ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Allegro
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2019-04-25

Știri muzicale din Bucuresti

Recviemul german de Brahms, interpretat pe scena Sălii Radio
Bookmark and Share
Recviemul german op. 45 de Johannes Brahms poate fi ascultat joi, 25 aprilie 2019, în cadrul Stagiunii Muzicale Radio. Sub bagheta dirijorului elvețian Kaspar Zehnder, vor evolua Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio pregătit de Ciprian Țuțu, avându-i ca soliști pe soprana Bianca Mărgean și bas-baritonul Cătălin Toropoc.
Concertul de la Sala Radio va fi transmis în direct, de la ora 19.00, de Radio România Muzical.
 
Handel și Mozart, în programul Filarmonicii 'George Enescu'
Bookmark and Share
Joi, 25 aprilie 2019, Orchestra Filarmonicii George Enescu reia programul concertului de stagiune susținut miercuri, la Ateneul Român. La pupitrul dirijoral se va afla din nou Adrian Petrescu, iar solistă va fi Ursula Philippi. Muziciana va interpreta partitura solistică a Concertului în Si bemol major pentru orgă și orchestră de Georg Friedrich Handel. Înainte de această lucrare Orchestra va prezenta o altă creație a aceluiași compozitor preclasic, Suita Muzica apelor. Programul se va încheia cu Simfonia nr. 41 Jupiter de Wolfgang Amadeus Mozart. Ora de începere a concertului este 19,00.
 
Cavaleria Rusticana și Paiațe, pe afișul Operei Naționale București
Bookmark and Share
Opera Națională București prezintă joi, 25 aprilie 2019, de la ora 18.30, dipticul format din operele Cavaleria Rusticana de Pietro Mascagni și Paiațe de Ruggiero Leoncavallo, în regia lui Ion Caramitru. În distribuția primei opere amintite îi regăsim pe soprana Sorina Silvia Munteanu, mezzo-soprana Antonela Bârnat, tenorul Alin Stoica, basul Vicențiu Țăranu și mezzo-soprana Andreea Iftimescu. Iar soliștii operei Paiațe sunt soprana Iulia Isaev, tenorul Daniel Magdal, baritonii Vasile Chișiu, Adrian Mărcan și tenorul Paul Lungu. Conducerea muzicală îi aparține dirijorului Vlad Conta. Spectacolul va fi reluat pe scena Operei bucureștene, în data de 3 mai 2019.
 
Calendarul muzical al zilei - 25 aprilie 2019
Bookmark and Share
  • Se împlinesc 332 de ani de la trecerea în eternitate a compozitorului român Ioan Căianu (8 martie 1629 - 25 aprilie 1687)
  • Cântăreața americană Ella Fitzgerald s-a născut acum 102 de ani (25 aprile 1917 - 15 iunie 1996)
  • Comemorăm 94 de ani de la moartea compozitorului român George Stephănescu (13 decembrie 1843 - 25 aprilie 1925)
  • Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu aniversează împlinirea vârstei de 50 de ani (25 aprilie 1969)

 

Știri muzicale din țară

Pianista Dana Ciocârlie, concert la Filarmonica din Iași
Bookmark and Share
Pianista Dana Ciocârlie susține un concert joi, 25 aprilie 2019, împreună cu Orchestra Filarmonicii Moldova din Iași. Muziciana română stabilită în Franța va interpreta Concertul pentru pian și orchestră de Paul Constantinescu, după ce Orchestra va prezenta Rapsodia nr. 2 de George Enescu. Partea a doua a programului este dedicată muzicii franceze: publicul va asculta piesa The shining one de Guillaume Connesson și Suita a II-a Daphnis si Chloe de Maurice Ravel. La pupitrul dirijoral se va afla Michael Cousteau din Franța.
Evenimentul, care are loc la Casa de Cultură a Studenților din Iași, face parte dintr-un turneu susținut în România de Dana Ciocârlie și Michael Cousteau, în cadrul Sezonului Cultural Franța - România. Următoarele concerte din această serie vor avea loc în 24 mai la Filarmonica din Timișoara și în 4 iulie la Filarmonica din Bacău.
 
Concert vocal-simfonic de Paști, propus de Filarmonica din Cluj-Napoca
Bookmark and Share
Cu prilejul sărbătorilor pascale, Filarmonica din Cluj-Napoca propune publicului un concert vocal-simfonic, în cadrul căruia va fi interpretat oratoriul Iisus pe muntele măslinilor de Ludwig van Beethoven. La pupitrul dirijoral se afla József Horváth, iar ca soliști vor evolua soprana Paula Iancic, tenorul Adorján Pataki și basul Sándor Köpeczi, în compania Orchestrei Filarmonicii și a Corului pregătit de Cornel Groza. Concertul are loc de la ora 19.00, la Colegiul Academic din Cluj-Napoca.
 
