Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Mihai Constantinescu

Publicat: vineri, 20 Martie 2020 , ora 13.24

Pe site-ul Festivalului Enescu pot fi urmărite mai multe dintre concertele înregistrate la edițiile trecute.

"Îmi pare bine că am reușit să punem în practică această dorință. Îmi pare bine că după prima zi în care am difuzat primul concert al Orchestrei Maggio Fiorentino, am avut foarte mulți adepți ai acestei idei. Nu ne-am simțit obligați față de cineva, ne-am simțit obligați față de breasla muzicienilor, față de auditoriu. Am primit foarte multe aprobări din partea artiștilor și chiar felicitări că am venit cu această idee. Festivalul Enescu este singurul festival din lume care face înregistrarea tuturor concertelor și acest lucru ne încurajează să facem în continuare această difuzare a concertelor, mulțumită și celor care au filmat și celor care au înregistrat, Radio România și Trinitas. Îmi pare bine că și străinătatea a reacționat la această idee, mai ales că nu este un lucru în urma căruia avem avantaje financiare.


Pe site-ul festivalului se face și precizarea că aceste postări nu au o dată limită. Așadar, aveți în vedere și scenariul pesimist.

După cum am spus, noi am obținut aprobările aproape tuturor celor pe care am putut să-i contactăm până în acest moment. Am făcut un program pentru o lună; dacă este nevoie, la câte aprobări am primit din partea artiștilor, putem să mergem mai încolo. Sperăm să nu fie nevoie, dar noi vom continua să difuzăm aceste concerte. În acest an avem concursul; sperăm ca până atunci să se liniștească lucrurile. E un moment greu.


Chiar voiam să vă întreb. E destul de departe luna septembrie, dar din punct de vedere organizatoric nu înseamnă foarte mult timp. Există un scenariu favorabil legat de concurs?

Există. Eu sper să nu fie defavorabil. Noi aveam termen de înscriere 15 aprilie, dar în condițiile în care foarte multe școli sunt închise, instituții muzicale, instituții de învățământ sunt închise și nu au acces tinerii să facă înregistrări pentru acea înscriere la preselecție, noi vom prelungi perioada de preselecție până pe data de 1 mai. Vom face în zilele următoare acest anunț. Și, în cazul în care, Doamne ferește!, trebuie să luăm în calcul și varianta cea mai rea, în situația în care până în septembrie nu se liniștesc lucrurile, vom fi chiar de acord să returnăm acea înscriere pe care ei o plătesc pentru a participa în preselecție și în concurs. Sperăm să nu ajungem în acele momente grele. Ar fi păcat! Trebuie să avem întotdeauna și variantele de backup."


Interviu realizat de Ștefan Costache