Reportaje

Arhiva : 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 |

AUDIO. 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' - în supermarket-urile din București

Publicat: marți, 27 Octombrie 2015 , ora 11.41
 
Suntem în ultima săptămână a proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică" și am vrut să vedem cum este el primit de public, astfel că luni, 26 octombrie 2015, am vizitat un supermarket partener al inițiativei Radio România Muzical.

O nouă seară de octombrie în care Radio România Muzical v-a propus să ascultați 5 minute de muzică clasică.


Locul - un supermarket aglomerat de pe bulevardul Magheru ora - 19:00, aproape fix muzica - Meditație din opera "Thais" de Jules Massenet, iar scopul - familiarizarea publicului larg cu muzica clasică:

- Cred că este important, în sensul că lumea ar trebui să înțeleagă că există și muzică frumoasă, plăcută. Nu am nimic împotriva curentelor mai noi, dar își are și ea locul ei, dintr-un anumit segment de populație, nu neapărat ca vârstă, cât ca și cultură, dacă vreți. Muzica clasică aduce plăcere, aduce liniște, aduce o stare de bine, zic eu.

- Destul de bun și binevenit. Era cazul să mai schimbe.

- Măcar atât, ca să îmbunătățin cultura românilor.

- Pe lângă originalitatea lui, care este lăudabilă, ne ajută foarte mult, un pic să ne deschidem sufletul și să fim un pic mai buni, pentru că suntem sătui de atâta muzică comercială, care știm ce efecte are asupra psihicului în primul rând, pe care de cele mai multe ori le ignorăm. Cred că în timp începem să gustăm mai mult din această categorie mai selectă de muzică.

"Ascultă 5 minute de muzică clasică" - un demers care, iată, se bucură și în 2015 de succes și care de anul trecut a devenit și un proiect național în școlile din România, oferindu-le elevilor acces nemijlocit la înregistrări de o mare valoare artistică:

- Cred că este un lucru foarte bun, pentru că ne mai luminăm și noi puțin. Ne-am coborât prea mult cu preocupările noastre de zi cu zi și e foarte bun. Știți că în lanțurile mari de magazine se întrerupe muzica ambientală, nu o ascultă nimeni, mă rog, văd că se merge pe disco și hip hop și spune "cumpărați, suntem cel mai ieftin magazin". Mai bine să fim întrerupți de muzică simfonică. De departe mai bine.


Sunt suficiente cele 5 minute de muzică clasică pe zi?

- Dacă îl vedem ca pe un virus pozitiv, e un început foarte bun.

Proiectul continuă. Zilnic până sâmbătă, 31 octombrie, sunteți invitați să ascultați cele 5 minute de muzică clasică pe frecvențele Radio România Muzical, dar și on-line pe site-ul nostru, în secțiunea dedicată proiectului.


Reportaj realizat de Lucian Haralambie