Lucrări romantice, în programul Filarmonicii din Timișoara
Bookmark and Share
Filarmonica Banatul din Timișoara propune publicului joi, 25 aprilie 2019, un program romantic. În Sala Capitol, de la ora 19,00, vor putea fi ascultate Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Frederic Chopin, Partea I Marș funebru din Simfonia a II-a de Gustav Mahler și Uvertura Marele Paște rusesc de Nikolai Rimski Korsakov. Solista serii este pianista Manuela Iana-Mihăilescu, iar la pupitrul dirijoral se va afla Mihnea Ignat.
 
Pianista Mirabela Dina concertează la Sibiu
Bookmark and Share
Pianista Mirabela Dina concertează joi, 25 aprilie 2019, la Filarmonica din Sibiu. Împreună cu Orchestra instituției, muziciana va interpreta Concertul nr. 26 în Re major de Wolfgang Amadeus Mozart. Lucrarea va fi încadrată în program de două piese orchestrale - Suita BWV 1068 în Re major de Johann Sebastian Bach și Simfonia a III-a de Franz Schubert. La pupitrul dirijoral se va afla Theo Wolters din Olanda. Ora de începere a concertului de la Sala Thalia din Sibiu este 19,00.
 
Filarmonica din Brașov prezintă Messa di Gloria de Puccini
Bookmark and Share
Filarmonica din Brașov prezintă joi, 25 aprilie 2019, de la ora 19.00, un concert vocal-simfonic prilejuit de sărbătorile pascale. Messa di Gloria pentru soliști, cor și orchestră de Giacomo Puccini este lucrarea care va fi interpretată sub conducerea dirijorului italian Gianpaolo Mazzli. Soliști - tenorul Nicolae Simonov și baritonul Alexandru Aghenie. Participă Corul Filarmonicii brașovene pregătit de Leonard Boga.
 
Program de muzică barocă italiană, în stagiunea Filarmonicii din Pitești
Bookmark and Share
În cadrul stagiunii Filarmonicii din Pitești, are loc joi, 25 aprilie 2019, un concert cu muzică barocă italiană. Orchestra Filarmonicii va interpreta, cu Tiberiu Dragoș Oprea la pupitrul dirijoral, concerte de Antonio Vivaldi și Arcangelo Corelli. Soliști - violoniștii Alexandra Mirea, Constantin Mirea, Oliviu Constantinescu și Vlad Răilean, violonceliștii Paul Oneci și Alexandru Gorneanu flautistele Casandra Iamandi și Loredana Costică-Oneci. Concertul este găzduit de Centrul Multifuncțional din Pitești, de la ora 19,00.
 
Dorin Frandeș dirijează Orchestra Filarmonicii din Arad
Bookmark and Share
Dirijorul Dorin Frandeș conduce Orchestra Filarmonicii din Arad în concertul de joi, 25 aprilie 2019. Programul cuprinde Adagio pentru orchestră de coarde și orgă în sol minor de Tomaso Albinoni, Concertul op. 56 în Do major pentru vioară, violoncel, pian și orchestră de Ludwig van Beethoven și Simfonia nr. 100 Militara de Joseph Haydn. Soliștii serii sunt violonistul Paul Florin, violoncelista Alexandra Guțu și pianistul Sorin Dogariu. Concertul are loc la Sala Palatului Cultural din Arad, de la ora 19,00.
 
Program baroc la Filarmonica din Oradea
Bookmark and Share
Concertul în re minor pentru pian și orchestră de Johann Sebastian Bach și lucrarea sacră Stabat Mater de Giovanni Battista Pergolesi sunt cele două lucrări de pe afișul Filarmonicii din Oradea. Prima piesă din program va fi interpretată de pianista Monica Florescu în compania Orchestrei instituției, iar în cea de-a doua lucrare soliste vor fi soprana Diana Șugui și mezzo-soprana Alexandra Leșiu. Dirijor Ilarion Ionescu Galați. Concertul are loc joi, 25 aprilie 2019, de la ora 19,00.
 

Actualitatea internațională

Cvartetul 'Belcea' susține două concerte la Viena
Bookmark and Share
Cvartetul de coarde Belcea susține un concert cameral joi, 25 aprilie 2019, la Konzerthaus din Viena. Programul ansamblului format din violoniștii Corina Belcea și Axel Schacher, violistul Krzysztof Chorzelski și violoncelistul Antoine Lederlin, cuprinde două cvartete de Joseph Haydn - op. 33 în Sol major și op. 76 nr. 2, precum și Cvartetele nr. 1 și 2 de Leos Janácek. Ansamblul Belcea va relua același program vineri, 26 aprilie 2019, la Konzerthaus din Viena, în Sala Mozart.