Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Reperele viitoarei stagiuni la Teatrul Scala din Milano

Publicat: vineri, 5 Iunie 2015 , ora 16.50

Teatrul Scala din Milano a anunțat deja reperele viitoarei stagiuni 2015-2016 care, ca și până acum, oferă multe nu numai iubitorilor de operă însă, e adevărat, se adresează mai ales celor care sunt pasionați, în general, de voci.

Propunerea celebrei instituții din capitala Lombardiei înseamnă 15 montări ale unor spectacole de operă (între care 5 titluri verdiene) dar și 7 de balet. Între alegerile făcute tot din zona teatrului liric figurează, de asemenea, Claudio Monteverdi (cu "Încoronarea Popeei") dar și autori de secol XX între care Maurice Ravel, György Kurtág, Benjamin Britten și George Gershwin.

Între vedetele invitate: Anna Netrebko - în Giovanna D'Arco, Placido Domingo, cel care va evolua în "Simon Boccanegra", Diana Damrau în "Nunta lui Figaro" (avându-l pe Franz Welser-Möst la pupitru, repoziționat după plecarea intempestivă de la Viena). Interesant este și că spectacolul "Porgy și Bess" de Gershwin va avea o conducere muzicală pentru mulți inedită, asigurată de austriacul octogenar Nikolaus Harnoncourt.

Foarte atractivă rămâne în continuare seria recitalurilor vocale de la Scala, cu următorii protagoniști: Dorothea Röschmann, Waltraud Meier, Luciana Serra, Ildar Abdrazakov, Piotr Beczala, foarte bine cotatul tenor polonez, Christian Gerhaher și Matthias Goerne - iată, cei mai mulți fiind artiști din spațiul german. La toate acestea se adaugă seria recitalurilor instrumentale și a concertelor simfonice, nici aceasta de lepădat. Vor veni, la Teatrul Scala, Anne-Sophie Mutter într-o formulă de trio completată de Lynn Harrell și Yefim Bronfman, Orchestra Operei Bavareze de Stat dirijată de Vassily Petrenko, Maurizio Pollini - cu două recitaluri în orașul natal - și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze condusă de Mariss Jansons.

Ștefan Costache