Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Duelul Viorilor ajunge la Craiova

Publicat: joi, 26 Septembrie 2013 , ora 10.26

Turneul Duelul Viorilor a străbătut deja trei orașe, iar pe 27 septembrie, spectatorii din Craiova, orașul natal al violonistului Liviu Prunaru, se vor bucura de o competiție a sunetului și armoniei a două viori de colecție - Stradivarius și Guarneri, și de doi artiști de talie internațională care le mânuiesc cu măiestrie: Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, arbitrați de pianistul Horia Mihail. Cea de-a treia ediție a turneului național Duelul Viorilor se desfășoară din 23 septembrie până 4 octombrie, în 8 orașe din România.

Liviu Prunaru declara după recitalul din septembrie 2012: "A fost special în fiecare oraș, dar cu atât mai mult la Craiova, acasă la mine, unde în sală erau multe fețe cunoscute. Am simțit că interpretez pentru familie, pentru prieteni. Este întotdeauna o mare bucurie să cânt în țara mea."

Mii și mii de spectatori au venit să asiste la edițiile precedente ale Turneului Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri și au constatat că, atunci când arcușurile s-au încrucișat, rezultatul a fost unul atât de frumos și melodios, sunetul atât de pur și cristalin, măiestria celor doi violoniști atât de mare, încât practic iubitorii muzicii de calitate au fost câștigătorii. Publicul a umplut până la refuz sălile, peste tot a primit artiștii ca pe adevărate vedete, și tot el și-a dorit și o a treia rundă. Anul acesta, turneul a fost sold-out încă înainte de a începe, iar cei care au cumpărat bilete nu vor avea nimic de regretat, dovadă fiind entuziasmul spectatorilor de la concertele deja susținute.

Despre arme și combatanți se știu deja destule, dar cea de-a treia bătălie din sălile de concert va fi consemnată astfel:

Armele și combatanții:

• Vioara Stradivarius Pachoud construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziția lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw - Amsterdam. Liviu Prunaru, artist de talie internațională, i-a avut profesori pe Alberto Lysy (alături de care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea Dublul concert de Bach) și pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). Este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internațională, în plină ascensiune și marcată de un mare număr de premii internaționale, cuprinde colaborări cu importante orchestre ale lumii.

• Vioara Guarneri del Gesu Catedrala, datată 1731, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu și care este pusă la dispoziția violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Național "George Enescu", în patrimoniul căruia se află. Gabriel Croitoru, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică București, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești și membru al Cvartetului de Stat Transilvan, Cluj-Napoca, a cântat ca solist alături de importante orchestre europene, distincții de prestigiu obținute fiind dovadă a talentului violonistului român.

Arbitrul:

Pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariție în concert sau recital, este unul din cei mai apreciați pianiști români ai generației sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, totodată solist al Filarmonicii din Brașov, Horia Mihail susține numeroase concerte și recitaluri pe scena Sălii Radio din București sau în turnee în țară sau străinătate, dar colaborează și cu alte orchestre de profil din țară.

Provocarea este de fapt repertoriul dens, atractiv, spectaculos și dificil:

Gabriel Croitoru - vioară și Horia Mihail-pian: Piotr Ilici Ceaikovski - Meditație pentru vioară și pian op. 42 nr. 1; Pablo de Sarasate - Dans spaniol nr.8 op.26; Saint-Saens și Ysaye - Studiu în formă de vals; Ciocârlia - prelucrare folclor de Grigoraș Dinicu.

Liviu Prunaru - vioară și Horia Mihail: Nicolo Paganini - Cantabile și Vals op.19 pentru vioară și pian; Manuel de Falla și Kreisler - Dans spaniol (La vida breve); Richard Wagner - File de album (Albumblatt): Romanze pentru vioară și pian; Henry Wieniawski - Souvenir de Moscou pentru vioară și pian.

Gabriel Croitoru - vioară și Liviu Prunaru - vioară: Charles de Beriot - Grand Duo Concertant no.3 pentru doua viori.

Liviu Prunaru - vioară, Gabriel Croitoru - vioară și Horia Mihail - pian: Christian Sinding - Serenada no. 2 op 92 pentru două viori și pian.

După confruntările de la Brașov, Târgu Mureș și Turda "luptele" continuă la:

27 septembrie: Craiova, Sala Filarmonicii, ora 19:00.
28 septembrie: Pitești, Casa de Cultură, ora 19:00.
30 septembrie: Iași, Opera Națională Română, ora 19:00.
1 octombrie: Bacău, Ateneu, ora 19:00.
4 octombrie: București, Sala Radio, ora 19:00.

Biletele se pot achiziționa de la casele de bilete ale sălilor în care se vor desfășura recitalurile, iar în București și prin www.bilete.ro. Informații suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.