Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Gabriela Matei - director ICR Budapesta, despre evenimentele muzicale ale institutului

Publicat: luni, 16 Mai 2016 , ora 11.45

Institutul Cultural Român de la Budapesta își continuă și luna aceasta evenimentele muzicale înscrise în agendă. Miercuri, 11 mai, s-a desfășurat primul concert din seria 'Mari muzicieni pe scena lumii: George Enescu - Bela Bartok', unde invitați au fost pianistul Lucian Ban și violonistul Mat Maneri.
Detalii despre acest eveniment, dar și despre ce mai are Institutul în pregătire, am aflat de la Gabriela Matei, director ICR Budapesta:


În 11 mai am avut prima ediție a unui program intitulat "Mari compozitori pe scena lumii: George Enescu - Bela Bartok", prin prezentarea unui proiect inedit care a inclus reinterpretări de Enescu și Bartok, alături de prezentarea CD-ului Transilvanian Concert la Budapest Music Center - un binecunoscut loc de petrecere a timpului liber pentru iubitorii de muzică clasică și de jazz din Budapesta.

Primii invitați pe care i-am avut în această serie au fost pianistul Lucian Ban și violistul și violonistul Mat Maneri. Cei doi au prezentat un program de un nivel extrem de ridicat pentru iubitorii și cunoscătorii de muzică clasică, cărora le place și jazz-ul. Bineînțeles că și acest program a fost apreciat de publicul nostru și de publicul budapestan.

În 30 mai vom organiza cea de-a opta ediție a unui program de succes pe care noi l-am intitulat cu câțiva ani în urmă "Bijuterii muzicale", aici la Budapesta. Invitații acestei ediții din 30 mai vor fi Anton Miculescu - violoncel și Andrei Licareț - pian. Programul serii va include compoziții de Schubert, Debussy și Constantin Dimitrescu.

Publicul nostru cunoaște că avem în fiecare lună o agendă specială dedicată muzicii clasice și, la câteva luni, îi invităm la concerte de jazz. Am avut invitați importanți la cele opt ediții ale "Bijuteriilor muzicale".

De asemenea, avem un eveniment tradițional anual care se numește "Zilele jazz-ului românesc". Anul acesta, în septembrie, vom avea cea de-a treia ediție și prezentăm poezia contemporană în dialog cu muzica de jazz, într-un program pe care l-am intitulat "Trans Arte".

Așteptăm iubitorii de muzică aici, la Institutul Cultural Român de la Budapesta.

Radu Mihalache