Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Lupeș

Publicat: marți, 11 Februarie 2020 , ora 13.28

Prima ediție a Carnavalului Filarmonicii din Sibiu propune timp de trei zile, în perioada 13 - 15 februarie, mai multe evenimente culturale care se vor desfășura la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu. O sinteză a celor trei zile de Carnaval me face chiar managerul instituției sibiene, dirijorul Cristian Lupeș.

Când spunem carnaval, ne gândim automat la Veneția. Iată că începând cu acest an ne vom gândi și la Sibiu. Este prima ediție pe care o organizați. Cum v-a venit ideea acestui carnaval?

Sibiul este plin de foarte multe manifestări culturale. Sunt foarte multe lucruri care se întâmplă, dar, în același timp, Sibiul nu avea un carnaval. Inspirați de venețieni, ce-i drept, și mai ales de tradiția a ceea ce înseamnă carnaval - sărbătoarea de dinaintea postului, ne-am gândit să marcăm noi acest eveniment care nu  exista, mai ales pentru că există această legătură profundă între carnaval și Vivaldi. Am vrut, de fapt și de drept, să-i încurajăm pe toți să vină mascați în Sala Thalia și să facem un carnaval de câteva zile împreună cu, desigur, sărbătoarea foarte, foarte cunoscută, cea de pe 14 februarie - Sf. Valentin, în care cu toții suntem mascați în niște persoane mai bune și mai capabile de a fi iubite.


Și dincolo de măști și de această marcare a Sfântului Valentin, care ar fi momentele cele mai importante pe care le propune carnavalul de la Sibiu?

Avem concertul nostru obișnuit din 13 februarie, care este dedicat Carnavalului animalelor în primul rând. Și în jurul acestei lucrări, cântată într-o variantă camerală, la două piane de Mirabela Dina și Monica Florescu, la care se atașează un ansamblu de viori, violă, violoncel, contrabas, flaut, clarinet, percuție. Aducem această atmosferă a carnavalului pe 13, joi. Și pentru că suntem sold out joi, repetăm vineri seară același program, doar că vineri dimineață vrem să implicăm și copiii în calendarul nostru și cum altfel decât cu toate personajele imaginate de Prokofiev în Petrică și lupul; și atunci, flautista Oana se va masca în vrăbiuță, cornii se vor masca în lupi, actorul este Daniel Plier. Ultima seară de manifestări de carnaval o aduce în filarmonică pe Luiza Zan cu un concert sâmbătă, pe 15 februarie seara, care se va desfășura foarte underground, la nivelul zero al clădirii, în chimniță îi spunem noi, locul în care de fapt se întâmplă foarte multe evenimente, e un spațiu foarte generos și istoric. Acolo îi așteptăm pe toți seara, târziu, să ascultăm jazz și să putem să ciocnim chiar și un pahar de vin.


Interviu realizat de Ioana Marghita