ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Evenimente Înapoi

14 ani cu Radio România Muzical

Publicat: luni, 21 Martie 2011 , ora 11.07


În 24 martie 2011, Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more, își sărbătorește cei 14 ani de existență cu lansarea unei noi ediții a proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică". Principiul lui este simplu: difuzarea a cinci minute de muzică clasică, zilnic, în cât mai multe spații neconvenționale, altele decât sălile de concert, acolo unde afluxul de public/vizitatori este cât mai mare.

Practic, din 24 martie până în 23 aprilie va putea fi ascultată, zilnic, câte o lucrare celebră din repertoriul clasic, însoțită de un scurt anunț referitor la proiect și detalii despre lucrarea propusă spre audiție. Partenerii proiectului sunt: un lanț național de hipermarketuri, 4 mall-uri, două lanțuri naționale de librării, un lanț național de magazine de bricolaj, 8 muzee din București și din țară, o firmă internațională de audit financiar care va difuza muzica pentru angajații săi. Proiectul are ca partener și firma care gestionează LCD-urile din transportul public bucureștean.

De asemenea, proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" se va desfășura și în mai multe instituții de învățământ. Parteneri sunt inspectoratele școlare județene Constanța, Tulcea și Dolj, școli și licee din localitățile Târgoviște, Moreni, Buzău, Galați, Tecuci, Titu, Panciu, Botoșani, Craiova.

Elevilor și profesorilor li se adresează și un concurs propus de Radio România Muzical. O compunere cu titlul "Ce-mi spune muzica clasică" inspirată de audiția unei piese din proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" sau oricare altă lucrare clasică este tema concursului care se adresează elevilor claselor II - V; "Ora ideală de muzică în vederea formării de melomani" este eseul cu care pot intra în concurs profesorii/învățătorii care predau la cursurile primar și gimnazial. Lucrările se vor primi în perioada 26 aprilie - 26 mai. Premiile constau în tablete PC și vouchere cu care se pot achiziționa cărți și CD-uri, oferite de Allview România și Librăriile Humanitas, precum și în bilete la Festivalul Enescu 2011. Juriile vor fi alcătuite din membri ai Radio România Muzical și profesori de specialitate. Sponsor principal: Carrefour.

Mai multe detalii despre proiect, cât și despre concursul adresat profesorilor și elevilor pot fi obținute pe pagina de web www.romania-muzical.ro/5minute.

"Ascultă cinci minute de muzică clasică" este un proiect Radio România Muzical, inițiat și dezvoltat de Cristina Comandașu, redactorul șef adjunct al postului.

Partenerii proiectului sunt:

Carrefour România

Iulius Mall Iași

Iulius Mall Timișoara

Iulius Mall Cluj

Iulius Mall Suceava

Anzisoft (LCD-uri RATB)

Mr. Bricolage

Librăriile Humanitas

Librăriile Cărturești

Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Național Peleș

Castelul Bran

Muzeul Brukenthal din Sibiu

Muzeul Literaturii din Iași

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Țăranului Român

Pricewaterhouse Coopers

Inspectoratul Școlar Dolj

Inspectoratul Școlar Tulcea

Inspectoratul Școlar Constanța

Seminarul ortodox din Târgoviște

Școala Coresi din Târgoviște

Școala Mihai Viteazu din Târgoviște

Colegiul Ienichiță Văcărescu din Târgoviște

Liceul Caragiale din Moreni

Liceul de artă de Buzău

Liceul Marin Coman din Galați

Colegiul Calistrat Hogaș din Tecuci

Liceul IC Vissarion din Titu - Dâmbovița

Liceul Ioan Slavici din Panciu

Liceul Nicolae Iorga din Botoșani

Școala nr.29 Nicolae Romanescu din Craiova

"Pentru noi contează fiecare gest mărunt, pentru că viața însăși este compusă din gesturi mărunte și decizii care nu par importante, dar care apoi se va dovedi că au schimbat totul.

Un astfel de gest mărunt poate fi alegerea de a asculta (măcar) 5 minute de muzică clasică pe zi. Despre influența muzicii asupra intelectului și afectivității umane s-a scris mult, despre importanța muzicii culte în contextul culturii universale, de asemenea. Muzica unei civilizații nu este doar expresia divertismentului acelei epoci, ci sumumum-ul tuturor cuceririlor acelei civilizații, de multe ori anticipând și dezvoltările ulterioare.

Studiile arată de asemenea că muzica cultă are efecte directe asupra psihicului uman: este binecunoscut efectul Mozart asupra copiilor care învăță matematică sau asupra....vacilor care dau lapte.

Ne aflăm într-un timp când dezbaterile asupra mediului înconjurător sunt la ordinea zilei, și este bine să fie așa, pentru că tot pe acest pământ vor trăi și copiii noștri. Ne aflăm însă într-un timp când devine acută preocuparea pentru plantarea unui copac și în adâncul fiecărei ființe umane, pentru că sufletul și conștiința sunt cu adevărate cele mai importante bogății pe care le putem lăsa urmașilor noștri.

Radio România Muzical inițiază așadar un proiect ce-și propune lupta împotriva poluării spiritului: a asculta cinci minute de muzică clasică pe zi poate fi un foarte eficient manifest împotriva tuturor lucrurilor criticate din societatea românească, un gest ce poate polariza toate forțele din piața culturală românească, un gest potrivit tuturor, îndreptat însă mai ales către copiii și tinerii României. »