ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Evenimente Înapoi

Alexandru Tomescu cântă pe vioara Stradivarius Elder - Voicu, alături de Orchestra Națională Radio

Bookmark and Share
Publicat: miercuri, 15 Noiembrie 2017 , ora 13.51

Alexandru Tomescu și celebra sa vioară Stradivarius Elder-Voicu, care a scris povestea unor concerte și turnee memorabile în ultimii ani, revin la Sala Radio, pentru a concerta alături de Orchestra Națională Radio, vineri, 17 noiembrie, ora 19.00. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul Nicolae Moldoveanu.

Pe afișul serii se vor afla Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 61, de L. Van Beethoven și Simfonia nr. 3 în do minor, op. 78 - Simfonia cu orgă, de C. Saint-Saëns, care o va avea ca solistă la orgă pe Simona Săndulescu.

Cu o carieră națională deja consolidată și cu o expunere internațională în plină ascensiune, Alexandru Tomescu cântă din 2007 pe vioara care i-a aparținut lui Ion Voicu. A realizat, câțiva ani la rând, Turneul Stradivarius, concertând în zeci de localități, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viața muzicală românească și care i-au conturat reputația de a fi, astăzi, unul dintre cei mai bine cotați violoniști români.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Începând din noua stagiune, biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.


Biografii

Nicolae Moldoveanu

Complexitatea personalității artistice a muzicianului Nicolae Moldoveanu ni se descoperă în ipostazele de violonist, corepetitor, organist și, nu în ultimul rând, în cea de dirijor. Nicolae Moldoveanu s-a născut la Hunedoara, a studiat apoi vioara la Deva, parcursul său muzical ducându-l ulterior la Conservatorul din Leipzig unde va studia orga. Atras de măiestria artei dirijorale, Nicolae Moldoveanu a urmat cursurile Conservatorului din Zürich, apoi a studiat la Basel și Berna.

A beneficiat de îndrumarea unor profesori renumiți precum: Wilfried Böttcher, Antal Doráti, Horst Stein și Ralf Wikert. Dintre dirijorii alături de care a avut prilejul de a face cursuri de master îi enumerăm pe Colin Metters, Leonard Slatkin, Sir Colin Davis, Lothar Zagrosek, Ilya Musin, Sir Roger Norrington și Sergiu Celibidache, cel care a avut o influență covârșitoare asupra devenirii sale artistice.

Nicolae Moldoveanu este un ilustru absolvent al Academiei Regale de Muzică din Londra, fiind distins cu două importante premii: Premiul Edwin Samuel Dove și Premiul Ricordi. Dirijorul este invitat al unor prestigioase orchestre din întreaga lume, alături de care susține concerte primite cu aprecieri de public: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaysia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Manchester Camerata, Orchestra Națională din Johannesburg, Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, Orchestra de Cameră din Scoția, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varșovia, Orchestra Simfonică din Birmingham, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu.

Opera este un alt gen în care Nicolae Moldoveanu excelează, fiind invitat în mod curent al operelor din Malmö și Toronto, precum și al Operei Regale din Londra. Nicolae Moldoveanu a fost numit Arts Council Young Conductor al orchestrelor din Bournemouth, devenind în anul 1996 și dirijor rezident. English Sinfonia l-a numit dirijor principal în anul 1998, iar între anii 2002 și 2008 a ocupat funcția de dirijor invitat asociat al London Mozart Players. Până în 2012 Nicolae Moldoveanu a fost și dirijor al orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.

Palmaresul său artistic este completat și cu înregistrări la South Africa Broadcasting Corporation, Radiodifuziunea bavareză, Radio 3 BBC.

Maestrul Nicolae Moldoveanu este un apreciat colaborator al Orchestrei Regale din Londra, iar pentru a interpreta în concert Simfonia nr. 3 cu orgă de Saint-Saëns alături de această celebră orchestră, municipalitatea din Northampton (localitatea în care a avut loc concertul) a aprobat chiar închirierea unei orgi de concert.

Noemi Vidu


Alexandru Tomescu

Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în 1976), întrunește, în conștiința publicului, amprenta unei vocații și a unui destin artistic, dublate de o energie puțin obișnuită pentru a le traduce în faptă și, în plus, cu șansa de a cânta pe o vioară Stradivarius.

Fiu al unei familii de muzicieni, studiază primii șapte ani cu mama sa, Mihaela Tomescu, profesoară de vioară la Liceul de Muzică George Enescu din București. De la vârsta de șase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente și concursuri muzicale. Formația lui e desăvârșită, între 1995 și 1999, la Conservatorul din București, cu Ștefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în școala de vioară a momentului. Obține burse de studii în SUA și Elveția, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) și cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah și Hermann Krebbers.

Dintre numeroasele competiții naționale și internaționale câștigate trebuie menționate Concursul Paganini (Genova, 1995), Concursul Marguerite Long - Jacques Thibaud (Paris, 1999) și Concursul George Enescu (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanți, între care Kurt Masur și Valery Gergiev, alături de pianiști precum Valentina Lisitsa și Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.

A înregistrat pentru posturi de radio și televiziune românești, dar și din Anglia, Franța, Elveția, Germania, Olanda, Polonia, SUA, și a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini și Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail și Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum - Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I).

Din anul 2007, în urma unui concurs, îi este încredințată, deocamdată până în 2018, vioara Stradivarius Elder - Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăznețe proiecte muzicale de anvergură și notorietate, cu finanțare privată. Sub genericul Turneul Stradivarius, violonistul a concertat în zeci de localități din țară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viața muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvențe inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele șase sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele și partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară și pian de Prokofiev și integrala lucrărilor pentru vioară și pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian). O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri și DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics.

O dominantă a profilului de artist al lui Alexandru Tomescu este abnegația de a duce marea muzică către oamenii obișnuiți și de a dedica activității caritabile o parte însemnată din evenimentele muzicale în care evoluează. Artistul e vizibil însuflețit de pasiunea cauzelor nobile și prezența lui pe scena publică românească se distinge odată mai mult prin acest altruism.