ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel, marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2019-06-19

Știri muzicale din Bucuresti

Ultimul concert din Stagiunea Orchestrei de Cameră Radio
Bookmark and Share
Orchestra de Cameră Radio își încheie o nouă stagiune de succes în această seară, cu un concert condus de apreciatul dirijor Cristian Mandeal. Programul debutează cu o piesă orchestrală - The Walk to the Paradise Garden (Drumul către Grădina Raiului), semnată de compozitorul britanic Frederick Delius, parte a operei sale A Village Romeo and Juliet, o versiune modernă a tragediei lui Shakespeare. Urmează apoi „Pelleas și Melisande”, în versiunea sonoră imaginată de Jean Sibelius și, în partea a doua, Recviemul de Gabriel Faure. Participă soprana Cristina Grigoraș și baritonul Balla Sandor - în postura de soliști - și Corul Academic Radio condus de dirijorul Ciprian Țuțu.
Evenimentul va fi prezentat în transmisiune directă, de la ora 19:00, la Radio România Muzical.

 
Calendarul muzical al zilei - 19 iunie 2019
Bookmark and Share

  • Au trecut 302 de ani de la nașterea compozitorului ceh Johann Stamitz (19 iunie 1717 - 27 martie 1757) și 177 de ani de la cea a compozitorului austriac Carl Zeller (19 iunie 1842 - 17 august 1898)
  • Comemorăm 104 ani de la moartea compozitorului rus Serghei Taneev (25 noiembrie 1856 - 19 iunie 1915)
  • Se împlinesc 95 de ani de la nașterea sopranei germane Anneliese Rothenberger (19 iunie 1924 - 24 mai 2010)

 


 

Știri muzicale din țară

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga concertează la Focșani
Bookmark and Share
În cadrul turneului „România Universalis”, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga susțin, până în 28 iunie, o serie de recitaluri în instituții de cultură din țară. Prin acest turneu își propun să „marcheze prezența și importanța culturii românești în ansamblul european, integrând câteva dintre cele mai valoroase și mai cunoscute creații aparținând compozitorilor români în contextul marii muzici de pe continent”. Cei doi muzicieni interpretează opusuri de George Enescu, Dinu Lipatti, Eugene Ysaye, Pablo de Sarasate și nu numai. Recitalul de astăzi are loc la Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani, de la ora 19,00. Până în 28 iunie, Diana Jipa și Ștefan Doniga vor mai putea fi ascultați la Arcuș, București și Tecuci.
Dedicat președinției României la Consiliul Uniunii Europene, turneul este organizat de Asociația Culturală HEART-CORE, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și în parteneriat cu Radio România Muzical.
 

Actualitatea internațională

Adela Zaharia este 'Violetta' la Opera din Los Angeles
Bookmark and Share
Soprana Adela Zaharia poate fi ascultată astăzi, din nou, la Opera din Los Angeles. Muziciana română interpretează rolul „Violetta” în spectacolul „Traviata” de Giuseppe Verdi, prezentat în regia Martei Domingo. Alături de Adela Zaharia, vor mai urca pe scenă tenorul Charles Castronovo - în rolul „Alfredo Germont” și baritonul Igor Golovatenko - „Giorgio Germont”. Spectacolul, condus de dirijorul James Conlon, va mai avea încă o reprezentație în această formulă, în 22 iunie.
 
Sînziana Mircea continuă turneul în Japonia
Bookmark and Share
Pianista Sînziana Mircea își continuă astăzi turneul japonez în orașul Aomori. Muziciana interpretează piese pentru pian solo de Frédéric Chopin: nocturne, valsuri, Poloneza-Fantezie op. 61, Grande Valse Brillante op. 18, Balada nr. 1, Anadante Spianato și Marea poloneză op. 22.
Seria de concerte și recitaluri continuă, începând de vineri, în zona capitalei japoneze și se va încheia în data de 24 iunie la Ambasada României din Tokyo. Evenimentul final este dedicat Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
 
Remus Azoiței și Eduard Stan, în recital la Varșovia
Bookmark and Share
Violonistul Remus Azoiței și pianistul Eduard Stan susțin astăzi un recital la Palatul Regal din Varșovia. Cei doi muzicieni interpretează Preludiu și Allegro de Gaetano Pugnani în aranjamentul lui Fritz Kreisler, Sonata op. 100 în la major pentru vioară și pian de Johannes Brahms și Sonata a III-a „în caracter popular românesc” de George Enescu.
O formulă de duo deja consacrată, Remus Azoiței și Eduard Stan vor susține următoarele două concerte împreună în perioada 20-22 septembrie, în comuna franceză Entrecasteaux. Vor interpreta un program cuprinzând în cea mai mare parte muzică franceză, cu lucrări de Claude Debussy, Ernest Chausson, Maurice Ravel și George Enescu.