Acum: 15.23
Concerte de 5 stele • primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00
Info buletin muzical • Știrile muzicale ale zilei.

 

Apoi: 17.04
Promo RRM • Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

 


Infobuletin Muzical

Astăzi : 2016-08-30

Știri muzicale din Bucuresti

Transmisiune directă la Radio România Muzical - Festivalul BBC Proms


Bookmark and Share

Radio România Muzical transmite în direct astăzi, 30 august, un nou concert din cadrul Festivalului BBC Proms de la Londra. Orchestra de Tineret "Gustav Mahler" va fi dirijată de Philippe Jordan pe scena de la "Royal Albert Hall". Cantata "Ich habe genug" de Johann Sebastian Bach, cu bas-baritonul Christian Gerhaher - solist, și Simfonia a IX-a în re minor de Anton Bruckner sunt lucrările din programul transmis începând cu ora 21.00. Comentează Ioana Marghita.
 

Văduva veselă la ONB - repetiții cu public


Bookmark and Share

Opera Națională București își deschide noua stagiune pe 1 septembrie, cu opereta "Văduva veselă" de Franz Lehar, în montarea regizorului Andrei Șerban.
Ca urmare a cererii mari de bilete, în mod excepțional, vor avea loc două repetiții deschise publicului în prezența regizorului astăzi, 30 august și mâine, 31 august, începând cu ora 19:00. Biletele pot fi achiziționate la jumătate de preț și sunt puse în vânzare la Agenția Operei Naționale București și online pe www.operanb.ro. În comunicatul de presă al instituției se arată că opereta "Văduva veselă" va fi propusă publicului într-o adaptare actualizată, cu dialoguri inspirate din scrierile lui Radu Paraschivescu și Andrei Pleșu, semnată de regizorul Andrei Șerban împreună cu Daniela Dima. Scenografia poartă semnătura Ankăi Lupeș, iar coregrafia pe cea a Andrei Gavriliu. Soliștii vin din diverse teatre din țară, iar Vlad Conta și Ciprian Teodorașcu, dirijori ai Operei Naționale București, dirijează Corul și Orchestra Operei ieșene.
 

Casa Artelor sărbătorește Ziua Națională a Limbii Române


Bookmark and Share

Casa Artelor organizează cu ocazia Zilei Naționale a Limbii Române, ce va fi celebrată pe 31 august, o serie de evenimente pe parcursul zilei de astăzi și de mâine (30-31 august). Iubitorilor de poezie și de muzică, de la ora 19.00, le va fi dedicat recitalul intitulat "Pianul cu poeme", susținut de actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu. Poeziile semnate de Mihai Eminescu, Ana Blandiana, Victor Eftimiu și George Coșbuc vor fi acompaniate de muzica lui Constantin Silvestri, George Enescu, Ioan Dobrinescu, Serghei Rahmaninov sau Astor Piazzola. Mâine, tot la Casa Artelor și tot de la ora 19.00, este programat recitalul de muzică românească interbelică De dor, de bucurie și de dragoste susținut de Jezebel și Alexandru Burcă la pian.

 

Calendarul muzical al zilei - 30 august 2016


Bookmark and Share

  • Basul român George Emil Crăsnaru împlinește astăzi 75 de ani (1941)
  • Comemorarea interpretului de jazz român Mihai Berindei - 24 ani (24 ianuarie 1907 - 30 august 1992)
  • Au trecut 7 ani de la moartea compozitorului român Dan Voiculescu (20 iulie 1940 - 30 august 2009) și un an de la cea a baritonului român Dan Iordăchescu (2 iunie 1930 - 30 august 2015)

 

Știri muzicale din țară

Actualitatea internațională

Violonistul Cătălin Desagă este noul membru al Cvartetului Henschel


Bookmark and Share

Violonistul Cătălin Desagă este noul membru al Cvartetului "Henschel", ansamblu cu o carieră internațională, fondat în anul 1994.
Distins cu numeroase premii naționale și internaționale, Cătălin Desagă a deținut între 1995 și 2003 funcția de concert-maistru al Orchestrei Filarmonicii „Moldova” din Iași. În paralel a fost invitat ca solist-concertist în întreaga lume. Din anul 2003, Cătălin Desagă este concert-maestru al Orchestrei „Filarmonica Națiunilor”, ansamblu dirijat de Justus Frantz ce cuprinde instrumentiști din peste 50 de națiuni diferite. În continuare, tânărul artist are numeroase apariții solo, concerte camerale susținute în renumite săli europene printre care Berlin Concert Hall, Dusseldorf Tonhalle, Concertgebouw Amsterdam, Ateneul Român, dar și în China la Shanghai și Beijing, colaborând cu dirijorii Paul Nadler, James Levine, Yuri Bashmet, Valery Gergiev, Jacek Kaspzyk, etc. Violonistul Cătălin Desagă este prezent și în România fie ca solist-concertist în recitaluri sau în concerte cu diferite orchestre, fie în postura de concert-maistru invitat de Filarmonica „George Enescu”, Orchestra „Jeunesses musicales” din Serbia și altele.

 

Două nume românești la Festivalul de la Salzburg


Bookmark and Share

Două nume românești figurează astăzi în programul Festivalului de la Salzburg. În cursul după-amiezii va fi prezentată, pentru ultima oară în cadrul acestei ediții, opera în concert "Il templario" de Otto Nicolai condusă, de la pupitrul dirijoral, de Andres Orozco-Estrada. Din distribuție face parte și basul Adrian Sâmpetrean, alături de artiști precum Juan Diego Florez și Luca Salsi.
Iar seara, mezzosoprana Liliana Nikiteanu va apărea în spectacolul "Nunta lui Figaro" de W.A.Mozart, o montare semnată de Sven-Eric Bechtolf . Liliana Nikiteanu va fi Marcellina, în acest spectacol condus dirijoral de Dan Ettinger.