Acum: 1.00
Notturno • Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00
Allegro... de weekend • Un matinal clasic, într-un tempo vivace.

 

Apoi: 9.50
Promo • Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

 


Infobuletin Muzical

Astăzi : 2016-05-28

Știri muzicale din Bucuresti

Mogosoaia Clasic Fest, ediția a V-a, între 28 mai-12 iunie


Bookmark and Share

În perioada 28 mai-12 iunie 2016 se desfășoară "Mogoșoaia ClasicFest", ediția a V-a, manifestare găzduită de Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia și organizată de Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și Asociatia Culturală Pro Valores. Festivalul debutează chiar astăzi, 28 mai 2016, în Sala Scoarțelor, unde va fi prezentată, de la ora 12,00, expoziția de fotografie "Instantanee muzicale", aparținând cursanților de la Academia ICon Arts. Va urma recitalul susținut de chitariștii Olivia Iancu și Claudiu Lobonț, care vor interpreta lucrări de William Byrd, Mauro Giuliani, Georg Friedrich Handel și Astor Piazzolla. Iar mâine, 29 mai, tot de la ora 12, în aceeași Sală a Scoarțelor Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia evoluează "Duo Cello Jaya" alcătuit din violonceliștii Ella Bokor și Mircea Marian. Sub genericul "Tales", cei doi muzicieni, cărora li se va alătura soprana Veronica Anușca, vor prezenta pagini muzicale de Jean-Baptiste Barrière, Jacques Offenbach, Camille Saint-Saëns, David Popper și Diana Gheorghiu, pagini îmbinate cu texte de Victor Hugo, Franz Kafka, Charles Baudelaire și Carl Gustav Jung, în rostirea actriței Ioana Flora - câștigătoare în acest an a Premiului Gopo la secțiunea Cea mai buna actriță în rol principal. Concertul va fi urmat de prezentarea compact discului intitulat "Tales of Duo Cello Jaya", primul al formației amintite.


 

Turneul 'Stradivarius Experience 2.0', la Târgu-Jiu


Bookmark and Share

Continuă cea de-a IX-a ediție a Turneului Internațional "Stradivarius Experience 2.0" organizat, din 7 mai 2016, de Fundația Culturală "Remember Enescu". Violonistul Alexandru Tomescu, solist-concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, susține un recital astăzi, 28 mai 2016, în Parcul Brâncuși din Târgu-Jiu. Programul cuprinde lucrări pentru vioară solo: Sonata Sz 117 de Bela Bartok, Sonata op. 115 de Serghei Prokofiev și Suita româneasca scrisă de Vasile Filip în memoria lui Grigoraș Dinicu. Turneul "Stradivarius" are și o miză socială: Fundațiile "Remember Enescu" și "Pro Patrimonio" propun reabilitarea Casei Enescu din Mihăileni și crearea Academiei de Muzică și Arte Vizuale "George Enescu", un centru de excelență în studiul muzicii clasice și al artelor vizuale.
 

Camerata Regală, duminică, la Ateneul Român


Bookmark and Share

Mâine seară, în 29 mai 2016, Camerata Regală susține ultimul concert din Stagiunea Regală 2015-2016, la Ateneul Român. Programul cuprinde Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Serghei Rachmaninov și Simfonia fantastică de Hector Berlioz. Protagoniști sunt dirijorul Vlad Vizireanu și pianistul Roberto Plano. Ora de începere: 19,00.
 

Spectacol de balet la Opera Națională București


Bookmark and Share

"Tango. Radio and Juliet" este titlul spectacolului propus astăzi, 28 mai 2016, de Opera Națională București. Este vorba despre un spectacol de dans contemporan în regia și coregrafia lui Edward Clug, pe muzică de Astor Piazzolla, Goran Bregovici, Michel Portal și Hugo Diaz. Din distribuție: Andra Ionete, Cristina Dijmaru și Cristian Preda. Ora de începere este 19,00.
 

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi se apropie de final


Bookmark and Share

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, aflată la ediția a XXVI-a, se apropie de final. Astăzi, 28 mai 2016, în penultima zi a festivalului, sunt programate următoarele manifestări: în Sala "Dinu Lipatti" a Universității Naționale de Muzică din București are loc, de la ora 9,00, un simpozion internațional de muzicologie intitulat "Repere în muzica românească: Anatol Vieru, Dorel Pașcu și Cristina Rădulescu-Pașcu". În postura de coordonator științific - Olguța Lupu. Mezzo-soprana Claudia Codreanu acompaniată la pian de Diana Vodă-Nuțeanu, evoluează în Aula Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, începând cu ora 11,00. Muzicienele propun un program cu lucrări de Adrian Rațiu, Dan Constantinescu, Didier Schein, Olguța Lupu și Diana Vodă-Nuțeanu. Sala de proiecție a Mediatecii UNMB găzduiește, de la ora 15,00, workshopul compozitorului Yinam Leef de la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim. Două ore mai târziu, în Studioul de Operă al aceleiași instituții, Trio "Contraste" va interpreta muzică de Violeta Dinescu.
Ansamblul "AdHOC" al Academiei "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca prezintă un program cu lucrări de compozitori români și elvețieni contemporani, sub conducerea dirijorului Matei Pop. Concertul, care începe la ora 19,00 în Sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București, face parte din turneul de promovare a celei de-a 23-a ediții a Festivalului de muzică de cameră Academia Sighișoara, care se va desfășura între 1 și 14 august 2016.
Ultimul concert al serii se va desfășura în Aula Palatului Cantacuzino: Irinel Anghel și Prietenii vor evolua cu începere de la ora 21,00.
 

