Acum: 21.00
Scena europeană • Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30
Sunete contemporane • Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.

 

Apoi: 0.00
Adagietto • În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

 


Infobuletin Muzical

Astăzi : 2017-01-24

Știri muzicale din Bucuresti

Anita Hartig și Renato Zanella - în direct la Radio România Muzical!


Bookmark and Share

Vă invităm să urmăriți în această seară de 24 ianuarie 2017 o ediție specială a Serii de operă, cu soprana Anita Hartig și coregraful Renato Zanella ca invitați, live pe frecvențele postului nostru și live audio-video pe site-ul romaniamuzical.ro. Una dintre cele mai apreciate voci românești din tânăra generație, aplaudată pe marile scene internaționale și actualul coordonator al corpului de balet al Operei Naționale București vor purta un dialog despre operă, balet și viață cu Luminița Arvunescu. 
Așadar, de la ora 19:00, Anita Hartig și Renato Zanella sunt live la Radio România Muzical.
 

Recital de pian în Stagiunea de marți seara


Bookmark and Share

Un recital de pian este programat în această seară de marți, 24 ianuarie 2017, în Sala mică a Ateneului Român, în cadrul Stagiunii de marți seara. Îl va susține pianista Lucia-Cristina Iordache, care propune publicului un program dominat de romantismul german, ce cuprinde Variațiunile serioase op. 54 de Felix Mendelssohn, Toccata din Suita a II-a op. 10 de George Enescu și Sonata nr. 1 op. 11 de Robert Schumann. Recitalul începe la ora 19.00.
 

Violistul Daniel Vagner - pe scena Sălii Radio


Bookmark and Share

Bartok și Ceaikovski sunt autorii prezenți în programul concertului susținut vineri, 27 ianuarie 2017, de Orchestra Națională Radio avându-l la conducere pe Martin Panteleev. În prima parte a serii poate fi ascultat Concertul pentru violă și orchestră de Bela Bartók, cu violistul Daniel Vagner în ipostază solistică; iar după pauză va fi interpretată Simfonia a IV-a op. 36 în fa minor de Piotr Ilici Ceaikovski. Concertul începe la ora 19.00 și va fi transmis în direct, on-air și online, la Radio România Muzical.
 

Recital instrumental pe scena Sălii Radio


Bookmark and Share

Iubitorii sonorităților camerale sunt invitați mâine, 25 ianuarie 2017 să asculte la Sala Radio trei triouri pentru clarinet, violoncel și pian în interpretarea a trei maeștri ai acestor instrumente - pianista Dana Borșan, clarinetistul Emil Vișenescu și violoncelistul Marin Cazacu. În program: triourile op. 38 în Mi bemol major de Ludwig van Beethoven, op. 114 în la minor de Johannes Brahms și cel semnat de compozitorul italian Nino Rota. Recitalul începe la ora 19.00 și va fi transmis în direct de Radio România Muzical.
 

Christian Badea și Vlad Stănculeasa - pe scena Ateneului Român


Bookmark and Share

Christian Badea revine în această săptămână la pupitrul Orchestrei Filarmonicii "George Enescu", propunând un program romantic 100% rusesc. Joi, 26 ianuarie și vineri, 27 ianuarie 2017, pe scena Sălii Mari a Ateneului Român vor fi interpretate poemul simfonic "O noapte pe muntele pleșuv" de Modest Mussorgsky, Concertul op. 82 în la minor pentru vioară și orchestră de Alexandr Glazunov și, după pauză, Simfonia a IV-a în fa minor de Piotr Ilici Ceaikovski. Solistul serii este violonistul Vlad Stănculeasa, concert-maestru al Orchestrei Naționale a Spaniei și al Orchestrei Simfonice din Goteborg, muzician cunoscut și apreciat de publicul român. Ambele concerte încep la obișnuita oră 19,00.

