Acum: 18.00
Planeta jazz • De la swing la stilul anilor 2000, marile nume ale jazzului.
Urmează: 18.55
Promo • Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

 

Apoi: 18.59
Promo RRM • Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

 


Infobuletin Muzical

Astăzi : 2017-04-30

Știri muzicale din Bucuresti

Calendarul muzical al zilei - 30 aprilie 2017


Bookmark and Share

 • Se împlinesc 147 de ani de la nașterea compozitorului maghiar Franz Lehar (30 aprilie 1870 - 24 octombrie 1948)
 • Marcăm 13 ani de la moartea violoncelistului rus Boris Pergamenschikov (29 august 1948 - 30 aprilie 2004)

 •  

  Este Ziua Internațională a Jazzului!


  Bookmark and Share

  În data de 30 aprilie este celebrată Ziua internațională a jazzului, cu intenția de a reuni comunități, școli, artiști, istorici, academicieni și pasionați din jazz din toate colțurile lumii și de a crea un dialog universal. Evenimentul reprezintă și un prilej de a ne informa despre arta jazzului, pentru a cunoaște rădăcinile sale și influențele care l-au îmbogățit. Evenimentul a fost sărbătorit și în România pe parcursul întregului sfârșit de săptămână, iar în această seară, clubul de jazz bucureștean „Green Hours” lansează seria de întâlniri JAZZ+, proiect care vizează deschiderea jazzului și a muzicii improvizate către alte domenii artistice, precum literatura, artele vizuale, teatrul sau dansul.
   

  Știri muzicale din țară

  Licitatie destinată restaurării clavecinului istoric Taskin de la Muzeul Național Peleș


  Bookmark and Share

  În data de 9 mai, de la ora 19:00, Asociația „Antiqva” și casa de licitații „Artmark” organizează la Palatul Cesianu-Racoviță licitația „Clavecinul regilor. De la Versailles la Peleș”. Obiectul licitației sunt aproximativ 60 de lucrări aparținând unora dintre cei mai importanți artiști români contemporani (precum Ion Grigorescu, Ștefan Râmniceanu sau Mircea Cantor), iar fondurile strânse în urma evenimentului vor fi destinate restaurării clavecinului istoric Taskin de la Muzeul Național Peleș. Clavecinul datează din anul 1621 și a fost cumpărat de către filosoful Felix Bamberg pentru colecția regelui Carol I. Astăzi, instrumentul face parte din Patrimoniul Național, fiind clasat în categoria „Tezaur”. Restaurarea implică o echipă de experți internaționali și români, iar clavecinul Taskin, care a fost „mut” din perioada comunismului până în prezent, va putea fi admirat și ascultat din nou. Proiectul mai cuprinde și realizarea unui album, a unui film documentar și a unor înregistrări de muzică barocă, precum și prezentări publice ale instrumentului și organizarea unei stagiuni cu concerte de clavecin susținute de importanți claveciniști europeni.
   

  Concert simfonic în încheierea Festivalului 'Timfloralis' de la Timișoara


  Bookmark and Share

  După trei zile în care timișorenii s-au putut bucura de expoziții și târguri florale, de ateliere, de prezentări de modă și de evenimente muzicale, Festivalul „Timfloralis” se încheie în această seară, de la ora 20,00,, cu un concert în aer liber susținut de Orchestra Filarmonicii “Banatul”, sub bagheta dirijorului Radu Popa. În ipostază solistică se vor afla vocalista Dorina Vasilashko și Cosmin Rafael Bălean, la duduk, iar din program fac parte pagini celebre din repertoriul muzicii clasice - și nu numai. Concertul este inclus, de asemenea, și în programul Festivalului Internațional „Timișoara muzicală”.
   

  Gala Olimpiadei Naționale de Coregrafie la Opera Română din Timișoara


  Bookmark and Share

  Se încheie astăzi, tot la Timișoara, Olimpiadele Naționale de Muzică și Coregrafie care au fost organizate anul acesta în orașul de pe Bega, prima dintre ele după o obsență de 24 de ani. La Opera Națională Română din municipiu, începând cu ora 17:00, sunt programate Festivitatea de Premiere și Gala Laureaților pentru tinerii dansatori. La Olimpiada Națională de Coregrafie au participat 129 de concurenți din clasele a VII-a și până la a XII-a, iar președintele juriului a fost coregraful Francisc Valkay.
   

  'Don Carlo' de Giuseppe Verdi la Opera Națională Română din Cluj-Napoca


  Bookmark and Share

  În această seară, 30 aprilie, de la ora 18:30, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca va putea fi vizionat spectacolul ”Don Carlo” din creația lui Giuseppe Verdi, într-o distribuție ce aduce în prim-plan invitați deja renumiți pe scenele lirice, conduși de la pupitru de italianul David Crescenzi. Într-un cadru regizoral și scenografic realizat de Mihaela Bogdan și de Valentin Codoiu, vor urca pe scenă tenorul Marius Vlad Budoiu, în rolul principal, soprana Elisabeta Marin, la debut în rolul „Regina Spaniei”, și basul Adrian Sâmpetrean, ca „Regele Spaniei”, printre alții.

  Spectacolul este dedicat Zilei Veteranilor de Război, sărbătorită pe 29 aprilie.


   

  Opera din Brașov prezintă recitalul 'Compozitori brașoveni de ieri și de azi'


  Bookmark and Share

  De la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor”, în cadrul „Zilelor Brașovului 2017”, Opera din Brașov prezintă recitalul intitulat „Compozitori brașoveni de ieri și de azi”. Participă solistele operei, sopranele Valentina Mărgăraș, Ioana Mărgărit și Maria Petcu-Catrina, mezzosopranele Sonia Hazarian și Asineta Răducan, actrița Nora Vlad și pianista Simona Patriche. În program se regăsesc lucrări ale compozitorilor brașoveni Norbert Petri, Gheorghe Dima, Iacob Mureșianu, Ion Criveanu, Ioan Hera, Virgil Mihăilescu și Ana Szilagyi.
   

  Concursul de Pian 'Irina Șațchi' a ajuns la final


  Bookmark and Share

  Cea de-a zecea ediție a Concursului de Pian „Irina Șațchi” se încheie în această dimineață, în Sala Lahovari a Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea. De la ora 10:00, este programat recitalul câștigătorilor de anul trecut ai marelui premiu, Mario Victor Lucaci din Iași și Anita Ioana Stoica, de la București. În continuare, de la 10:30, are loc Concertul de Gală, în cadrul căruia va fi anunțat și câștigătorul Marelui Premiu „Irina Șațchi”, în valoare de 1000 de euro. Anul acesta, din juriul concursului au făcut parte pianiștii și profesorii Viniciu Moroianu (președinte), Lavinia Coman, Csiky Boldizsar, Corina Ibănescu, Carmen Botezatu Enescu și Camelia Pavlenco.
   

  Actualitatea internațională