Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Începe turneul Stradivarius 2018

Publicat: miercuri, 9 Mai 2018 , ora 0.00

Cea de-a XI-a ediție a Turneului Internațional Stradivarius, subintitulat, de această dată, Balada, un secol de muzică începe astăzi, 9 mai 2018. Până în data de 11 iunie 2018 violonistul Alexandru Tomescu și pianista Angela Drăghicescu vor susține 17 concerte în România și o serie de concerte în străinătate.


Alexandru Tomescu a ales pentru această ediție a turneului partiturile compozitorilor români George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Mihail Jora, Tiberiu Olah, Dumitru Capoianu și Mircea Chiriac. Cu acest prilej publicul va putea asculta și un aranjament muzical special, pentru vioară, pian și cor, al Baladei de Ciprian Porumbescu, interpretat cu participarea Corurilor Naționale din programul Cantus Mundi și a Corului de Copii Radio. Aranjamentul este realizat de compozitorul Grigore Cudalbu.

Seria de concerte din România începe astăzi la Teatrul de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța, la ora 19.00. Sunetul viorii Stradivarius Elder-Voicu va răsuna apoi și la Brăila, Brașov, Oradea, Sighișoara, Bistrița, Suceava, Iași, Focșani, Târgu Jiu, Timișoara, Sibiu, București, Ploiești, Sfântu Gheorghe și Buzău.

Turneul va continua în străinătate în Belgia, Franța, Italia, Spania, Suedia și Statele Unite ale Americii. Iar în 20 mai va avea loc un concert la Casa lui George Enescu din Mihăileni, Botoșani, un proiect social și educațional în care violonistul Alexandru Tomescu este implicat din anul 2015.

Repertoriul propus publicului în acest an cuprinde Mica suită de Mihail Jora, Temă cu variațiuni din Sonatina op. 1 de Dinu Lipatti, Legenda, Aubade și Hora Unirii de George Enescu, Siciliana de Nottara, Serenada de Mircea Chiriac, precum și Habanera din creația lui Dumitru Capoianu, Sonatina de Tiberiu Olah și aranjamentul pentru vioară, pian și cor al Baladei de Ciprian Porumbescu, realizat de Grigore Cudalbu.

Ca de obicei Turneul Stradivarius susține o cauză socială și de interes public - Sunet pentru sănătatea copiilor, derulată de ONG-ul Life Educational for All,care se preocupă de dotarea cu audioteci a saloanelor pentru copii din spitalele din țară, dar și cu aparatură electronică tv, dvd player, audioplayer, căști, dvd, cd-uri, cu jocuri, instrumente muzicale pt copii, cărți de desenat și de citit și diverse consumabile (carton colorat, hârtie creponată, plastilină etc).

Irina Cristina Vasilescu