Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal

Publicat: joi, 8 August 2019 , ora 13.21

Joi, 8 august 2019, de la ora 19.30, Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal concertează la Ateneul Român, în cadrul Festivalului "Vară magică", ediția a VIII-a. Detalii despre acest concert ne-a oferit dirijorul serii:

Maestre Cristian Mandeal, în cadrul Festivalului "Vară magică" veți dirija un program intitulat "Călătorii romantice și moderne". Vă rog să ne vorbiți despre structura acestui program.

Este o bipolaritate, aș spune. Pe de-o parte, este o axare pe muzica germană romantică - Richard Wagner, Richard Strauss care se completează foarte bine. Vom interpreta Preludiu și "Moartea Isoldei" de Wagner și Suita "Cavalerul Rozelor" de Richard Strauss. Și pe de altă parte avem, prin contrast, muzica modernă a secolului XX - Simfonia a V-a de Șostakovici.


Aș spune că programul pe care l-ați ales este unul dificil, mai ales pentru tinerii muzicieni. Ați făcut un scop din a îmbogăți repertoriul Orchestrei Române de Tineret cu lucrări de secol XX, mai substanțiale și complexe?

Da, sigur că da. Anul trecut am fost la Berlin - în Young Euroclassic, unde suntem invitați permanent - cu Simfonia a XI-a de Șostakovici. Am mai făcut mult Ravel, Stravinski și alți autori ai secolului XX. Dar, în general, acest program este gândit pentru următorul nostru concert, de la Hamburg, unde suntem invitați în Festivalul Schleswig-Holstein și unde în data de 12 august vom avea un concert cu aceeași lucrare la Elbphilharmonie, această celebră nouă sală de concert a Europei. Suntem foarte mândri de invitația pe care am primit-o.

Interviu realizat de Larisa Clempuș