Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Alexandru Anastasiu

Publicat: marți, 4 Februarie 2020 , ora 12.45

Percuționistul și compozitorul propune un turneu național sub titlul „Power Vibes”. 


Turneul Național Power Vibes a început în data de 15 ianuarie cu un concert în București, la Biblioteca Națională. Care a fost motivația din spatele acestei serii de concerte?

Celebrarea celor 15 ani de carieră solistică, din momentul în care am fost pentru prima oară solist cu orchestra. Această serie de turnee va începe cu Ansamblul ICon Arts, format din niște tineri foarte talentați pe care am avut plăcerea să-i cunosc - pe unii dintre ei, acum câțiva ani, pe alții, recent la Cursurile de vară ICon Arts. E o mare bucurie pentru mine să pot împărți scena cu acești tineri. Se spune că tinerii nu au experiență, dar ei n-au cum să aibă experiență pentru că nu li se dă o șansă. Și, din această perspectivă, cred că e foarte important pentru ei să cânte pe scenă cât mai des, cu atât mai mult împreună într-un ansamblu de percuție, având eu posibilitatea să-i ajut în sensul acesta.


Cum s-a desfășurat primul concert din cadrul turneului?

A fost într-un spațiu... hai să spunem, neconvențional, la Biblioteca Națională, în holul central - un spațiu foarte mare. Ca sonoritate, acolo e puțin mai dificil pentru copii în mod special, care nu prea au avut experiență, pentru că sunetul se ducea cumva tot în sus și nu venea înapoi.


Cum s-a format acest ansamblu și ce ne poți spune despre membrii săi?

Să-i luăm pe rând... e format din Sara Merișcă, o tânără care a luat Premiul III la primul ei concurs internațional, în Italia. Alături de ea va mai fi și Tudor Ciobanu, un alt tânăr care cântă foarte bine și la marimbă și la alte instrumente de percuție; Cosmin Dumitriu, care e mezinul echipei, în clasa a XI-a la Liceul "George Enescu" și Patricia Nicolae, care este anul I la Conservator, și cu care am avut ocazia să colaborez la orchestră, la masterul de dirijat pe care-l fac în acest moment la Universitatea Națională de Muzică din București.


Publicul se va putea bucura de lucrări diverse, de la creații semnate de Chick Corea sau Emmanuel Sejourne, până la opusuri semnate de tine.

Este un repertoriu dinamic, viu, un repertoriu prin care ne dorim practic să schimbăm puțin în bine starea oamenilor care vin în sala de concert, măcar pentru o clipă.

Interviu realizat de Petre Fugaciu