Se întâmplă la Radio România Înapoi

210 ani de la nașterea lui Chopin: Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră la Sala Radio

Publicat: joi, 30 Ianuarie 2020 , ora 13.14

La împlinirea a 210 ani de la nașterea lui CHOPIN, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră creat de celebrul muzician romantic va fi interpretat vineri, 7 februarie (19.00), la Sala Radio, de către pianistul TOMA POPOVICI, alături de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO.

Considerat un "poet" al pianului, Chopin a scris ambele sale concerte de pian în jurul vârstei de 20 de ani și ulterior s-a concentrat doar asupra partiturilor "miniaturale" dedicate acestui instrument pe care l-a adorat (balade, nocturne, valsuri, mazurci, poloneze, sonate, fantezii ș.a.). Primul concert pentru pian a fost interpretat chiar de Chopin, în octombrie 1830, anul în care compusese lucrarea, la Teatrul Național din Varșovia, unul dintre evenimentele sale de rămas-bun înainte de a părăsi Polonia natală pentru a se stabili definitiv la Paris.

Evenimentul va fi dirijat de tânărul dirijor născut în România ANDREI FEHER, absolvent al Conservatorului din Montréal, ce a fost numit director muzical al ansamblului canadian Kitchener-Waterloo Symphony Orchestra (Ontario - Canada) la doar 26 de ani (poziție pe care o ocupă din august 2018).

Concertul de la Sala Radio prezintă publicului și două lucrări semnate de compozitorul ceh ANTONÍN DVOŰÁK: uvertura În natură și poemul simfonic Fusul de aur. Poemul este bazat pe o suită de balade inspirate de folclorul ceh, ce povestesc despre dragostea dintre un rege și o fată simplă și premiera lucrării a avut loc la Londra, în 1896, sub bagheta legendarului dirijor Hans Richter.