Acum: 1.00
Notturno • Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00
Allegro... de weekend • Un matinal clasic, într-un tempo vivace.

 

Apoi: 9.45
Proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică”:

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2017-03-26

Știri muzicale din Bucuresti

Spectacolul 'Evgheni Oneghin' la Opera Națională București


Bookmark and Share

Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovsti în regia lui Ion Caramitru este spectacolul propus astăzi de Opera Națională București, biletele fiind însă epuizate.

”Cei care caută în operă redarea muzicală a unor sentimente obișnuite, simple, omenești, lipsite de tragism și de grandilocvență, vor rămâne mulțumiți (și sper că așa va fi) de opera mea. Într-un cuvânt, e scrisă sincer și în această sinceritate îmi pun toate nădejdile”, scria Ceaikovski în 1877.

De la ora 18.30, pe scenă vor urca Dmitry Lavrov - Oneghin, Tatiana Lisnic - în rolul Tatiana, Andrej Dunaev - Lenski și Oana Andra - Olga. Conducerea muzicală îi revine dirijorului Iurie Florea.
 

Musicalul 'Micuța Dorothy' la Opera Comică pentru Copii


Bookmark and Share

De la ora 11.00, la Opera Comică pentru Copii poate fi urmărit musicalul 'Micuța Dorothy', recomandat copiilor cu vârsta de peste trei ani. Spectacolul regizat de Antoaneta Cojocaru a avut premiera în luna februarie. Scenariul Silviei Kerim are la bază cunoscutul roman „Vrăjitorul din Oz” scris de Lyman Frank Baum, o poveste despre prietenie și curaj.
Muzica este semnată de Marius Țeicu.
 

Calendarul muzical al zilei - 26 martie 2017


Bookmark and Share

 • Comemorăm 451 de ani de la moartea compozitorului spaniol Antonio de Cabezon (30 martie 1510 - 26 martie 1566)
 • Compozitorul german Ludwig van Beethoven s-a stins din viață în urmă cu 190 ani (16 decembrie 1770 - 26 martie 1827)
 • Au trecut 133 de ani de la nașterea pianistului german Wilhelm Backhaus (26 martie 1884 - 5 iulie 1969)
 • Acum 123 de ani a văzut lumina zilei soprana româncă Viorica Ursuleac (26 martie 1894 - 22 octombrie 1985)
 • În urmă cu 112 ani s-a născut dirijorul belgian André Cluytens (26 martie 1905 - 3 iunie 1967)
 • Se împlinesc 92 de ani de când s-a născut dirijorul și compozitorul francez Pierre Boulez (26 martie 1925 - 5 ianuarie 2016)
 • Își sărbătorește ziua de naștere violonista sud-coreeană Kyung-Wha Chung - 69 ani (1948)
 • Comemorăm 30 de ani de când s-a stins din viață dirijorul german Eugen Jochum (1 noiembrie 1902 - 26 martie 1987)
 • Tenorul Dorin Teodorescu a trecut în eternitate acum 18 ani (15 iulie 1943 - 26 martie 1999)

 •  

  Știri muzicale din țară

  'Opereta Dragoste de țigan' la Cluj-Napoca


  Bookmark and Share

  Spectacolul ”Dragoste de țigan” de Franz Lehaz se află astăzi, 26 martie 2017, pe agenda Operei Maghiare din Cluj-Napoca, de la ora 18.00.

  Compusă de Franz Lehár la sfârșitul anului 1909 are ca subiect povestea Zoricăi, o fată de boier, logodită cu Ionel dar nesigură pe sentimentele sale. Acțiunea se petrece în Transilvania în timpul Imperiului Austro-Ungar, într-un sat de pe malul Cernei. Premiera a avut loc la Carltheater din Viena pe 8 ianuarie 1910. Succesul vienez i-a conferit operetei o notorietate mondială, astfel că în 1911 a fost montată pe Broadway la Globe Theatre având 31 de reprezentații, iar în Londra premiera a avut loc în 1912, la Daly's Theatre. La București opereta a ajuns mai repede, în 23 iunie 1910 fiind reprezentată cu mare succes de Compania ”Constantin Oțeleșteanu”.

  Spectacolul de la Cluj este prezentat în colaborare cu Teatrul de Operetă din Budapesta. Regia este semnată de Tamás Bori, iar conducerea dirijorală îi revine lui Szabolcs Kulcsár.
   

  Spectacolul de balet 'Ora de aur a Parisului' la Brașov


  Bookmark and Share

  „L’Heure d’Or de Paris” (”Ora de aur a Parisului”) este spectacolul de balet ce poate fi urmărit astăzi la Opera Brașov, de la ora 18.30. Coregrafia și regia sunt semnate de balerinul Horațiu Cherecheș de la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, care va urca pe scenă în acest spectacol în calitate de solist. Muzica aparține compozitorilor Claude Debussy, Charles Gounod, Jules Massenet, Camille Saint-Saëns, din spectacol făcând parte și un colaj de chansonete celebre interpretate live de soliștii Operei Brașov - Anda Pop, Cristina Radu, Liviu Iftene, Mihai Irimia, Lorand Cristian și invitata specială a acestui spectacol, soprana Daniela Vlădescu.

  Pe scenă vor urca balerinii Bogdan Bîrsănescu, Adrian Mihaiu, Mihai Pâslaru – invitați de la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, alături de Anca Branea, Iulia Coșeriu, Ramona Mezei, Cristina Rotundu, Mihaela Fărcășanu, Valentina Mirică, Miruna Moldoveanu, între alții.
   

  'Marussia - din sufletul Rusiei' la Constanța


  Bookmark and Share

  ”Marussia - din sufletul Rusiei” este spectacolul-concert pe care publicul constănțean îl poate urmări astăzi la Teatrul Național de opera și balet ”Oleg Danovski”, de la ora 19.00. Conceput și dirijat de Lucian Vlădescu, spectacolul aduce în atenție fermecătoarea atmosferă sonoră din filmele clasice rusești. Pe scenă vor urca Elena Rotari, Stela Sîrbu, Laura Eftimie, Doru Iftene, Răzvan Săraru, Marius Eftimie și Bogdan Ocheșel, precum și Ștefan Popov, Orest Pâslariu și Arnold Mack, invitați de la București.
   

  Spectacolul de teatru-dans 'Kabaret' la Iași


  Bookmark and Share

  ”Kabaret – Nostalgie în două părți”, un spectacol de teatru-dans este prezentat astăzi în două reprezentații de Opera Iași, în coproducție cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din același oraș.
  Spectatorilor li se promite o lume de poveste, cu întâmplări și personaje celebre ale cabaretului german din anii ’20-’30. ”În decorul inspirat de pictura lui René Magritte – ”Valorile Personale”, actorii și balerinii vor trăi într-o lume suprarealistă, unde viața este dominată de povești pline de melancolie, umor și culoare.” - am citat din prezentarea publicată pe site-ul Operei Iași.
  Regia și coregrafia sunt semnate de artista maghiară Yvette Bozsik, iar scenografia a fost preluată de Rodica Eșanu după cea originală, imaginată de Mara Bozoki și Zsolt Khell.
  Pe scenă vor urca, de la ora 18.30 și de la ora 20.30, Beatrice Rancea - în rolul principal, Anca Adronache, Gabriela Costăchioaia, Hotomi Hoshino, precum și actorul Pavel Bârsan - invitat special.
   

  Actualitatea internațională