Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Valentina Sandu-Dediu a primit titlul de Doctor Honoris Causa la Academia de Muzică 'Gheorghe Dima'

Publicat: duminică, 13 Mai 2018 , ora 12.46
În cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului Internațional „Sigismund Toduță”, conducerea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca a înmânat ieri, 12 mai 2018, titlul de Doctor Honoris Causa muzicologului Valentina Sandu-Dediu.
Valentina Sandu-Dediu este, actualmente, profesor la Universitatea Națională de Muzică de București, unde și-a început activitatea ca asistent, la începutul anilor 1990. În anul 1995 și-a susținut teza de doctorat „Ipostaze stilistice și simbolice ale manierismului în muzică”, iar în perioada 1998-2004 a beneficiat de o bursă a Fundației Ernst-von-Siemens pentru un proiect asupra muzicii românești între 1944 și 2000, concretizat în editarea câte unei cărți pe această temă, în Germania și România. Din anul 2000, Valentina Sandu-Dediu este colaboratoare a prestigioasei enciclopedii germane Die Musik in Geschichte und Gegenwart (MGG). Este editorul publicației „Musicology Today”, la Universitatea Națională de Muzică București, iar din 2014 este rector al institutului pentru studii avansate Colegiul Noua Europă din capitală. A susținut conferințe academice în Europa, Israel și Statele Unite ale Americii și a publicat peste 500 de cronici muzicale. Valentina Sandu-Dediu desfășoară, de asemenea, o activitate bogată ca pianistă, în special în domeniul muzicii de cameră. Dintre cele nu mai puțin de 14 volume pe care le-a semnat sau editat de-a lungul anilor, le putem aminti pe două dintre cele mai recente, apărute la Editura Humanitas: „Octave paralele” (2014) și „În căutarea consonanțelor” (2017).
Festivalul „Sigismund Toduță” cuprinde, în programul său, și ediția a patra a Congresului de Semnificație muzicală, o manifestare muzicologică importantă, având tema „Music as Cultural Heritage and Novelty”, la care participă peste 80 de muzicologi și doctoranzi din 23 de țări și patru continente. Alături de muzicologul Valentina Sandu-Dediu, vor mai primi titlul de Doctor Honoris Causa compozitorii Kalevi Aho, din Helsinki (astăzi, de la ora 13:00) și Agustín Fernández, de la Universitatea Newcastle (marți, 15 mai, ora 12:00).
Ana Diaconu