ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Cronici Înapoi

AUDIO. Foto. Concert Radio România Muzical la ParkLake - cu un Stradivarius la mall

Bookmark and Share
Publicat: luni, 7 Octombrie 2019 , ora 15.43

ParkLake Shopping Center - sâmbătă, 5 octombrie 2019. În mijlocul aglomerației, al zumzetului mulțimilor, muzica clasică își face simțită prezența cu eleganță. "Anotimpurile la Buenos Aires" de Astor Piazzolla sunt interpretate chiar de la început în Rondul Central, Main Square, în fața a peste 130 de scaune ocupate toate, la care se adaugă un număr semnificativ de privitori/ascultători în picioare. Este Concertul organizat de Radio România Muzical, cu ocazia Zilei internaționale a muzicii, din 1 octombrie, și o proiecție live și mult lărgită a proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică", derulat de postul nostru în spații neconvenționale. Protagoniști - violonistul Răzvan Stoica, pianista Andreea Stoica și ansamblul Kamerata Stradivarius. Urmează Variațiunile pe o temă originală op.15 de Henryk Wieniawski și după succesul evident, un bis - Preludiu și Allegro în stilul lui Pugnani de Fritz Kreisler.

Locul în sine generează gesturi inedite. Dincolo de frumoasa evoluție a artiștilor - Răzvan Stoica demonstrează că este demn de vioara Stradivarius pe care a câștigat-o într-un concurs acerb și parcurge cu o serenitate dezarmantă pasaje de mare virtuozitate - dincolo de prezența masivă a publicului, apar și imagini inedite care impresionează: o mămică dansează cu o fețită în brațe în ritmul muzicii lui Piazzola, un domn se grăbește să așeze pe pupitrul violonistului o filă din partitură smulsă de curent, nu puțini sunt cei pe care îi vezi zâmbind rupți de febra shopping-ului, de agitația inerentă a unui spațiu care ne acaparează cu lumini strălucitoare, vitrine elegante, obiecte la care râvnim, cafenele sau săli de cinema. A fost un timp, cu secole în urmă, când opera era locul în care se socializa, acum mall-urile au preluat ștafeta. Și într-un asemenea mall, pentru aproximativ o oră muzica clasică a schimbat cadrul și și-a îndeplinit rolul - acela de a reuni oameni diferiți pe o coordonată anume, propusă de muzicieni și primită cu entuziasm de cei care ascultă. Nu am spus, la final aplauzele au fost îndelungi și autografele fără număr.

"Un concert foarte interesant, mai ales că a fost ținut într-un spațiu mai neconvențional, într-un mall. Ne bucurăm că avem ocazia să vedem și muzicieni care s-au consacrat internațional revenind la noi acasă, la publicul român."

Cum vi se pare această idee de a aduce muzica clasică într-un mall?

"Mi se pare o idee foarte bună pentru că, uitați cum a fost și acum, au fost persoane care veniseră aici din întâmplare și au fost prinse în moment și toată lumea era în jur fascinată, se oprise și asculta acest concert minunat. Mă numesc Narcis Prepeliță și sunt medic."

"Absolut minunat! Sărbătorim Ziua educației. Eu sunt cadru didactic, dumnealor sunt studenții noștri. Am aflat de Răzvan Stoica pe youtube. Ne-am bucurat foarte tare să vedem că e promovat și suntem absolut impresionați și uimiți. Îi dorim tot binele și să fie cât mai cunoscut în țară."

"Cât se poate de necesară în lumea noastră digitalizată și tehnologizată. Ideea nu e absolut nouă, dar prinde foarte bine și pentru tinerii noștri din România foarte focusați pe digital, pe internet, pe tot ce înseamnă monitor. Daniela Mare, lector, Facultatea de Teologie Romano-catolică București."

"Am văzut copii care s-au oprit și și-au târât părinții la balustradă și care păreau foarte încântați. Am văzut o puștoaică care ținea ritmul la Anotimpuri. Am văzut câteva lucruri foarte frumoase. Pe mine mă impresionează și chiar mi-a plăcut foarte mult. Sunt "pentru"! Jeni Iosif, pensionară."

"Îmi place foarte mult Rozvan Stoica. Mi-aș dori să-l văd mai des în sălile de concert din București. Cred că aș putea spune că am fost la aproape toate recitalurile lui. În seara asta a sunat atât de bine cât poate să sune amplificat. El, oricum, ca virtuozitate înnăscută - impresionant! Ideea e foarte bună pentru că popularizează, mai ales că la noi accesul la cultură e foarte facil ca și costuri. E chiar păcat să nu vină lumea! Cristian Mihairi, notar public."

Ce ne-a declarat și violonistul Răzvan Stoica, după ce a încheiat sesiunea de autografe pe discul său Instict, lansat cu această ocazie:

"Un Stradivarius într-un loc neconvențional, un concert perceput foarte bine de public, mult mai bine decât mă așteptam. A fost un succes acest proiect! Cred că am atras lume, oameni neavizați în muzica clasică, dar pe care să putem să-i aducem la sala de concert. Și zic că asta e cel mai important."

Este prima oară când cântați într-un mall?

"Da."

Și veți mai repeta această experiența?

"Cu siguranță. Atâta timp cât aduce public, e foarte important!"

Reportaj realizat de Marina Nedelcu