Radio România Muzical transmite în direct Concursul 'Regina Elisabeta'


Bookmark and Share

Postul nostru a transmis în această săptămână, pe site-ul romaniamuzical.ro, Concursul Internațional "Regina Elisabeta", dedicat pianului. În fiecare seară, din 23 mai 2016, au intrat în concurs doi finaliști, interpretând o piesă concertantă și o lucrare încă nepublicată, compusă special pentru această competiție. Astăzi, 28 mai 2016, se va încheia concursul cu evoluția pianiștilor Kana Okada din Japonia și Henry Kramer din Statele Unite ale Americii. Ei vor interpreta, ca soliști, Concertul nr. 2 în do minor de Serghei Rachmaninov și, respectiv, Concertul nr. 2 în sol minor aparținând creației lui Seghei Prokofiev. Îi va acompania Orchestra Națională a Belgiei, cu Marin Alsop la pupitrul dirijoral. Ora de începere este 20,55.
 

Orchestra Mondială a Medicilor, concert la Ateneu


Bookmark and Share

Astăzi, 28 mai 2016, are loc ultimul dintre cele trei concerte susținute de Orchestra Mondială a Medicilor în țara noastră. Ansamblul, care reunește aproximativ 100 de medici din întreaga lume, se află pentru prima dată în România, iar cauza pe care formația o sprijină este înființarea unei rețele naționale de telemedicină pentru epilepsie. Orchestra Mondială a Medicilor este condusă de Ștefan Willich, medic cardiolog, profesor la Centrul Medical Universitar Charité din Berlin și fost președinte al Conservatorului de Muzică "Hanns Eisler" din Berlin. După concertele pe care le-a susținut la Cluj și Brașov, ansamblul evoluează astăzi la Ateneul Român din București, cu un program care cuprinde lucrări de Șerban Nichifor, Hector Berlioz și Ludwig van Beethoven. Solistă violista: Aida Carmen Soanea.
 

Continua Green hours JAZZfest, la Bucuresti


Bookmark and Share

În această perioadă se desfășoară, la București, Green hours JAZZfest, ediția a 8-a. Astăzi, 28 mai 2016, în a treia zi a festivalului, sunt programate, de la ora 18,45, concerte susținute de Adam Baldich și Helge Lien Trio din Polonia și Norvegia și Michael Wollny și Vincent Peirani Duo din Germania și Franța. Green Hours JAZZfest se va încheia mâine, 29 mai.
 

Calendarul muzical al zilei - 28 mai 2016


Bookmark and Share

 • Comemorăm 286 de ani de la moartea compozitorului italian Leonardo Vinci (n.1690 - 28 mai 1730)
 • Au trecut 229 de ani de la trecerea în neființă a compozitorului german Leopold Mozart (14 noiembrie 1719 - 28 mai 1787)
 • Compozitorul italian Luigi Boccherini a murit în urmă cu 211 ani (19 februarie 1743 - 28 mai 1805)
 • Se împlinesc 180 de ani de la moartea compozitorului ceh Antonin Reicha (26 februarie 1770 - 28 mai 1836)
 • În urmă cu 133 de ani s-a născut dirijorul ceh Václav Talich (28 mai 1883 - 16 martie 1961)
 • Se împlinesc 100 de ani de la moartea muzicologului francez Albert Lavignac (21 ianuarie 1846 - 28 mai 1916)
 • Data de astăzi marchează 93 de ani de la nașterea compozitorului maghiar György Ligeti (28 mai 1923 - 12 iunie 2006)
 • 91 de ani au trecut de când a văzut lumina zilei baritonul german Dietrich Fisher-Dieskau (28 mai 1925 - 18 mai 2012)
 • Dirijorul român Radu Ciorei împlinește astăzi 64 de ani (28 mai 1952)
 • Au trecut 46 de ani de când a murit compozitorul român Ion Borgovan (8 septembrie 1889 - 28 mai 1970)
 • Dirijorul german Hans Schmidt Isserstedt a trecut în eternitate în urmă cu 43 de ani (5 mai 1900 - 28 mai 1973)
 • Tot astăzi se împlinesc 39 de ani de la moartea compozitorului ceh Jiri Reinberger (14 aprilie 1914 - 28 mai 1977)

