmi făceam puțină ordine prin înregistrări, prin fișierele video pe care le am și am dat de o înregistrare din noiembrie 2010, fiind prima mea apariție la Sala Radio. Aveam aproape 14 ani și a fost un sentiment plăcut interesant, să mă văd atât de mic la Sala Radio, în urmă cu aproape 10 ani și mă bucur foarte mult că pot să concertez din nou la Sala Radio după atâta timp, după o colaborare îndelungată, în ciuda vremurilor pe care le trăim, restricțiilor care au dat peste cap toată lumea, în mod special lumea muzicii, a artei, atâtea evenimente sau concerte fiind anulate. Mă bucur că pot să cânt chiar și în acest format, fără public, cu transmisie online.


Pentru seara din 17 septembrie, ai ales lucrări de Bach, Mozart și Chopin, ordonate cronologic. Cum ai gândit programul?

Am gândit acest program, desigur, în funcție de evenimentele pe care urmează să le am, viitoarele concerte. Sigur, că Frederic Chopin este, probabil, compozitorul meu preferat și atunci nu am putut să nu introduc măcar o piesă de Frederic Chopin, dar lucrările lui Chopin vor constitui o mare parte din programul acestui recital. Voi interpreta Sonata a II-a de Frederic Chopin și Scherzo nr. 2, de același compozitor. Am ales Mozart pentru că, fiind la Viena, mă lovesc tot mai mult de compozitorii din perioada clasică și încep să-i înțeleg tot mai bine, încep să îmi dau seama de anumite aspecte stilistice ce țin de interpretarea muzicii din perioada clasică. Același lucru și pentru Johann Sebastian Bach, care este considerat părintele sau unul din părinții muzicii clasice. Deci am ales să introduc un Preludiu și o Fugă de Johann Sebastian Bach, chiar în deschiderea recitalului.


Ești câștigătorul bursei Moștenitorii României muzicale de anul acesta. Vei fi inclus și în alte proiecte, ca urmare a participării tale la acest concurs?

Da. Sunt foarte bucuros că, pe lângă obținerea acestui premiu, am primit deja invitația unui concert la Sala Radio, invitația de a concerta cu orchestra, iar anul viitor, sper ca împreună cu organizatorii să realizez primul meu disc, ceea ce este un mare lucru, o mare bucurie pentru mine și pentru orice muzician. De aceea, vreau să mulțumesc de fiecare dată când am ocazia echipei Radio România Muzical pentru susținere și pentru încrederea lor pe care mi-au acordat-o.


Vorbește-ne despre activitatea ta de la Academia de Muzică și Arte din Viena, instituția la care studiezi în prezent? Cum a decurs, din acest punct de vedere perioada pandemiei?

Perioada pandemiei a fost destul de dificilă, în sensul că nu am reușit să ținem ore la facultate. Totul s-a desfășurat online și, ca să fiu foarte sincer, e greu să ții ore de muzică, ore de pian ori instrument online. În primul rând pentru că există o calitate foarte slabă a sunetului și pentru că, pur și simplu, prezența profesorului îți lipsește și lucrurile sunt total diferite, dar mă bucur că din octombrie vom începe orele, din câte am înțeles, într-un format destul de aproape de normalitate și asta mă bucură. Mă bucur să fiu aici, pentru că nivelul este unul foarte înalt, atât al profesorilor, cât și al studenților și asta te motivează, asta te face să muncești mai mult și să dai tot ce poți mai mult.


Ce evenimente ai în plan pentru următoarea perioadă?

Pentru următoarea perioadă voi concerta în data de 5 noiembrie la Filarmonica din Oradea și probabil tot spre finalul anului voi concerta și la Sala Radio, în speranța că se va concretiza acest concert.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu