ACUM:
21.00
Opera în interpretări de referință
Mari compozitori, mari interpreți.
Urmează: 0.00 Nocturn jazz Un ambiet jazzy pentru nopți senine.
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Ascultă 5 minute de muzică clasică  este un proiect derulat de Radio România Muzical din octombrie 2010 care își propune familiarizarea publicului larg cu muzica clasică prin posibilitatea oferită de a asculta acest tip de muzică în spații aglomerate și nonconformiste: hipermarketuri, mall-uri, sedii de firme, dar și librării, muzee și, esential acum, școli.

Un proiect național în scolile din România

Din anul scolar 2014-2015, odată cu semnarea unui protocol de colaborare între Radio România și Ministerul Educației Naționale   Ascultă 5 minute de muzică clasică devine un program național în scoli. Practic, unicul post de radio din România dedicat muzicii clasice, parte a corporației publice Radio România, pune la dispoziția profesorilor din scolile românesti cele mai importante piese muzicale din repertoriul românesc și universal, însoțite de scurte explicații, special gândite pentru a deschide gustul celor mici către muzica clasică, dar și pentru a oferi un sprijin dascălilor, care, astfel, își pot forma o bibliotecă muzicală pe care o pot folosi ca material didactic la orele de curs. În felul acesta, dincolo de informația teoretică despre muzica studiată la scoală, elevii au acces nemijlocit la înregistrări de mare valoare artistică, un prim pas, practic, către formarea de viitori iubitori ai muzicii clasice si către formarea unui gust artistic absolut necesar unor cetățeni ai Europei secolului XXI.

Proiectul ''Ascultă 5 minute de muzică clasică'' în scoli are și o componentă activă pentru elevi: din 10 octombrie 2016, în prima pagină a acestui site un concurs le este destinat, cu întrebări legate de piesele muzicale puse la dispozitie de Radio România Muzical. Cele mai bune raspunsuri vor fi premiate cu CD-uri și cărti menite să întrețină interesul pentru cultura de înaltă calitate.

În școlile românesti, proiectul este implementat prin inspectorii de specialitate (muzică/arte) din fiecare județ care dețin toată informatia necesară; este suficient pentru profesorii sau scolile care doresc să se înscrie în proiect (la care informația nu a ajuns înca prin inspectoratul județean) să ia legatura cu inspectorul de specialitate.

Proiectul este coordonat de Cristina Comandașu, redactor șef Radio România Muzical, inițiatoarea campaniei, si Adrian Brăescu, inspector general în cadrul Ministerului Educației Naționale.

 Un proiect în spații neconvenționale, acolo unde nu ne-am asteptat să ascultăm muzică clasică

Totul a pornit de la o întrebare pusa într-o zi de luni, după o sesiune de cumparaturi în week-end la un super-market: "de ce nu am putea asculta muzică clasică si la supermarket?"

Întrebarea a fost pusa unor lanțuri importante de magazine și am găsit oameni iubitori de frumos care au acceptat această idee. Au urmat mall-uri, librării, muzee, s-au înscris din proprie inițiativă două firme importante care au ales ca angajații lor să poata asculta muzică clasică la birou.

Si așa s-a născut Ascultă 5 minute de muzică clasică - acum un program național și în școlile din România.

Partenerii noi sunt bineveniti - mai multe informații despre cum puteti deveni parteneri ai acestui proiect gasiți AICI

Cristina Comandașu, coordonator proiect.
cristina.comandasu@radioromania.ro

Multumiri partenerilor proiectului, ediția octombrie 2018: Ministerul Educatiei Naționale, Cora, Carrefour, Mega Image, Baneasa Shopping City din  București, Iulius Mall Iași, Iulius Mall din Timișoara, Cluj, Suceava, Palas Mall Iași, Librariile Humanitas,  Castelul Bran, PWC România și CRH România, Mobexpert, Dedeman, Pitești Mall, Hello Shopping Park și Arena Mall din Bacău, Gold Plaza Baia Mare, Raiffeisen Bank, Park Lake Shopping Center.

Sponsor al concursului pentru elevi: Universal Music Romania