ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo

Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2020-05-31

Știri muzicale din Bucuresti

'Lumea copilăriei' cu Diana Jipa și Ștefan Doniga
Bookmark and Share
A șasea ediție din seria ''Live Classic'' este dedicată ''Lumii copilăriei''. Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga propun, de 1 iunie, un recital live online cu teme și prelucrări din muzica celor mai cunoscute filme de animație - între care ''Frozen'', ''Pantera roz'' sau ''Frumoasa și bestia''.
Veți putea urmări evenimentul live pe pagina de Facebook Radio România Muzical, începând cu ora 19:00.
 
'Lacul lebedelor' în stagiunea 'Seri de operă online'
Bookmark and Share
În cadrul stagiunii ''Seri de operă online'', Opera Națională București în parteneriat cu Administrația Prezidențială și cu Departamentul Românilor de Pretutindeni oferă publicului spectacolul ''Lacul lebedelor'' de Piotr Ilici Ceaikovski. Este vorba despre o înregistrare din 17 noiembrie 2016, cu Cristina Dijmaru în rolul ''Odette'' și Ovidiu Matei Iancu în rolul ''Siegfried'', în regia și coregrafia lui Gheorghe Iancu. Conducerea muzicală a fost asigurată de Iurie Florea.
Înregistrarea va fi disponibilă astăzi, 31 mai 2020, de la ora 18:30, pe site-ul și pe pagina oficială de Facebook ale instituției.
 
Înregistrare online cu opera mozartiană 'Don Giovanni' din Festivalul Enescu
Bookmark and Share
Festivalul Internațional ''George Enescu'' oferă, pentru a treia lună consecutiv, înregistrări ale unora dintre cele mai bune concerte din edițiile recente, aflate în arhiva proprie. Astăzi, 31 mai 2020, veți putea urmări opera mozartiană în două acte ''Don Giovanni'', în versiune de concert, așa cum a fost prezentată la Ateneu în 22 septembrie anul trecut, cu participarea Orchestrei de Cameră din Basel dirijată de Giovanni Antonini. În rolul titular: bas-baritonul Luca Pisaroni. Înregistrarea este disponibilă pe site-ul festivalenescu.ro până pe 3 iunie.
 
Se apropie deschiderea seriei 'Concertele roz' la Sala Radio
Bookmark and Share
Seria ''Concertele roz'' este noul proiect inițiat de Radio România Muzical împreună cu Orchestrele Radio România, concepută ca un prim pas pentru revenirea la normalitatea dinaintea pandemiei. În perioada 3 iunie - 9 iulie 2020, publicul va putea urmări câte două concerte săptămânal, organizate conform regulilor actuale de distanțare fizică impuse: muzicienii vor cânta fără spectatori în sală, în timp ce transmisiunile live vor fi disponibile pe frecvențele Radio România Muzical și Radio România Cultural.
Zilele de miercuri sunt dedicate muzicii lui Ludwig van Beethoven, compozitorul sărbătorit anul acesta la 250 de ani de la naștere. Îi veți putea asculta săptămâna aceasta pe violonistul Gabriel Croitoru acompaniat de pianistul Horia Mihail, în Sonatele I op. 12 în re major și a V-a op. 24 în fa major "a Primăverii". Concertele de miercuri vor fi comentate de Irina Cristina Vasilescu.
Membrii Big Bandului Radio România propun, pentru zilele de joi, proiectul ''Alone Together Jazz Series''. Primul concert din această serie se intitulează ''Dor de viață'' și îi va reuni pe scenă pe Sebastian Burneci, Paolo Profeti, George Natsis, Adrian Flautistu și Laurențiu Zmău. Concertele de joi vor fi comentate de Cristian Marica.
Toate evenimentele vor fi transmise în direct, începând cu ora 19.00, la Radio România Muzical și Radio România Cultural și pe conturile Facebook și Youtube ale postului Radio România Muzical și ale Orchestrelor și Corurilor Radio România.
 
Soprana Laura Tătulescu în dialog cu Luminița Arvunescu
Bookmark and Share
Seria ''Un virus numit operă'' continuă la Radio România Muzical cu alte întâlniri online cu cei mai apreciați artiști lirici români. Dialogul de astăzi, 31 mai 2020, este dedicat sopranei Laura Tătulescu și va fi moderat de colega noastră, Luminița Arvunescu, inițiatoarea proiectului.
Dialogurile pot fi urmărite până pe 14 iunie atât pe pagina de Facebook a Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură, cât și pe cea a postului Radio România Muzical, începând cu ora 18:00.
 
O nouă ediție din seria Dialogurilor Live - pe 2 iunie
Bookmark and Share
Radio România Muzical continuă să ofere publicului noi propuneri în cadrul seriei Dialogurilor live. Marți, pe 2 iunie 2020, invitații colegei noastre Cristina Comandașu vor fi pianiștii Dana Ciocârlie și Florian Mitrea, muzicieni care pe perioada pandemiei au susținut proiecte online pe pagina de Facebook a postului nostru. În cadrul întâlnirii online se va alătura, de asemenea, violonista Irina Simon-Renes, șef de partidă vioara a doua în Romanian Chamber Orchestra.
Dialogul poate fi urmărit live pe pagina de Facebook Radio România Muzical, începând cu ora 18:00.
 
De 1 iunie - 'Muzica mare pentru cei mici' la Radio România Muzical
Bookmark and Share
De 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului va fi sărbătorită la Radio România Muzical printr-o propunere cu totul specială de materiale video pe contul de Facebook al postului nostru. Copiii vor putea urmări, la fiecare jumătate de oră, începând cu ora 10:00, muzicieni români binecunoscuți care le vor explica cum arată și cum funcționează instrumente muzicale precum pianul, flautul sau vioara, între altele. Printre interpreții invitați se numără pianista Alexandra Dariescu, dirijorul Cristian Măcelaru, violoncelistul Andrei Ioniță și violonistul Răzvan Stoica.
Înregistrările vor fi disponibile ulterior și pe contul de YouTube Radio România Muzical, începând din 2 iunie.
 
Calendarul muzical al zilei - 31 mai 2020
Bookmark and Share

 • 1802 S-a născut compozitorul italian Cesare Pugni (decedat 26.01.1870) 218 ani
 • 1809 Comemorarea compozitorului austriac Joseph Haydn 211 ani
 • 1892 S-a născut dirijorul francez Louis Fourestier (decedat 30.09.1976) 128 ani
 • 1912 S-a născut contratenorul englez Alfred Deller (decedat 16.07.1979) 108 ani
 • 1913 S-a născut compozitorul și dirijorul român Constantin Silvestri 107 ani (decedat 23.02.1969)
 • 1924 S-a născut chitarista franceză Ida Presti (decedat 24.04.1967) 96 ani
 • 1929 S-a născut compozitorul maghiar Zoltán Aladár (decedat 8.07.1979) 91 ani
 • 1931 S-a născut mezzosoprana americană Shirley Verrett (decedat 5.11.2010) 89 ani
 • 1962 Comemorarea dirijorului catalan Eduardo Toldra 58 ani
 • 1984 Comemorarea compozitorului român Filaret Barbu 36 ani
 • 1998 Comemorarea compozitorului polonez Stanislaw Wislocki 22 ani
 • 2017 Comemorarea dirijorului ceh Jiri Belohlavek 3 ani

 


 

Știri muzicale din țară

Actualitatea internațională