Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul și Concursul Internațional de Canto 'Hariclea Darclee' 2017

Publicat: luni, 24 Iulie 2017 , ora 11.06

Despre evenimentele ce se desfășoară între 25 iulie și 6 august la Brăila, soprana Mariana Nicolesco ne-a declarat:


Între 25 iulie și 6 august 200 de tinere talente, dintre care 80 din China, și-au dat întâlnire la minunatul eveniment pe care-l reprezintă Festivalul și Concursul Internațional de Canto dedicat memoriei legendarei soprane Hariclea Darclée. Titlul de Artist UNESCO pentru Pace care mi-a fost acordat își găsește încă o dată justificarea prin prezența în acest an a atâtor speranțe ale liricii din 18 țări ale lumii. Și întărește acel credo formulat de mine adeseori, conform căruia nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul.

O extraordinară apreciere a Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée vine din partea lui Josef Hussek, fost Director al Festivalului de la Salzburg: "Nu cunosc niciun alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele și manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare e mai mult decât un concurs de canto obișnuit, este totdeodată Competiție, Master Class și adevărat Festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă și unică."

Nu mai puțin de 2500 de artiști din 50 de țări și 5 continente au participat din 1995 încoace la Festivalul și Concursul Darclée precum și la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de mine în anii dintre o ediție și alta a Competiției.

Festivalul și Concursul Internațional de Canto "Hariclea Darclée" de la Brăila, ediția 2017, vor începe pe 25 iulie cu deschiderea festivă și concertul inaugural susținut de laureații Premiului I și respectiv al Marelui Premiu Darclee - soprana Silvia Micu și tenorul Ioan Hotea, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici.

În paralel cu competiția de canto, vom asista pe 29 iulie la conferința cu videoproiecții susținută de muzicologul și medicul foniatru Dr. Stephan Poen pe tema Din nou despre Gloria Muzicii: Omagiu lui Nicolae Herlea la 90 de ani de la naștere.

În 3 august îl vom ovaționa pe marele pianist Matei Varga, venit anume de la New York pentru a celebra împreună cu noi Centenarul Dinu Lipatti.

În 4 august va avea loc reprezentația cu opera I Pagliacci de Leoncavallo, operă în care au triumfat pe scenele lumii Hariclea Darclée, Nicolae Herlea și eu însămi la Metropolitan Opera din New York, în splendidul spectacol semnat de Franco Zefirelli.

Pe 5 august, în prezența ca întotdeauna a 10-15.000 de spectatori, are loc pe Esplanada Dunării tradiționalul Concert Extraordinar la care iau parte laureații Concursului Darclée cu participarea Corului Filarmonicii George Enescu și a Orchestrei Festivalului Darclée. Dirijor: Maestrul Marco Balderi.

În fine, duminică 6 august, din nou în teatru, Juriul Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, prezidat de mine, va anunța câștigătorii Competiției din acest an în cadrul ceremoniei de înmânare a premiilor și a Galei Laureaților. Din prestigiosul Juriu Internațional fac parte Marco Balderi, Eugenio Girardi și Flavio Trevisan din Italia, Baoyi Bi din China, Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, Myron Michailidis din Grecia, Stephan Poen din Israel și Felix Serraclara din Spania.

Organizatorii sunt: Fundația Darclee, Fundația Internațională Ateneul Român, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Local Municipal, Consiliul Județean Brăila.

Parteneri: Televiziunea Română, Radio România Muzical, Radio România Cultural.

La mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest triumf și senzațional succes al Festivalului și Concursului Darclée.

Declarație preluată de Ștefan Costache