Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Alexandra Petrișor

Publicat: vineri, 13 Decembrie 2019 , ora 13.43

Participați la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Chitară de la Calcutta, din India. Este pentru prima oară când veți concerta în Asia?

Este pentru prima oară când călătorim în Asia și ne bucurăm nespus că avem șansa de a participa în cadrul unui festival de chitară. Este foarte interesant că am ajuns la Calcutta. Ne simțim onorați și de faptul că se va cânta pentru prima oară muzică românească în cadrul acestui festival de chitară. Noi vom interpreta lucrări de Bartok, Miculi, Dinicu, Ivanovici în proprie versiune pentru două chitare, alături de alte lucrări de Joaquin Rodrigo, Astor Piazzolla și Frederic Chopin.


Cum se va desfășura festivalul și câte țări sunt implicate?

În cadrul acestei ediții se desfășoară și Concursul internațional de chitară, concurs cu tematică spaniolă, în sensul în care toți concurenții trebuie să interpreteze o lucrare spaniolă, iar câștigătorul va trebui să meargă în Spania și să susțină un concert în cadrul Festivalului de chitară din Cordoba. Ne bucurăm că facem parte atât din juriu, cât și în cadrul cursurilor de măiestrie. Am avut ocazia să ascultăm o parte din chitariști și putem afirma cu tărie că nivelul este unul foarte ridicat. Dintre artiștii invitați îl menționez în special pe David Russell, câștigătorul unui premiu Grammy, cel care va deschide și seria concertelor din cadrul festivalului. Ce pot să spun despre ceilalți artiști, este că sunt artiști de renume mondial. Îi avem pe reprezentanții chitarei din Spania, Portugalia, Brazilia, Argentina, Croația, Cehia și Australia. Vor fi concerte de chitară clasică, flamenco, fado portughez și tango argentinian.


Anul acesta Duo Kitharsis împlinește 10 ani de la înființare. Cum puteți descrie în linii mari acești ani de activitate și ce proiecte urmează?

Anul 2019 este unul foarte special pentru noi. Sărbătorim sub forma unor concerte. Am început seria de concerte sub egida 10 ani - Duo Kitharsis încă din luna februarie, când am susținut un recital la Palatul Suțu. A urmat Castelul Bran, un mic periplu prin Polonia, apoi am ajuns în Spania, în cadrul Festivalului Internațional de Chitară din Elche. Săptămâna trecută am susținut un recital la Bruxelles, invitați fiind în cadrul seriei de concerte de chitară a postului de radio dedicat acesteia - se numește Dans les cordes. Iar acum, în India! Peste câteva zile pornim spre Shillong; suntem invitați în cadrul Festivalului Internațional de Chitară Shillong. Vom cânta, vom susține cursuri de măiestrie, workshop-uri. Cum spuneam și mai devreme, sărbătorim 10 ani de Duo Kitharsis printr-un proiect foarte drag nouă, dedicat lui Chopin. Vrem să anunțpm și lansarea celui de-al doilea CD, dedicat lucrărilor lui Chopin în interpretarea noastră, în viziunea noastră pentru două chitare, unde am ales poate cele mai frumoase lucrări ale compozitorului nostru preferat.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica