ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo

Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2020-03-29

Știri muzicale din Bucuresti

Ioana Cristina Goicea, Cătălin Milea și Matei Ioachimescu - recitaluri online
Bookmark and Share
În această perioadă în care toate evenimentele live au fost anulate, însă muzicienii își doresc să rămână în contact cu publicul lor, pot beneficia de promovarea Radio România Muzical, prin organizarea concertelor transmise în direct, online, pe propriul site/cont social media.
Mai mult, putem găzdui pe site-ul și contul nostru Facebook aceste evenimente live. Pentru concerte transmise în direct (și) pe site-ul nostru, avem nevoie de codul embeded al transmisiunii, pentru live pe Facebook, recomandăm crearea unui eveniment cu Radio România Muzical co-hosting.
Astăzi, 29 martie, sunteți invitați la o întâlnire relaxată cu saxofonistul Cătălin Milea, care vă propune un program de jazz intitulat Gustări muzicale, în cadrul seriei Jazz în sufragerie. Ora de începere este 15,00.
Tot astăzi, de la ora 17.00, violonista Ioana Cristina Goicea va susține un mini-recital de 30 de minute pentru The Violin Channel, accesibil si pe contul nostru de fb.
Marți, 31 martie, flautistul Matei Ioachimescu revine, live de la Viena, cu seria intitulată L'isolation. Muzicianul va interpreta, de la ora 16.30, piese de Johann Joachim Joachim Quantz, Doina Rotaru și Georg Philipp Telemann.
Toate aceste recitaluri live vor fi accesibile gratuit pe paginile de socializare administrate de artiștii amintiți și pe contul facebook Radio România Muzical.
 
'Mirandolina' - spectacol de balet propus de Opera Comică pentru Copii
Bookmark and Share
Opera Comică pentru Copii a anunțat programul online al spectacolelor până la finalul lunii aprilie. În fiecare sâmbătă și duminică de la ora 17.00, se va difuza câte o reprezentație din repertoriul instituției. Spectacolele vor putea fi vizionate în regim LIVE pe Facebook-ul Operei Comice pentru Copii, la ora anunțată sau oricând și de oriunde pe aplicație: https://app.operacomica.ro/.
De asemenea, pe lângă programul variat de spectacole, echipa Operei Comice a pregătit o serie de emisiuni educative și distractive pentru copiii mari și mici. 'Micul Grădinar OCC', 'Povești cu Felicia', 'În spatele Cortinei', 'Fabule cu Nino' și 'Filme de Zece' sunt emisiunile deja disponibile pe Aplicația Opera Copiilor.
"Pe această aplicație puteți vedea capodopere de operă, de balet, de operetă, de musical și de teatru muzical, concerte și multe, multe emisiuni educative. Oricând și de oriunde... Vorbim despre producții originale românești, gândite de realizatori români, pentru români și exclusiv în limba română", a declarat soprana Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii.
Duminică, 29 martie 2020, este programat spectacolul de balet Mirandolina, în regia și coregrafia lui Mihai Babușka.
 
Bursa 'Moștenitorii României muzicale'
Bookmark and Share
Bursa Moștenitorii României muzicale este noul proiect lansat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, menit să sprijine valorile artei interpretative în domeniul muzicii clasice. Bursa, în valoare de 4000 euro, se adresează tinerilor muzicieni cu vârste între 16 și 24 de ani, selectați prin concurs. Procedura de înscriere este următoarea: candidații vor depune aplicații online pentru înscrierea în etapa eliminatorie, până pe 26 aprilie 2020. În data de 5 mai 2020, juriul va anunța un număr maxim de 5 finaliști, urmând ca pe 19 mai, începând cu ora 18:00, în sala Cerchez a Muzeului Național Cotroceni să se desfășoare concursul propriu-zis. Finaliștii vor prezenta un program la libera alegere de maxim 30 de minute, cu acompaniament de pian. Din juriu fac parte violonistul Alexandru Tomescu, Liliana Staicu - director al Orchestrelor și Corurilor Radio, Răsvan Dumitru - concertmaestru al Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, Valentina Băințan - producător TVR, Cristina Comandașu - manager Radio România Muzical și Dan Popescu, membru delegat din partea Rotary Club Pipera.
 
Calendarul muzical al zilei - 29 martie 2020
Bookmark and Share

 • Se împlinesc 149 de ani de la inaugurarea sălii de concerte Royal Albert Hall din Londra (29 martie 1871)
 • În urmă cu 118 ani s-a născut compozitorul englez William Walton (29 martie 1902 - 8 martie 1983)
 • Acum 114 ani avenit pe lume organistul englez Edward Power-Biggs (29 martie 1906 - 10 martie 1977)
 • Au trecut 96 de ani de la nașterea dirijorului și profesorului român Petre Crăciun (29 martie 1924 - 25 iulie 2012)
 • Acum 92 de ani a venit pe lume pianista româncă Martha Joja (29 martie 1928 - 15 martie 1998)
 • Comemorăm 83 de ani de la moartea compozitorului polonez Karol Szymanowski (3 octombrie 1882 - 29 martie 1937)
 • Compozitorul român Octavian Nemescu își aniversează astăzi cei 80 de ani (1940)
 • Tot astăzi își aniversează ziua de naștere compozitorului grec Vangelis - Evangelos Odyssseas Papathanassiou 77 ani (1943) și violonista ucraineană Tatiana Grindenko - 74 de ani (1946)
 • Își sărbătorește ziua de naștere compozitorul român Călin Ioachimescu - 71 ani (1949)
 • 38 de ani de când a trecut în eternitate Carl Orff - compozitor german (10 iulie 1895 - 29 martie 1982)
 • Comemorăm 33 de ani de la moartea dirijorului austriac Felix Prohaska (16 mai 1912 - 29 martie 1987)

 


 

Știri muzicale din țară

Actualitatea internațională

Continuă 'Săptămâna Wagner' propusă de Opera din New York
Bookmark and Share
Pe site-ul Operei Metropolitan din New York, continuă Săptămâna Wagner în cadrul seriei de spectacole online Nightly Met Opera Streams. Astăzi, prestigioasa instituție propune publicului spectacolul Maeștrii cântăreți din Nurnberg, o înregistrare din 13 decembrie 2014. Conducerea muzicală i-a aparținut lui James Levine, iar din distribuție au făcut parte soprana Annette Dasch, tenorii Johan Botha și Paul Appleby și baritonul Michael Volle. Înregistrarea este disponibilă pe site-ul operei Metropolitan timp de 23 de ore, urmând ca de la ora locală 19.30 (2.30 ora României - 30 martie) să fie postat un alt spectacol de Wagner - Tannhäuser, care a avut loc în 31 octombrie 2015, sub conducerea aceluiași dirijor James Levine.
 
'Romeo și Julieta' de Charles Gounod, spectacol pe site-ul Operei de Stat Viena
Bookmark and Share
O dată cu anularea reprezentațiilor live, Opera de Stat din Viena a devenit disponibilă online, invitând publicul să urmărească în fiecare zi, gratuit, înregistrări ale propriilor producții din stagiunile recente. Astăzi, 29 martie, este programat spectacolul Romeo și Julieta de Charles Gounod, desfășurat sub bagheta lui Plácido Domingo. Din distribuție au făcut parte soprana Aida Garifullina, mezzo-sopranele Rachel Frenkel și Rosie Aldridge, tenorii Juan Diego Flórez și Carlos Osuna. Spectacolul a avut loc pe 1 februarie 2017. Înregistrarea va fi postată pe site-ul www.staatsoperlive.com începând cu ora locală 19 și va rămâne disponibilă timp de 24 de ore.