Cronici Înapoi

AUDIO. Axia Marinescu la Sala Radio

Publicat: vineri, 7 Iunie 2019 , ora 15.06

Imagini și sunete pe coordonate impresioniste în cea mai mare parte s-au completat în mod fericit, joi 6 iunie pe scena Sălii Radio. Un nou concert din seria "Moștenitorii României Muzicale" organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera a avut-o ca protagonistă pe Axia Marinescu, o apariție fină și rafinată în decorul binecunoscut din str. General Berthelot nr.62 - 64. Pianul de concert a dominat scena flancat de două ecrane, pe care pe tot parcursul concertului s-au derulat imagini picturale de la finele secolului al XIX-lea și din primele decenii ale secolului XX, completând simbiotic scenariul muzical al serii: o Gymnopedie și o Gnossienne de Eric Satie (iertat fie modul în care articulez) - o opțiune contemplativă ca punct de pornire al serii, urmată de primul Caiet al ciclului "Imagini" de Claude Debussy. Extrem de benefică această îmbinare, muzică ieșind din dimensiunea sa abstractă pentru a armoniza siluetele lui Tonitza, Matisse, fine peisaje pariziene, portrete încremenite în amintirile unui alt secol sau naturi moarte dominate de profilul unei viori, în timp ce se perindă în auz "Reflecțiile în apă" , sau Mișcările lui Debussy. Și dintr-o dată, și doar într-o pauză, vechiul Paris îngheață - o voce dintr-un telefon de ultimă generație declamă…It's only you… !!!

Dar tutelară rămâne silueta pianistei Axia Marinescu. Ne-a dăruit imagini rafinate cu detalii filigranate, o istorie plecând de la impresionismul autentic francez, augumentat pe linie neo-impresionistă în "Tablourile franceze" ale foarte tânărului autor Romain Zante prezentate în primă audiție de pianista română, în "Carillon nocturne" și "Burlesca" din Piesele imprompus op.18 de George Enescu, alături de Sonatina de Maurice Ravel, momentele culminante ale acestui recital.

Pianistica Axiei Marinescu, foarte potrivită în acest decor aduce imagini de o mare diversitate, aidoma unui caleidoscop burlesc, cu o dinamică frumos reliefată, când spumoasă, când vulcanică, sau șoptind delicat un îndemn de a ne lăsa mai des furați de frumusețea acestor peisaje, deopotrivă muzicale și picturale.

După concert compozitorul Romain Zante ne-a împărtășit câteva impresii:

"Este o plăcere să-ți asculți muzica live, mai ales când este interpretată de o prietenă dragă și când acest lucru se întâmplă în străinătate. Este prima dată când vin în România în această sală mare, care este uimitoare. Ideea de bază în Tablouri franceze a pornit de la trei tablouri pictate de Nicolae Grigorescu când studia în Franța. Trei piesaje - am decis să le transpun în muzică, deci, este Franța văzută de Grigorescu și de un compozitor francez. Ca un cerc."

"Concertul a fost foarte frumos. Noi o cunoaștem pe Axia din liceu. Este foarte talentată și ne bucurăm de fiecare dată când reușim să o ascultăm sau să ajungem pe undeva în preajma ei." - Mihnea Mihalache, manager

Ne-a oferit câteva impresii și Dan Popescu, președintele Clubului Rotary Pipera:

"Deja suntem la a treia ediție a parteneriatului între Radio România Muzical și Rotary Club Pipera pentru Moștenitorii României Muzicale. Cred că începem să învățăm un pic, așa, din istoric. Recitalul de astăzi a fost foarte interesant și nou, fresh. Mi-a plăcut foarte mult pentru că, într-adevăr, cum înțeleg că-i spunea și profesorul ei, Axia are un tușeu special, colorat, foarte lejer, o interpretare fascinantă care s-a potrivit, zic eu, foarte bine cu atât tablourile pe care le-a ales, cât și cu piesele pe care le-a ales, care au fost din același limbaj. Ceva total nou față de ceilalți interpreți pe care i-am avut!"

Reportaj realizat de Marina Nedelcu