Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Emil Pantelimon, managerul Corului 'Madrigal'

Publicat: vineri, 17 Iulie 2020 , ora 13.24

Corul Madrigal începe duminică o serie de concerte ce fac parte din Stagiunea Artistică Muzicală Estivală a României, organizată de Ministerul Culturii.

În cadrul acestei serii sunt programate cinci concerte. Care sunt temele pe care le abordează fiecare eveniment?

Stagiunea estivală a Ministerului Culturii debutează pentru Madrigal în această duminică, stagiunea Summer este intitulată. Debutează cu un concert de muzică folclorică, bijuterii folclorice românești, dintr-un repertoriu atât de bogat și de însuflețit cu spirit românesc. Iată Madrigalul debutează cu un astfel de repertoriu. Săptămâna viitoare, Madrigalul va cânta copiilor. Peste două săptămâni va revenila muzica preclasică și va avea un repertoriu baroc clasic. Vom avea apoi un repertoriu de muzică interanțională și românească, cu piese din diferite perioade ale istoriei, iar în ultima săptămână, respectiv, pe 16 august, avem un concert dedicat, atât de importantei sărbători a Sfintei Maria. Este un concert religios, Ave Maria.


Să ne vorbiți despre membrii corului. Cum au fost aceștia afectați de perioada fără concerte, prin care tocmai am trecut?

A fost o perioadă destul de grea, dar slavă Domnului, prin intermediul online am reușit să ne întâlnim zilnic și să repetăm, atât cât se poate, să pregătim vocal și artistic piesele pe care a urmat să le repetăm împreună, de la 1 iunie încoace. Ne dorim foarte mult să ajungem la sufletele ascultătorilor noștri, și așa cum, în perioada comunistă Madrigalul a fost un liant către spiritualitate și o sursă foarte bună de credință, printre singurele, de altfel, la care poporul român a avut acces, iată acuma, revine cu hrana sufletească, cu vibrația care l-a făcut celebru, cu sunetul unic, inconfundabil pentru public, în direct, în Amfiteatrul Mihai Eminescu din Parcul Național, un spațiu pe care l-am descoperit și care credeți-ne că este extraordinar și ca așezare și ca energie și ca acustică, dacă vreți, în amfiteatrul de 3300 de locuri, în care numai 500 de oameni se vor bucura de sunetul Madrigalului, dar care apoi se va transmite și online și pe mai multe televiziuni din România.


Care sunt condițiile în care se va face accesul în sala de concert și, pe de altă parte, care sunt reglementările pentru membrii corului?

Este un amfiteatru în aer liber, ceea ce este foarte important. Toate condițiile pe care le asigurăm respectă legislația în vigoare, respectiv, publicul este obligat la purtarea măștii, se va face controlul temperaturii la intrare, se vor dezinfecta mâinile, vor exista mijloace de dezinfectare pe tot parcursul traseelor pe care publicul are acces. Spațiul se dezinfectează după fiecare spectacol. Distanța între public va fi de cel puțin 2 metri, acesta este și avantajul unui spațiu de 3300 de locuri. Ne permitem să realizăm aceste distanțări, astfel încât, să creăm și confortul publicul și distanța de siguranță pe care ne-o impune legea. Și corul va fi distanțat pe scenă. Avantajul este că scena este foarte, foarte mare și asta ne permite. Pe de altă parte, scenografia va fi una specială și la fiecare concert, publicul va avea surprize cu care se va întâlni.


În ultimele luni, tot mai multte insistuții au început să transmită online înregistrări sau concerte în direct. Înțeleg că va exista o varitantă de a urmări aceste concerte de-acasă?

Așa este. După fiecare concert, materialele video pe care noi le realizăm, filmarea integrală a evenimentului, va fi difuzată pe mai multe televiziuni locale și pe paginile noastre online. Trebuie să vă spun că în această perioadă, Madrigalul și Cantus Mundi au avut o activitate foarte intensă. De altfel, de trei săptămâni desfășurăm o serie de webminarii pentru dirijorii de coruri de copii. Acum două săptămâni am avut 450 de profesori și învățători, care au au participat. Săptămâna trecută am avut 600 și iată că vinerea aceasta avem la webminarii peste 750 de persoane care iau parte și care se întâlnesc cu specialiștii corului Madrigal din dorința de a fructifica experiența și învățăturile despre cum să comunici cu copiii, ce jocuri să faci, cum să realizeze un sunet mai bun la cor.


Interviu realizat de Petre Fugaciu