Ecouri din școli

Arhiva : 2023 | 2022 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 |

'Ascultă 5 minute de muzică clasică' la Școala Gimnazială 'Nicu Constantinescu' din Buzău

Publicat: luni, 15 Ianuarie 2018 , ora 15.00
 


Proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică, inițiat de Radio România Muzical, la Buzău - un ultim popas la Școala gimnazială Nicu Constantinescu, pentru a asista la una dintre orele doamnei profesoare Angela Cocoș.

"Copii, să ascultăm 5 minute de muzică…"

"…clasică"

"În săptămâna aceasta, piesa pe care o audiem este un motet cântat de Corul Capelei Sixtine de la Vatican."

Școala Nicu Constantinescu din Buzău - am stat de vorbă cu două eleve de clasa a VII-a, care participă de mai mulți ani la proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică.

E o idee bună?

"Foarte bună."

De ce?

"Ne place să ascultăm întrebările, să răspundem. Sunt melodiile foarte frumoase."

"Ascultăm alt gen de muzică."

Da? Și e important lucrul acesta?

"Da."

Cum vi se pare muzica clasică față de alte genuri pe care le ascultați voi și sunt convinsă că le ascultați?

"Este liniștită!"

Rata mare de participare a elevilor la proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică în județul Buzău - a doua pe țară, aproape 12.000 elevi în anul școlar 2016-2017, se datorează coordonatoarei de proiect, doamna profesoară Oana Dobre.

De ce credeți că se bucură de așa mult succes?

"Pentru că sunt oamenii foarte implicați. Sunt profesorii de muzică, colegii mei - învățători, educatori, toți care au adoptat din prima - au vrut să prezinte muzica bună așa cum e ea, muzica ce trebuie ascultată, ce trebuie promovată și nu neapărat ce ni se impune. Instrumentul numit Ascultă 5 minute de muzică clasică ne-a ajutat pe noi să facem orele mult mai frumoase. Am foarte multe amintiri legate de proiect. În primul rând, în concursul național de 1 iunie, primul care a fost făcut, în 2016, aveam două școli pe vremea aceea unde eram profesor de muzică și au vrut neapărat să participe. E, în jumătatea aceea de oră a proiectului am alergat între cele două școli și am rugat colegii să mă ajute, să coordoneze, să nu cadă netul ș.a.m.d. A fost foarte interesant. Asta e una dintre amintirile foarte plăcute, zic eu, pentru că am reușit să implic aproape 60 de copii atunci, în cele două școli. Alte întâmplări foarte frumoase s-au petrecut în timpul orelor, când în primul rând copiii recunoșteau o melodie pe care au mai auzit-o și în alte circumstanțe sau în care se vedeau pe ei și puteau să-mi povestească ceea ce trăiesc."

Reportaj realizat de Cristina Comandașu