ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Evenimente Înapoi

Alexandru Tomescu, din nou la Sala Radio

Bookmark and Share
Publicat: luni, 20 Noiembrie 2017 , ora 11.16

După un memorabil concert susținut recent cu Orchestra Națională Radio, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio miercuri, 22 noiembrie, de la ora 19.00, într-un recital alături de pianista Sînziana Mircea!

Legendara vioară Stradivarius Elder - Voicu va răsuna așadar din nou la Sala Radio, într-un program care propune publicului trei sonate - reper din repertoriul pentru vioară și pian: Sonata nr. 5 în fa major pentru pian și vioară, op. 24 - Sonata primăverii de L. van Beethoven, Sonata nr. 2 în la major pentru pian și vioară, op. 100, de J. Brahms, alături de o piesă de George Enescu, Sonata nr. 3 în la minor pentru vioară și pian, op. 25 - În caracter popular românesc.

Cu o carieră națională deja consolidată și cu o expunere internațională în plină ascensiune, Alexandru Tomescu cântă din 2007 pe vioara care i-a aparținut lui Ion Voicu. A realizat, câțiva ani la rând, Turneul Stradivarius, concertând în zeci de localități, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viața muzicală românească și care i-au conturat reputația de a fi, astăzi, unul dintre cei mai bine cotați violoniști români.

Nominalizată în 2017 la titlul de Young Steinway Artist, o distincție de elită acordată celor mai promițători tineri pianiști ai lumii, Sînziana Mircea a concertat în renumite săli de concerte din Europa, Statele Unite și Asia, iar în acest an a cântat alături de Alexandru Tomescu și Omar Massa în Turneul Stradivarius.

Recitalul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Începând din noua stagiune, biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.


Biografii

Alexandru Tomescu

Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în 1976), întrunește, în conștiința publicului, amprenta unei vocații și a unui destin artistic, dublate de o energie puțin obișnuită pentru a le traduce în faptă și, în plus, cu șansa de a cânta pe o vioară Stradivarius.

Fiu al unei familii de muzicieni, studiază primii șapte ani cu mama sa, Mihaela Tomescu, profesoară de vioară la Liceul de Muzică George Enescu din București. De la vârsta de șase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente și concursuri muzicale. Formația lui e desăvârșită, între 1995 și 1999, la Conservatorul din București, cu Ștefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în școala de vioară a momentului. Obține burse de studii în SUA și Elveția, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) și cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah și Hermann Krebbers.

Dintre numeroasele competiții naționale și internaționale câștigate, trebuie menționate Concursul Paganini (Genova, 1995), Concursul Marguerite Long - Jacques Thibaud (Paris, 1999) și Concursul George Enescu (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanți, între care Kurt Masur și Valery Gergiev, alături de pianiști precum Valentina Lisitsa și Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.

A înregistrat pentru posturi de radio și televiziune românești, dar și din Anglia, Franța, Elveția, Germania, Olanda, Polonia, SUA și a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini și Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail și Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum - Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I).

Din anul 2007, în urma unui concurs, îi este încredințată, deocamdată până în 2018, vioara Stradivarius Elder - Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăznețe proiecte muzicale de anvergură și notorietate, cu finanțare privată, în care, sub genericul Turneul Stradivarius, violonistul a concertat în zeci de localități din țară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viața muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvențe inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele șase sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele și partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară și pian de Prokofiev și integrala lucrărilor pentru vioară și pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian). O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri și DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics.

O dominantă a profilului de artist al lui Alexandru Tomescu este abnegația de a duce marea muzică către oamenii obișnuiți și de a dedica activității caritabile o parte însemnată din evenimentele muzicale în care evoluează. Artistul e vizibil însuflețit de pasiunea cauzelor nobile și prezența lui pe scena publică românească se distinge odată mai mult prin acest altruism.


Sînziana Mircea

Pianista Sînziana Mircea a concertat în Statele Unite ale Americii, Japonia, China și Europa, pe scene precum Carnegie Hall, Tokyo Metropolitan Theater, Harbin Concert Hall, Yangzhou Concert Hall, St. Martin-in-the-Fields Londra, Cheltenham Town Hall, Sala Radio, Ateneul Român și altele.

În anul 2017, Sînziana Mircea s-a alăturat Turneului Internațional Stradivarius și a susținut concerte împreună cu violonistul Alexandru Tomescu și bandoneonistul Omar Massa. De asemenea, tot în 2017, pianista a devenit Young Steinway Artist, o distincție de elită acordată celor mai promițători tineri pianiști în urma unei selecții la nivel mondial.

CD-ul său de debut, Nihil Sine Deo - Nimic fără Dumnezeu, Editura Casa Radio, s-a clasat pe locul 3 în competiția Discul de muzică clasică al anului 2016, organizat de Radio România Muzical. Cel de-al doilea său CD, Unending Love, lansat în 2017 la casa de discuri Sheva Collection din Italia, este distribuit internațional de către NAXOS.

Sînziana Mircea a studiat la Hochschule für Musik und Tanz din Köln (Germania), Guildhall School of Music and Drama din Londra și la Accademia Pianistica Imola (Italia).