Festivalul International George Enescu 2013 Înapoi

Festivalul Internațional „George Enescu” se aude la Radio România Muzical

Bine ați venit pe pagina dedicată de Radio România Muzical Festivalului Internațional „George Enescu”, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale României și, cu siguranță, cel mai important eveniment muzical din țara noastră.

Ca și în anii trecuți, Radio România Muzical reflectă pe larg Festivalul Enescu, în primul rând prin cele 63 de concerte transmise în direct, printre ele regăsindu-se și acele concerte-eveniment la care biletele nu mai sunt demult disponibile (cu excepția concertelor și recitalului lui Radu Lupu, care nu și-a dat acordul nici pentru înregistrare, nici pentru transmisiune directă și a recitalului lui Evgheni Kissin aflat în aceeași situație).

Parte dintre concerte și recitaluri vor fi înregistrate - este cazul, de exemplu, al spectacolului „The infernal comedy” cu John Malkovich și al recitalului lui Murray Perahia – și vor fi difuzate între 30 septembrie și 3 octombrie, de la ora 19.00.

În pauzele transmisiunilor directe vor fi difuzate interviuri cu muzicienii-protagoniști, a căror formă scrisă este disponibilă în galeria alăturată.

Un calendar al transmisiunilor directe și concertelor înregistrate care pot fi ascultate la Radio România Muzical este disponibil.

În fiecare zi, de la ora 13.07 (în week-end, ora 13.15), aveți la dispoziție Agenda Festivalului George Enescu, ce cuprinde știri, opinii, comentarii despre evoluțiile din Festivalul Enescu. Mai jos aveți link către galeria audio a acestei emisiuni.

De asemenea, ascultătorii Radio România Muzical sunt așteptați în 21 septembrie, de la ora 20, la seara Radio România Muzical din Piața Festivalului Enescu: un concert cu ansamblul vocal Jazzapela și un program incitant de jazz vocal.

27 septembrie 2013

Publicat: vineri, 27 Septembrie 2013 , ora 11.13

27 septembrie este o nouă zi bogată în evenimente din cadrul Festivalului Enescu. Cei care preferă sonoritățile camerale și în special violoncelul au ocazia să urmărească începând cu ora 17.00 la Ateneul Român unul dintre cele mai respectate ansambluri românești din ultimii 15 ani, "Violoncellissimo". Formația condusă de Marin Cazacu va prezenta un program divers și atractiv, alcătuit din lucrări semnate de Offenbach, Villa-Lobos, Piazzolla și Dvorak. Solista serii va fi soprana Simina Ivan, muziciană cu o bogată activitate internațională, care din 1994 este solistă a Operei de Stat din Viena.

În aceeași zi de 27 septembrie în fața publicului bucureștean va evolua Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra, cu dirijorul american Andrew Litton la pupitru, cel care, la 22 de ani, în 1982, era cel mai tânăr câștigător al Concursului Internațional de dirijat organizat de BBC. Programul serii cuprinde Uvertura Academică de Brahms, Concertul pentru pian și orchestră de Grieg și Simfonia a 6-a "Patetica" de Ceaikovski. Solista serii este românca Alexandra Dariescu, originară din Iași, cu studii în Marea Britanie și cu o carieră internațională aplaudată de critica de specialitate. Discurile Alexandrei Dariescu au fost primite cu entuziasm de critica britanică; a susținut deja recitaluri la celebra Carnegie Hall din New York, iar în 2012 a prezentat în premieră britanică Concertino în stil clasic de Dinu Lipatti, o inițiativă susținută de Insitutul Cultural Român.

În 27 septembrie, seria Concertelor de la miezul nopții o readuce în atenția publicului român de la ora 22.30 la Ateneul Român pe violonista Viktoria Mullova, care alături de ansamblul italian Accademia Bizantina condus de Ottavio Dantone prezintă lucrări de Johann Sebastian Bach.

La Brașov, evoluează Ansamblul Schubert. Rețineți orele 17.00, 19.30 și 22,30 pentru transmisiunile directe din Festivalul Enescu ce pot fi ascultate în 27 septembrie la Radio România Muzical și Radio România Cultural.


Festivalul George Enescu la Radio România Muzical - 27 septembrie

  • AGENDA FESTIVALULUI. Ora 13.07. Realizator SORINA BOBEICO. Producător Cristina Comandașu


  • Concert în direct. Ora 17.00. Ateneul Român

Seria "Recitaluri și concerte camerale"

VIOLONCELLISSIMO

Dirijor : MARIN CAZACU

Program :

Tomaso Albinoni - Adagio

Saverio Mercadante - Parola prima din Oratoriul "Ultimele șapte cuvinte" pentru soprană și orchestră de violoncele

Heitor Villa-Lobos -Preludio si Embolada din Bachianas Brasileiras nr. 1, pentru violoncele

Heitor Villa-Lobos - Bachianas Brasileiras nr. 5, pentru soprană și violoncele

Johann Schrammel - Marș

Antonin Dvorak - Doloroso

Constantin Dimitrescu - Dans țărănesc

Jacques Offenbach - Barcarola

Jacques Offenbach - Can Can

Astor Piazzolla - Oblivion

Angel Viloldo - Tango "El Choclo

Astor Piazzolla - Libertango

Mozart/Mifune - Alla Turca Jazz

Comentează- Sebastian Crăciun

Redactor - Veronica Orha Canelea


  • Concert în direct. Ora 19.30. Sala Mare a Palatului

Seria "Mari orchestre ale lumii"

ORCHESTRA FILARMONICĂ REGALĂ DIN LONDRA

Dirijor : ANDREW LITTON

Solistă pianista Alexandra Dariescu

Program :

Johannes Brahms - Uvertura Academică op. 80 în do minor

Edvard Grieg - Concertul op. 16 în la minor pentru pian și orchestră

Piotr Ilici Ceaikovski - Simfonia a VI-a op. 74 în si minor "Patetica"

Comentează- Ștefan Costache

Pauza- Ana Voinescu

Redactor - Veronica Orha Canelea


  • Concert în direct. Ora 22.30. Ateneul Român

Seria "Concertele de la miezul nopții"

ACCADEMIA BIZANTINA

Dirijor și clavecín:OTTAVIO DANTONE

Program :

Johann Sebastian Bach - Concertul pentru vioară și orchestră în la minor BWV 1041

Johann Sebastian Bach - Concertul pentru vioară, clavecin și orchestră (transcripție BWV 1060)

Johann Sebastian Bach - Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major (transcripție BWV 1053)

Johann Sebastian Bach - Concertul pentru vioară și orchestră în Mi Major BWV 1042

Comentează- Anca Ioana Andriescu

Redactor  - Veronica Orha Canelea