Discul de muzică clasică al anului 2015

VIDEO. Vivaldi cu Avi Avital - Music box, 4 mai

5 4 3 2 1

Scor : 4.40 ( 30 voturi)

Vivaldi cu un extraordinar interpret - nu, nu este violonist. Avi Avital cântă la mandolină. Discul a apărut la casa Deutsche Grammophon în 23 martie 2015 și este inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015.

Un omagiu adus lui Vivaldi, un omagiu adus Veneției

Înțeleg de ce Vivaldi, pe acest nou album al lui Avi Avital, pe care-l consider unul dintre cei mai interesați interpreți care evoluează astăzi pe scena internațională. Vivaldi este unul dintre puținii interpreți care au scris lucrări special pentru mandolină, așa cum este și minunatul Concert RV 425 în Do major pentru mandolină și orchestră, înregistrat de Avi Avital în compania Orchestrei baroce din Veneția.

Mai mult decât un omagiu adus lui Vivaldi, unul dintre puținii compozitoridin istoria muzicii clasice care au scris lucrări special pentru mandolină, acest album este și un omagiu adus Veneției, locul unde Vivaldi s-a născut și a activat o bună parte din viață. Albumul a fost înregistrat la Veneția, alături de o orchestră din Veneția, alcătuită numai din venețieni, care cunosc atât de bine stilul de viață venețian.

Avi Avital a reușit să impună mandolina ca un instrument al muzicii clasice - și aceasta, pentru că, pur și simplu, cântă extraordinar la mandolină. În mâinile sale, mandolina poate suna ca o vioară (în Concertul 356 în la minor), ca un flaut (în Concertele RV 443 și RV 315 "Vara" din ciclul "Anotimpurile"), ca un luth (în Concertul RV 93 în Re major) și chiar ca vocea umană. Avi Avital iubește extraordinar de mult mandolina și este un interpret foarte talentat, pentru care expresivitatea și emoția sunt cele mai importante.

Vara lui Vivaldi pentru mandolină și orchestră

Cred că punctul central de interes al acestui album Vivaldi este transcripția concertului "Vara" din ciclul "Anotimpurile". Avi Avital spune că a ales acest concert tocmai pentru că i se pare cel mai plin de semnificații dintre cele 4 concerte din ciclul Anotimpurile, datorită stărilor emoționale foarte diferite pe care le traversează. Și în plus, cred eu, acest concert subliniază genialitatea unui compozitor - "Vara" lui Vivaldi, pe care am ascultat-o în versiuni la fel de valabile, cu vioară, chitară, mandolină, acordeon și orchestră.

Presa internațională

...a recenzat pozitiv acest album ce poartă sigla casei Deutsche Grammophon: "Important este că Avital îl face pe Vivaldi să fie interesant din nou. După înregistrări cu Vivaldi, toate sunând la fel, este atât de bine să asculți mandolina lui Avital" - scrie un cronicar britanic, iar altul subliniază "este o audiție foarte satisfăcătoare".

Da, au dreptate, consider și eu; într-o lume în care pare că toate modurile în care poate fi interpretat Vivaldi par să se fi epuizat, este atât de reconfortant să constați că muzica unui geniu are mereu ceva nou de spus. Și unicul mijloc prin care poți descoperi acest nou este pasiunea și dedicarea unui muzician care iubește ceea ce face. Mă uitam în videoclipul de prezentare al acestui album la chipul transfigurat al lui Avi Avital în timp ce cânta - o imagine ce spune totul, ce nu poate fi nici trucată, nici jucată. Muzica este, cred, pasiune pură.

Avi Avital

...un artist născut în Israel în anul 1978, nominalizat la Grammy pentru înregistrările sale ieșite din comun. Avi Avital și un album care îl pune pe Vivaldi într-o nouă lumină. Ultima piesă de pe acest disc este câtencul tradițional venețian La Biondina in gondoleta, unde alături de Avi Avital cântă tenorul Juan Diego Florez - pentru ca omagiul adus Veneției să fie cât mai autentic, desigur.

Noul disc al lui Avi Avital poate fi ascultat luni, 4 mai, de la ora 19.00 și în reluare duminică, 10 mai, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015.  

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu