ACUM:
19.00
Stagiunea muzicală Radio
Concerte ale Orchestrei Naționale Radio
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 22.30 Interpretul zilei (R) Marile nume din prezent și din trecut.

Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Concert SoNoRo Conac la Castelul Teleki din Gornești

Bookmark and Share
Publicat: marți, 17 Septembrie 2013 , ora 12.48

Un nou concert de muzică de cameră din seria SoNoRo Conac are loc pe 21 septembrie 2013, la ora 18.00, la Castelul Teleki din Gornești, județul Mureș.

Muzicienii SoNoRo care vor concerta la Castelul Cantacuzino sunt Alexandra Bobeico (vioară), Christian Naș (violă) și Răzvan Popovici (violă). Programul cuprinde piese de Johann Sebastian Bach, Zoltán Kodály, Béla Bartók, Wolfgang Amadeus Mozart, George Enescu, György Ligeti și Johan Halvorsen.

Cu ocazia concertului, oaspeții au posibilitatea să viziteze gratuit edificiul transilvănean construit în stil baroc. Concertul SoNoRo Conac va fi urmat de un cocktail.

Castelul Teleki din Gornești se află la 17 km distanță de Târgu-Mureș și a fost construit între 1778-1802, după planurile arhitectului Andreas Mayerhoffer, fiind construit în așa-numitul stil Grassalkovich, asemănător palatelor baroce realizate de acesta în Ungaria, la Godollo și Pecel.

Cu o compoziție arhitecturală în forma de U, un corp central mai proeminent și un impresionant parc în stil baroc, cu statuete reprezentând personaje mitologice, castelul este una dintre cele mai reprezentative realizări ale barocului transilvănean, fiind numit și "comoara Mureșului". Fațada este marcată în centrul ei printr-un rezalit supraînălțat, cu colțuri rotunjite, iar acoperișul înalt este străbătut de lucarne, având în vârf un ceas. Castelul are 52 de camere și 365 de ferestre, simbolizând săptămânile și zilele anului.

Numele Teleki este unul marcant atât pentru istoria Transilvaniei, cât și a Ungariei, deoarece această familie aristocrată s-a implicat activ de-a lungul secolelor atât în domeniul politic-administrativ, cât și în cel cultural. Printre numeroșii membri ai familiei ce și-au lăsat amprenta asupra vieții culturale ardelene se numără și contele Samuel Teleki (1739-1822), cancelar al Transilvaniei la Viena în 1769 și fondator al bibliotecii Teleki din Târgu-Mureș.

Jefuit la finalul celui de-al doilea Război Mondial, naționalizat în 1949 și transformat în preventoriu TBC pentru copii în 1956, ansamblul architectural a fost retrocedat în 2006 și a intrat efectiv în posesia urmașilor din familia Teleki în 2011. În prezent, aceștia doresc restaurarea palatului și parcului și introducerea lor în circuitul turistic. O dată pe an, o echipă de tineri voluntari (printre care istorici și peisagiști) organizează "Ziua Castelului", oferind expoziții tematice și ghidaje gratuite în română și maghiară. Până acum au avut loc trei astfel de evenimente, în noiembrie 2011, iulie 2012 și iulie 2013.

Mai multe informații despre Castelul Teleki din Gornești pe:http://monumenteuitate.org/ro/monument/235/Gornesti-Teleki

Următorul concert din seria SoNoRo Conac va avea loc la Vila Golescu (Câmpulung-Muscel, jud. Argeș), pe 25 septembrie.

Pentru programul concertelor și mai multe detalii despre SoNoRo Conac, vă rugăm să urmăriți: conac.sonoro.ro

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face numai pe baza de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

***

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac a fost deschisă pe 24 iunie, la Casa Mincu din București, și va continua până la finalul lunii septembrie 2013, în clădiri de patrimoniu restaurate sau în curs de restaurare din mai multe regiuni ale României, în scopul revitalizării și promovării moștenirii arhitecturale și culturale românești.

"SoNoRo Conac" este titulatura generică a întregului proiect, redusă, în mod asumat, la numele unui singur obiect arhitectural - conacul - chiar dacă seria de concerte va fi găzduită și de edificii precum castele sau biserici. Asocierea muzicii cu aceste opere arhitecturale emblematice sugerează nevoia de respect și atenție, de sprijinire și recuperare, inclusiv din partea lumii muzicale, a partimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României.

Produsul rezultat în urma seriei de concerte SoNoRo Conac va fi un album de fotografie editat de Igloo Media, care va cuprinde lucrările fotografului Șerban Mestecăneanu și texte scrise de Luiza Zamora, iar conceptul grafic va fi semnat de Corina Duma. Lansarea albumului SoNoRo Conac se va face în cadrul celei de-a opta ediții a Festivalului SoNoRo, în luna noiembrie a acestui an.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD - Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.