 

Știri muzicale din țară

Gyorgy Ligeti, cetătean de onoare al orașului său natal, Târnăveni


Bookmark and Share

Compozitorul György Ligeti devine cetățean de onoare al municipiului Târnăveni. Primăria orașului organizează o ceremonie în cadrul căreia unul dintre cei mai importanți autori din zona creației contemporane, câștigătorul Premiului Polar în 2004, va primi post-mortem titlul de cetățean de onoare al municipiului în care s-a născut și și-a trăit primii șase ani din viață. Primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheșan, a declarat marți că văduva compozitorului, Vera Ligeti, a confirmat participarea la ceremonie și că, pe lângă decernarea titlului de cetățean de onoare, va fi dezvelită o plachetă comemorativă pe casa în care compozitorul a locuit, care este situată la doar câțiva metri la Sinagoga din Târnăveni. Ceremonia de decernare a titlului de cetățean de onoare post-mortem al municipiului Târnăveni pentru György Ligeti va începe astăzi, 28 mai 2016, la ora 11,00, iar seara este programat un concert în sinagogă, în care va fi prezentată o serie de compoziții ale acestuia.
György Ligeti s-a născut în data de 28 mai 1923 la Târnăveni și a murit la vârsta de 83 de ani, în 12 iunie 2006, la Viena, fiind recunoscut în rândul publicului larg pentru muzica dintr-o serie de filme de mare succes cum sunt '2001: A Space Odyssey', 'Shutter Island', 'The Heat' sau 'Charlie and the Chocolate Factory'.
Primarul din Târnăveni a spus că începând din acest an municipalitatea va cinsti memoria lui György Ligeti și că în luna august, în Sinagoga de lângă casa compozitorului, va fi organizat un concert al Academiei Sighișoara. 

Baroc muzical feminin la Castelul Peleș


Bookmark and Share

În Sala de Muzică a Castelului Peleș are loc astăzi, 28 mai 2016, un recital pe care îl susțin soprana Ruxandra Cioranu și Raluca Enea - clavecin. Muzicienele vor interpreta, de la ora 16,00, lucrări din perioada barocă semnate de Barbara Strozzi și Elisabeth Jaquet de la Guerre. Prezintă Sebastian Crăciun. Recitalul este înscris în Stagiunea "Sunetul muzicii", ediția a VI-a, eveniment organizat de ExcesMusic, Muzeul Național Peleș, Asociația Pro Valores și Radio România Cultural.
 

Sibiu Jazz Festival, în penultima zi


Bookmark and Share

Continuă Sibiu Jazz Festival, eveniment ajuns la ediția cu numărul 46. În programul zilei de astăzi, 28 mai 2016, figurează trei concerte. În Piața Mică din Sibiu publicul este invitat la o paradă de jazz - Street Show, de la ora 19,00. La aceeași oră începe în Sala Thalia concertul formației "Dock in Absolute", cu muzicieni din Belgia și Luxemburg. Ansamblul "Sekou Kouyate" din Guineea va putea fi urmărit tot la Sala Thalia, cu începere de la ora 21,00. Sibiu Jazz Festival se va încheia mâine, 29 mai.
 

'Nunta lui Figaro' la Opera din Brasov


Bookmark and Share

Sâmbătă, 28 mai 2016, de la ora 18.30, Opera din Brașov propune publicului spectacolul "Nunta lui Figaro" de Wolfgang Amadeus Mozart. Din distribuție fac parte, între alții, sopranele Anda Pop, Lăcrămioara Schuller, baritonii Valentin Marele și Marian Rește. La pupitrul dirijoral se va afla Traian Ichim, regia spectacolului fiind semnată de Carmen Dobrescu.
 

Gala tinerilor laureati, la Centrul de Cultură Arcus


Bookmark and Share

Centrul de Cultură Arcuș organizează, în perioada 27-29 mai 2016, cea de-a 24 ediție a "Galei tinerilor laureați", manifestare cultural-artistică ce reunește anual elevi și studenți din țară, premiați la festivaluri și concursuri naționale și internaționale de muzică clasică. Recitalurile au loc în salonul de muzică al Centrului de Cultură Arcuș de la Casa Bastion din Sfântu Gheorghe și sunt susținute, între alții, de flautistul Ervin Levente Peter, pianistul Jozsef Sandor Ambrus, violonistul Radu Rotopan, pianiștii Theodor Dumitru și Alexandru Dumitru. Recitalul de astăzi, 28 mai 2016, începe la ora 19,00.
 

Actualitatea internațională