Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

'It's all about piano!' - Londra este gazda unui întreg week-end dedicat instrumentului cu claviatură

Publicat: luni, 23 Martie 2015 , ora 16.33

Un întreg week-end dedicat pianului, adevărat maraton intitulat "It's all about piano!" va avea loc la Londra, între 27 și 29 martie 2015 ca propunere a Institutului Francez în parteneriat cu Kings Place. Concerte, cursuri de măiestrie interpretativă și ateliere practice vin - spun organizatorii - pentru a fi pe placul celui mai larg evantai de iubitori ai muzicii, de la cei mai rafinați cunoscători la amatori și familii cu copii, de la cei care îndrăgesc genurile clasice la cei pasionați de zona contemporană sau de jazz. Aflat la cea de-a treia ediție, festivalul aduce în atenție recitaluri ale unor nume mari - între care Peter Donohoe, Peter Hill sau Mihail Rudy, cursuri pe care le oferă Angela Hewitt și, nu în ultimul rând, ateliere practice și de întreținere a pianelor la care invitați sunt tehnicieni de la "Steinway & Sons".

Întrebată de ce crede că pianul a rămas atât de popular, Françoise Clerc, oganizatoarea evenimentului, spune: "Este un instrument de familie prin natura sa. Istoric, el a adus oamenii împreună înaintea computerelor și a monitoarelor. Rămâne, de asemenea, atractiv pentru că sunetele există deja în el, așa că te poți bucura de prima dată de un sunet minunat. Magia pianului stă în faptul că un singur muzician poate cânta până la 10 note note simultan și crea o uriașă varietate de armonii și sonorități. Și, peste toate acestea, reprezintă și un minunat obiect de mobilier!"- observă, cu umor, sau poate foarte serios Françoise Clerc.

"E crucial pentru noi să oferim publicului ocazia să descopere esența a ceea ce înseamnă pianul. Este un mecanism atât de complex și un dispozitiv fascinant care cred că reprezintă un subiect de discuție tehnică extrem de interesant. Tehnicienii din festival îi vor învăța pe cei care asistă cum se acordează și, în general, cum se poate umbla la diversele sale articulații interioare."

În festivalul "It's all about piano!" va putea fi ascultată și Dana Ciocârlie - duminică, 29 martie, în Biblioteca Intitutului Francez din Londra.

Ștefan Costache