Interviuri Înapoi

AUDIO. Bogdan Mihai, primul român pe scena Operei din Dubai

Publicat: joi, 1 Septembrie 2016 , ora 15.02

La ora actuală, tenorul Bogdan Mihai este unul dintre cei mai apreciați reprezentanți ai Școlii românești de Canto. Fără doar și poate! A cântat cu cei mai importanți artiști lirici ai lumii, pe scene redutabile, a fost remarcat de critica de specialitate și aplaudat la scenă deschisă, ovaționat…

Așa că, nu este nici o surpriză faptul că el se află în fruntea distribuției primului spectacol de operă găzduit de cel mai nou edificiu cultural din lumea arabă - un teatru cu o arhitectonică futuristă, cu pereți din sticlă și o sală splendidă, uluitoare, de 2000 de locuri, despre deschiderea căruia vorbește toată lumea. Nu este nici o surpriză pentru noi : iubitorii operei, cei interesați de « muzică » și « artă » , adică de scopul pentru care a fost ridicată impresionanta Operă din Dubai ; pentru că altfel, regretabil, prezența tenorului nostru pe scena acestui teatru a fost trecută cu totul sub tăcere de presa scrisă din România. Păcat !

Mai jos, citiți un scurt dialog înregistrat cu Bogdan Mihai în preziua debutului său pe scena Operei din Dubai.

Bogdan, te afli în miezul unui eveniment consemnat, efectiv, de întreaga mass media : deschiderea Operei din Dubai. Practic, faci parte din prima echipă de artiști lirici care evoluează pe scena acestui teatru, distribuția spectacolului cu opera "Bărbierul din Sevilla"de Gioachino Rossini. Ce înseamnă pentru tine acest fapt ?

Este o împlinire extraordinară, o mare bucurie și mulțumesc lui Dumnezeu că așa mi se confirmă faptul că ceea ce fac se pare că este bine. Sunt în acest proiect datorită lui Mario Dradi - cel care, după cum bine știm, i-a reunit pe cei trei tenori : Pavarotti, Domingo și Carreras pentru Mondialele din Italia. Mario Pradi a devenit agentul meu și astfel am ajuns să lucrez aici, cu regizorul Giulio Ciabatti, dirijorul Francesco Quattrocchi, într- un teatru superb și în deplină armonie. Aseară am avut și extraordinara plăcere să-l întâlnesc pe marele Placido Domingo, care m-a felicitat cu generozitate și cu care am avut privilegiul să vorbesc mai mult…pot să spun că trăiesc un vis din care nu vreau să mă mai trezesc.


Spune-ne un pic cum este acest nou edificiu cultural despre care vorbește întreaga presă internațională și care și-a deschis de fapt porțile aseară ( n.n. 31 august ) printr-un concert susținut de cel mai notoriu artist liric al prezentului, Placido Domingo.

Teatrul este absolut superb. Foarte mare ! Și foarte, foarte bine gândit. Cu o scenă imensă, o bijuterie! Este ridicat chiar lângă hotelul Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume, o superbitate și o mare atracție turistică !


Cum este acustica acestei săli ? Pentru voi, artiștii, ca și pentru public, asta contează...

Acustica este puțin ciudată. Depinde unde te așezi pe scenă. Ar mai fi de lucrat în acest sens și, probabil, o vor îmbunătăți. Pentru mine însă e în regulă. Un teatru în stil italian, în care mă bucur să cânt.


...Și care au fost condițiile de lucru oferite vouă, artiștilor?

Pentru noi a fost puțin cam dificil pentru că am început repetițiile la Trieste, cu multă vreme în urmă : de la 10 dimineața până la 11 noaptea. Producție nouă, am lucrat din greu. Iar când am ajuns aici, am avut doar un "respiro" de două-trei zile, după care am continuat la fel: de la 10 dimineața până noaptea la 11, cu o pauză la prânz de două ore. A fost deci foarte multă muncă. Au avut însă și foarte multă grijă de noi, încercând - pe cât a fost posibil - să ne ferească de aerul condiționat - cel mai mare dușman al artiștilor ! - prezent aici cam peste tot, inclusiv în teatru. Pe scenă, aerul condiționat a fost în cele din urmă, oprit cu totul.


Jasper Hope - fostul manager al faimoasei Royal Albert Hall din Londra - un manager cu o vastă experiență este directorul executiv al acestui nou teatru de operă. Un teatru, este adevărat superb, cu o alură futuristă, îmbrăcat tot în sticlă și, bine ai spus, situat în proximitatea unei clădiri emblematice pentru Emiratele Arabe Unite. Un teatru însă, destinat nu numai genului liric ( operă, operetă ) și baletului - ceea ce este obișnuit! - dar care vine de fapt cu o ofertă multidisciplinară : cu spectacole de musical și pe gheață, de pildă, stagiunea aceasta. Cum găsești această ofertă?

Mi se pare extraordinară ! Reprezintă o deschidere fantastică pentru toate genurile și astfel va atrage din ce în ce mai mult public. Mi se pare un gest foarte bine gândit!


« Opera » din Dubai este un teatru al viitorului?

Cu siguranță, da. Un teatru care se deschide în acest mod și care oferă variante publicului mi se pare extraordinar! Să vii să vezi operă, musical, operetă, concerte ale unor artiști ca spre exemplu, acest cântăreț celebru arab, Al Jassmi - interpret de muzică arabă care va concerta stagiunea aceasta… Găsesc că este extraordinar!


Știu că ești un pic supărat pe presa din România - nu și pe Radio România ! - și-ți dau dreptate, observând și eu că aceasta a consemnat evenimentul deschiderii "Operei"din Dubai, fără să remarce că în fruntea distribuției primului spectacol de operă - se afla un artist român. Este inadmisibil, într-adevăr.

Nu sunt supărat pe presa din România. Avem jurnaliști excepționali, chiar și printre tineri. Pur și simplu am spus public, că mi-aș dori din tot sufletul puțin mai multă atenție și dedicație culturii. Pentru că ceea ce definește o nație este, de fapt, cultura. În nici un caz nu mă refeream la Radio România Muzical. Mi-ați fost mereu alături și întotdeauna am revenit în studiourile dumneavoastră cu tot sufletul, cu tot dragul. Am făcut lucruri minunate împreună și vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine.


Mai am o singură întrebare pentru tine și te las să te odihnești. Aș putea spune că ai "furat" oarecum startul Stagiunii 2016-2017. Pentru tine, noua stagiune a început deja, cu acest spectacol de "Bărbierul din Sevilla"din Dubai…

… așa este, e un rol pe care-l voi interpreta a 187-a oară în viața mea…


… cum va continua stagiunea 2016-2017 pentru tine?

Va continua aici, cu rolul Don Ottavio din opera "Don Giovanni" de Mozart. Iar după ce se termină acest proiect în Dubai, vom pleca cu aceeași producție în Italia într-un mini-turneu . Pot să anunț și un debut, în opera "La Sonnambula" de Bellini la Teatro Verdi dinTrieste… și, mai am câteva surprize pe care vi le voi anunța la momentul potrivit…

Eu îți urez « Succes » din partea Postului Radio România Muzical, ne mândrim cu tine, iar din partea mea, firește, ai îmbrățișări și toată admirația.

Vă mulțumesc din toată inima și vă îmbrățișez pe toți!

Luminița Arvunescu