 

Trei transmisiuni directe internaționale în această săptămână, la RRM


Bookmark and Share

Și săptămâna aceasta postul nostru vă invită să urmăriți o serie de transmisiuni directe de pe cele mai importante scene de concerte ale bătrânului continent. Mâine, 25 ianuarie 2017, Orchestra Simfonică din Bournemouth condusă de dirijorul Kirill Karabits va evolua la "Lighthouse" într-un concert în care violonistul Valeri Sokolov - unul dintre laureații Concursului Internațional "George Enescu" - va fi solist. Joi, 26 ianuarie, violoncelistul Steven Isserlis va fi invitatul Orchestrei Simfonică BBC - Scoția, conduse de Thomas Dausgaard, dirijor principal al asamblului înființat în 1935. Iar vineri, 27 ianuarie, ascultăm un nou concert din stagiunea Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze, o seară în care Mariss Janssons va conduce un program cu lucrări de Vladimir Sommer, Gustav Mahler și Serghei Rahmaninov, în direct de la München. 
Detalii complete despre concertele transmise în direct săptămâna aceasta de Radio România Muzical găsiți pe site-ul nostru.
 

Calendarul muzical al zilei - 24 ianuarie 2017


Bookmark and Share

 • În anul 1705 s-a născut cântărețul italian Farinelli - 312 ani (24 ianuarie 1705 - 16 septembrie 1782)
 • În urmă cu 265 de ani s-a născut pianistul și compozitorul italian Muzio Clementi (24 ianuarie 1752 - 10 martie 1832)
 • Comemorarea compozitorul italian Gaspare Luigi Spontini - 166 ani (14 noiembrie 1774 - 24 ianuarie 1851) și a compozitorului german Friedrich von Flotow - 134 ani (27 aprilie 1812 - 24 ianuarie 1883)
 • 110 ani au trecut de la nașterea trompetistului de jazz român Mihai Berindei (24 ianuarie 1907 - 30 august 1992)
 • S-a născut harpista franceză Marielle Nordmann - 76 ani (1941)
 • La mulți ani! harpistului Ion Ivan Roncea - 70 ani (1947)
 • Aniversarea violistului rus Yuri Bashmet - 64 ani (1953)
 • Comemorarea pianistului elvețian Edwin Fischer - 57 ani (6 octombrie 1886 - 24 ianuarie 1960)

 •  

  Știri muzicale din țară

  'Micuța Dorothy' la Opera din Brașov


  Bookmark and Share

  Un spectacol dedicat celor mici are loc astăzi, 24 ianuarie 2017, la Opera din Brașov, "Micuța Dorothy", pe muzica lui Marius Țeicu și scenariul scris de Silvia Kerim, după celebra poveste americană - "Vrăjitorul din Oz" de Frank L. Baum. Din distribuția spectacolului fac parte, printre alții, Simona Mărcan, Miruna Moldoveanu, Florin Grama, Nicolae Zaharia, Mugurel Oancea, Lorand Cristian, Andromeda Nemeș și Gabriela Șeicanu. Regia este semnată de Migry Avram-Nicolau. Ora de începere, 17.00.

   

  Actualitatea internațională

  Muzicienii au timpi de reacție mai buni decât cei care nu practică muzica!


  Bookmark and Share

  Muzicienii au timpi de reacție mai buni decât cei care nu practică muzica – iată rezultatul unui studiu recent încheiat, derulat în cadrul Universității din Montréal, Canada. Scopul cercetării a fost acela de a se dobândi o mai bună înțelegere a modului în care cântatul la un instrument îmbunătățește simțurile chiar și când nu este vorba despre activități muzicale. Au luat parte 16 muzicieni profesioniști (pianiști, violoniști, percuționiști și violonceliști care au început studiul instrumentului undeva între 3 și 10 ani) și 19 persoane care nu au tangențe cu domeniul. Studiul a presupus reacționarea prin click pe un mouse de câte ori subiecții simțeau vibrație sau sunet – iar rezultatele au arătat o performanță cu 30 la sută mai bună în cazul muzicienilor. O altă concluzie sugerată ar fi aceea că muzicienii ar oferi, ca șoferi, mai multă siguranță în trafic decât ne-muzicienii.

  Simon Landry, doctorandul care a condus studiul, a concluzionat: „Aceste rezultate sugerează pentru prima oară că pregătirea muzicală de lungă durată reduce timpii de reacție la stimuli non-muzicali auditivi, tactili și multisenzoriali. A avea un răspuns mai rapid ar putea ajuta să reacționezi mai bine când conduci, dacă atenția ta se concentrează asupra șofatului sau când meseria ta implică să ai reacții rapide.”

  Tot el mai comentează și că rezultatele studiului ar putea fi utile pentru persoanele în vârstă, abordarea unui instrument muzical chiar și ceva mai târziu în viață putând îmbunătăți performanțele cognitive dar și pe cele de natură motorie.