Ascultă RRM live
Ascultă stream-urile on-demand ale RRM

Calendar - 'Zilele Lipatti'

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Concursul National de Pian: repertoriu, sali de desfasurare, premii

Miercuri, 20 Octombrie 2010 , ora 10.21
 

Evenimentul-omagiu Dinu Lipatti organizat de Radio România Muzical cuprinde și un concurs de pian, despre care vorbim astăzi - repertoriu, săli de desfășurare, premii.

În prima etapă a concursului, categoria I pregătește preludiu și fugă din Caietele I sau II ale "Clavecinului bine temperat" sau 3 părți dintr-una dintre Suitele franceze sau engleze de Johann Sebastian Bach. La categoria a II-a, preludiul și fuga au ca alternativă o suită engleză sau o partită - integral. Pentru ambele categorii se adaugă un studiu de virtuozitate.

Pentru etapa a 2-a, categoria I de vârstă trebuie să interpreteze, la alegere, un vals, o nocturnă, o baladă, un scherzo, o fantezie sau Bolero-ul de Chopin. Etapa a 2-a pentru categoria a II-a de vârstă impune o baladă sau un scherzo de Chopin. Ambele categorii vor cânta obligatoriu și o piesă românească - preferabil din creația lui Lipatti.

Categoria I de vârstă prezintă în etapa a 3-a o sonată clasică, iar categoria a II-a - partea I din concertele pentru pian de Mozart, Beethoven, Grieg, Schumann sau Chopin.

Unde se desfășoară concursul? În trei dintre cele mai frumoase locuri din București.

Ca să ajungeți în Sala Mică a Ateneului Român, coborâți o elegantă scară largă în spirală; pătrundeți apoi într-un spațiu de multă vreme recunoscut pentru recitaluri - susținute în special de tineri. Pe podiumul aflat la o înălțime confortabilă deasupra nivelului rândurilor de scaune veți avea impresia, foarte folositoare în momentele de emoție, că dominați publicul -  și juriul. În Sala Mică se desfășoară etapele pentru categoria I de vârstă, în datele de 22, 24 și 26 noiembrie.

Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" dispune de o sală cochetă, reproducând în miniatură incinta celebrei La Scala din Milano. Cu mobilier în tonuri de crem, galben și alb, sala de la "Tinerimea Română" vă așteaptă într-o atmosferă intimă la primele două etape pentru categoria a II-a de vârstă, în 23 și 25 noiembrie.

Studioul "Mihail Jora" al Radio România este cea mai mare sală de concert din țară și singura care oferă posibilitatea de a realiza înregistrări digitale în direct; recent renovat, cu o capacitate de 1000 de locuri și o acustică impecabilă, găzduind recitaluri solistice și concerte vocal-simfonice, Studioul "Mihail Jora" este locul pe care vi-l înscrieți la secțiunea "reușite" în curriculum vitae. Aici veți cânta în etapa a 3-a, la categoria a II-a de vârstă, sau dacă sunteți unul dintre laureați -  în cadrul Galei din 28 noiembrie.

În aceeași Gală vor fi acordate și premiile Concursului Național de Pian înscris Zilelor Lipatti: 1000 de Euro -  Premiul I, 750 de Euro - Premiul al II-lea și 500 de Euro - premiul al III-lea. Vor exista și două premii speciale -  Premiul „Radio România Muzical” și Premiul Fundației "Dinu și Valentin Lipatti". Pe lângă acestea, beneficiați de sesiuni de înregistrare în studiourile noastre și de promovare prin intermediul programelor Radio România Muzical și al partenerilor din Uniunea Europeană de Radio și prin organizarea de recitaluri. Detalii complete și actualizate despre "Zilele Lipatti" sub toate aspectele găsiți pe site-ul www.romania-muzical.ro/zilele lipatti.

Maria Monica Bojin
Arhiva : 2010 |

 

Copyright © 2000 - 2012 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro