Acum: 1.00
Notturno • produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00
Musica viva • Matinalul altfel, marca Radio România Muzical.

 

Apoi: 9.50
Promo • Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

 


Infobuletin Muzical

Astăzi : 2017-08-22

Știri muzicale din Bucuresti

Festivalului Internațional 'Enescu și muzica lumii' - concert susținut de Orchestra Națională de Tineret a Olandei


Bookmark and Share

La Sinaia are loc astăzi, 22 august 2017, în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului Internațional "Enescu și muzica lumii", concertul susținut de Orchestra Națională de Tineret a Olandei. Ansamblul - invitat special al ediției din acest an - va fi dirijat de șeful de orchestră britanic Mark Wigglesworth, iar solistă va fi violonista olandeză Simone Lamsma. Program prezentat la Sala Casino, de la ora 19:00, include partituri semnate de Richard Wagner, Erich Wolfgang Korngold și Igor Stravinski.

Festivalul Internațional "Enescu și muzica lumii", ediția 2017, se desfășoară până în 30 august; ultimul concert din cadrul seriei va fi susținut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, iar solistul serii va fi pianistul Andrei Licareț.

Aceeași Orchestră Națională de Tineret a Olandei va susține și ultimul concert din cadrul Festivalului "Vară Magică", ediția a VI-a. Condusă pe scena Ateneului Român de Mark Wigglesworth și cu violonistul Alexander Sitkovetsky în postură solistică, muzicienii amintiți vor prezenta mâine, 23 august, același program ce include lucrări de Richard Wagner, Erich Wolfgang Korngold și Igor Stravinski.


 

Începe 'Estivalul de Chitară' - la Unteatru


Bookmark and Share

În Capitală se desfășoară începând de astăzi, 22 august 2017, o nouă serie de concerte intitulată "Estival de Chitară", găzduită de Unteatru. În prima zi, intitulată "Luna de mentă", au loc două evenimente. De la ora 19:30, actrița Delia Nartea și chitaristul Maxim Belciug propun un recital de poezie și chitară, urmat de la ora 21:00 de muzică flamenco interpretată de Pilar Diaz Romero și Tiberiu Gogoanță. "Estivalul de Chitară", organizat de Asociația Culturală Kitarodia, se defășoară până în 31 august.


 

The International Grand Prix of Romania Trophaeum Artis Cantorum - la București și Sinaia


Bookmark and Share

Joi, 24 august 2017, va începe, la București și Sinaia, Festivalul Internațional "The International Grand Prix of Romania Trophaeum Artis Cantorum", organizat de Muzeul Național "George Enescu" și de Centrul Rus pentru Știință și Cultură și coordonat de muzicologul Mihai Cosma.

Invitata specială a acestei ediții este pianista și profesoara Larisa Gergieva, director al Academiei Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, care se va afla pentru prima dată în România. Larisa Gergieva va participa la București la Forumul pentru oportunități de dezvoltare în carieră pentru tineri cântăreți de operă programat pentru joi, 24 august, de la ora 12:30, Muzeul Național "George Enescu", iar vineri, 25 august, va susține un curs de măiestrie pentru tinerii cântăreți de operă români. Cei mai buni dintre participanți, aleși de Larisa Gergieva, vor cânta la Concertul de Gală de la Castelul Peleș, găzduit de Salonul de Muzică al Reginei Elisabeta, în 25.08, de la ora 16.


 

Calendarul muzical al zilei - 22 august 2017


Bookmark and Share

 • Comemorăm 418 ani de la moartea compozitorului italian Luca Marenzio (18 octombrie 1553 - 22 august 1599)
 • Se împlinesc 155 de ani de la nașterea compozitorului francez Claude Debussy (22 august 1862 - 25 martie 1918) și 89 de ani de la cea a compozitorului german Karheinz Stockhausen (22 august 1928 - 5 decembrie 2007)
 • Violonistul israelian Ivry Gitlis împlinește astăzi 95 de ani (1922)
 • Au trecut 91 de ani de când a venit pe lume violonistul român Mihai Constantinescu (22 august 1926 - 25 februarie 1987)
 • Aniversarea dirijorului spaniol Enrique Garcia Asensio - 80 ani (1937)

 •  

  Știri muzicale din țară

  'Voievodul țiganilor' - la Arad


  Bookmark and Share

  Corul, orchestra și ansamblul de balet ale Operei Naționale Române Timișoara prezintă astăzi, 22 august 2017, în Parcul Reconcilierii, opereta "Voievodul țiganilor" de Johann Strauss, scrisă pe un libret de Ignaz Schnitzer. Conducerea muzicală este asigurată de Mihaela Silvia Roșca, regia artistică de Marina Emandi Tiron, iar scenografia de Geta Medinschi. Evenimentul programat pentru ora 20:00 este organizat de Filarmonica din Arad și Centrul Municipal de Cultură în cadrul Zilelor Aradului.


   

  Concert Mircea Tiberian - la Bistrița


  Bookmark and Share

  Pianistul Mircea Tiberian va concerta astăzi, 22 august 2017, în cadrul Festivalului "Bistrița Armonia Jazz", ediția a III-a. Publicul este invitat, de la ora 19:00, la Hotel Metropolis
   

  Recital de orgă la Sibiu


  Bookmark and Share

  Organistul Victor Rădulescu va concerta astăzi, 22 august 2017, de la ora 18:00, în cadrul seriei "Muzica Reformei". Recitalul va avea loc la Sibiu, în Biserica Evanghelică din Piața Huet.
   

  Actualitatea internațională