ACUM:
15.30
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Arpeggio (R) Beethoven & more pentru două ore.
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Premieră la Opera Română din Cluj-Napoca: Amadeus

Bookmark and Share
Publicat: duminică, 20 Martie 2016 , ora 0.00
Iubitorii de teatru și operă sunt invitați astăzi, 20 martie 2016, de la ora 18 și 30 de minute, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, pentru a urmări premiera spectacolului de teatru muzical "Amadeus" de Peter Shaffer.
Evenimentul aduce pe scena clujeană un spectacol plin de umor și dramatism, pe acordurile sublime ale muzicii lui Wolfgang Amadeus Mozart, într-o poveste desprinsă din saloanele aristocrației austriece, sub semnătura regizorului Sorin Misirianțu. Spectacolul picant, rostit și cântat, urmărește harul și extazul creației și spune povestea uneltirilor și a elogiilor care i-au despărțit ireversibil pe rivalii Mozart și Salieri, două nume de mare rezonanță în universul liric universal. O noutate pe scena lirică din Cluj: premiera stabilește o întâlnire inedită între actori și soliști de operă, la intersecția celor două arte teatrale, într-o piesă originală, cu personaje unice:
"Mă aflu într-o perioadă a vieții mele artistice în care mi-am propus să sondez în adâncurile sufletului, să trec prin intermediul teatrului dincolo de bariere estetice sau de orice altă natură, de limitele artificiale, și să pășesc spre adevăr. Viața controversată a unui geniu este un material teribil de explorat în drumul pe care mi l-am propus. Se pare că Mozart a primit îndrumarea divinității și a înțeles-o. Omul e un miracol. Că este geniu sau orice altceva, Einstein spunea: O masă, un scaun, un vas cu fructe și o vioară; ce altceva îi mai trebuie unui om ca să fie fericit?. Vibrații înalte, emoție și dragoste - e ceea ce dorim să vă transmitem prin spectacolul Amadeus." spune regizorul Sorin Misirianțu.
"Amadeus" ia forma unui spectacol-confesiune în care Antonio Salieri, cunoscutul compozitor italian al secolului XVIII, revine la viață pentru a-și mărturisi suferința și uneltirile. Ținta este compozitorul austriac W. A. Mozart, o figură centrală a muzicii clasice europene și un nume emblematic în istoria lirică, căruia i s-a conferit o aură de geniu datorită talentului său inegalabil. Cu o activitate componistică intensă începută de Mozart la vârsta de 4 ani și un repertoriu de peste șase sute de lucrări, invidia altor muzicieni era lesne de înțeles. Povestea confruntării celor doi este una fascinantă, fiind privită prin ochii lui Salieri, cel ce planifică tacit și machiavelic fiecare acțiune împotriva rivalului său, căruia îi dă, însă, impresia unei prietenii sincere și fidele.
"Amadeus" este un spectacol extrem de apreciat atât de publicul internațional, cât și de criticii de specialitate, ecranizarea sa în regia lui Milos Forman câștigând opt premii Oscar. Pe Broadway, punerea în scenă a piesei cu același nume a atras în anii '80 aproape 1.200 de reprezentații cu distribuții diverse. Același număr de reprezentații a marcat cu succes și soarta premierei britanice din anul 1979, pusă în scenă la Royal National Theatre din Londra. Spectacolul îndelung elogiat își găsește acum calea și înspre publicul clujean, pentru a-i aduce un format creativ proaspăt și atractiv.
Premiera clujeană reprezintă întâlnirea unei ample distribuții de actori și soliști de excepție, dintre care: Sorin Misirianțu (Amadeus), Dan Chiorean (Salieri), Alexandra Tarce (Constanze), Florin Sâmpelean, Ruslan Bârlea și Petru Burcă (Figaro), Fülöp Martin, Paula Iancic, Lucia Bulucz și Tony Bardon. Aceștia sunt acompaniați de zece soliști instrumentiști, într-un joc componistic ce reunește instrumente cu coarde și de suflat, sub conducerea dirijorală a maestrului Adrian Morar, asistat de dirijoarea invitată Elizabeth Askren.
Biletele sunt puse în vânzare la Agenția teatrală și online, pe www.biletmaster.ro .