Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Marius Giura, directorul Festivalului de Jazz de la Gărâna

Publicat: miercuri, 10 Iulie 2019 , ora 13.54


Folosim adesea în jazz cuvântul legendar pentru cei mai importanți, mai inspirați artiști ai genului. La fel cred că pot să numesc legendar și Festivalul de Jazz de la Gărâna, ajuns la cea de-a 23-a ediție. Domnule Marius Giura, cum ați descrie profilul sau spiritul Gărânei unor ascultători familiarizați mai mult cu sălile de concerte clasice?

Este un festival care promovează jazzul contemporan, în special cel european, dar nu exclud nici marile vedete americane, care sunt și ele prezente în această ediție. Este o ediție marcată de prezența, după 8 ani, a grupului Jan Garbarek, care va cânta în 11 iulie și care va atrage cu siguranță o mulțime de spectatori care vin din toată țara și din străinătate să-l vadă.


Despre ambianța Gărânei, despre peisajele Gărânei...

Se pare că succesul Gărânei e un cumul de mai mulți factori. Unul dintre ei este zona cu frumusețile ei, al doilea este exotismul festivalului și, nu în ultimul rând, publicul dedicat acestui festival, care vine an de an să vadă acești mari artiști ai lumii.


Sunt voci care afirmă că este un dar să fii prezent patru zile în luna iulie la Festivalul de Jazz de la Gărâna. Am înțeles că sunt uriașe solicitările.

Zona nu e încă 100% pregătită pentru un asemenea puhoi de lume și locurile de cazare sunt întotdeauna ocupate cu multe luni înainte, dar zona de corturi este cea care compensează. Sunt foarte mulți turiști de peste hotare, în special din țările vecine - Serbia, Ungaria, dar și din Germania. Am grupuri din Belgia și Anglia,  sunt și turiști veniți din țări mai îndepărtate. Constant, în ultimii ani, este un grup mic care vine din Noua Zeelandă și un spectator care vine din Argentina de vreo patru ani.


Și de această dată, programul pe care-l propuneți impresionează. În afară de Jan Garbarek, puteți detalia alte puncte esențiale?

În a doua zi, vor mai cânta Cvintetul lui Giovanni Guidi, apoi Trio-ul basistului norvegian Mathisen. Sâmbătă, avem o seară franceză cu Renaud Garcia-Fons, Gregory Privat Trio și Jacky Terrasson, pentru că suntem parte din Sezonul România-Franța. Seara se va încheia cu grupul format din Paolo Fresu și Lars Danielsson. Iar în ultima zi, avem grupul Maciej Obara Quartet, apoi John Surman Trio, grupul Bobby Previte - Bump Reunion în care cântă și celebrul pianist Wayne Horvitz. Festivalul se va încheia cu concertul susținut de  Moshulu - un super-grup american format din Jeff Berlin, Dennis Chambers, David Sancious și Oz Noy.


Cu alte cuvinte, între 11 și 14 iulie, iubitorii jazzului și ai muntelui sunt invitați în Poiana Lupului, în satul Văliug și la Hanul ”La răscruce” pentru o nouă experiență muzicală de neuitat.

Pot să spun că voi fi la înălțimea așteptărilor publicului.


Interviu realizat de Marina Nedelcu