Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. Emil Gilels - The Seattle Recital (1964), în premieră la CD Review pe 8 și 9 decembrie

Scor : 4.00 ( 10 voturi)

Am lăsat aici, în Statele Unite, o mare parte din inima mea

Între 1955 și 1983 marele pianist rus, Emil Gilels, a vizitat Statele Unite de 12 ori. Spre deosebire de colegul și rivalul său, Sviatoslav Richter, Gilels iubea Statele Unite ale Americii. Mai întâi am venit aici acum 22 de ani - a spus el în 1977. Am lăsat aici, în Statele Unite, o mare parte din inima mea și am plecat de aici cu o bună parte din viața mea.

Recitalul pe care îl veți asculta în premieră pe 8 și 9 decembrie la CD Review a făcut parte din al 5-lea turneu al lui Emil Gilels în Statele Unite ale Americii. Au fost 3 luni foarte grele pentru artist, cu concerte, recitaluri și sesiuni de înregistrări pe Coasta de Est, dar și pe Coasta de Vest la Los Angeles, San Francisco, Portland și acest recital de la Opera House din Seattle susținut pe 6 decembrie 1964.

La acea vreme în vârstă de 48 de ani, Emil Gilels, prin această înregistrare, ne-a lăsat o mărturie a existenței sale artistice mature. Recitalul de la Seattle reflectă în mod ideal temperamentul său imens, un portret cât se poate de convingător al unui artist care cântă la pian împletind în mod unic blândețea cu pasiunea furioasă.

A fost un recital mult aplaudat de publicul prezent la Opera House din Seattle. Însuși pianistul a fost încântat de entuziasmul asistenței. A promis că va reveni, dar acest lucru nu s-a întâmplat prea curând. Pe scena de la Seattle, Emil Gilels a ajuns abia în 1979, iar înregistrarea acestui recital se pare că este încă o comoară nedescoperită publicului.

Un album aniversar

Casa Deutsche Grammophon a lansat acest album menit să marcheze cei 100 de ani de la nașterea unuia dintre marii pianiști ai secolului trecut, Emil Gilels. Și nu oricum, ci prin publicarea pentru întâia dată a înregistrarii recitalului pe care Emil Gilels l-a susținut pe 6 decembrie 1964 la Opera House din Seattle. Recitalul a fost înregistrat pentru arhiva personală a pianistului și a rămas neștiută până de curând.

Vom asculta un Gilels în plină formă artistică într-un recital cu program variat și minunat interpretat. Punctul de maximă atractie, în opina mea, este Sonata nr. 21 op. 53 în Do major "Waldstein" de Ludwig van Beethoven, căreia Emil Gilels îi dă o interpretare demnă de faima partiturii. Este o variantă mult mai vie, mai plină de pasiune decât înregistrările de studio pe care pianistul ni le-a lăsat cu această lucrare. Gilels este energic, interpretarea sa evidențiază minunat magnitudinea orchestrală a muzicii gândite de Beethoven.

Și tot în CD Review îl veți asculta pe Emil Gilels cântând cu o virtuozitate și o frazare aproape fără respirație, Variațiunile op. 2 pentru pian pe tema ariei "La ci darem la mano" din opera "Don Giovanni" de Mozart, compuse de Frederic Chopin. Chopin-ul lui Gilels este aristocratic, tehnica impecabilă trebuie să fi fost pentru audiență un adevărat spectacol.

Pianistul a inclus în programul recitalului Sonata nr. 3 op. 28 în la minor și un fragment din Visions fugitives Op. 22 de Serghei Prokofiev, dar și Claude Debussy - Volumul I "Imagini". Gilels creează în interpretarea acestei partituri tușele de culoare cu o remarcabilă catifea în clape, dar adaugă strălucirea și pasiunea ce l-au făcut celebru. Este o interpretare cel puțin interesantă, vie, plină de contraste bine gândite, redate prin atingeri blânde ale clapelor, cât și prin izbucniri încărcate de entuziasm.

Iată doar câteva argumente pentru a asculta un album de colecție în premieră la CD Review (12,15) pe 8 și 9 decembrie la Radio România Muzical.

Gabriel Marica


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu