Acum: 7.00
Musica viva • Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.50
Promo • Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

 

Apoi: 9.55
Info buletin muzical • Știrile muzicale ale zilei.

 


Infobuletin Muzical

Astăzi : 2016-10-25

Știri muzicale din Bucuresti

Concert regal caritabil, la Ateneul Român


Bookmark and Share

Fundația "Principesa Margareta a României" organizează astăzi, 25 octombrie 2016, pentru a noua oară, Concertul Regal caritabil la Ateneul Român. De la ora 18,00, violonistul Roman Kim va evolua alături de Orchestra Fundației "Principesa Margareta a României" dirijată de Tiberiu Soare, într-un concert de gală oferit publicului în chiar ziua în care Majestatea Sa Regele Mihai I împlinește vârsta de 95 de ani.
Concertul se va desfășura în prezența Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu.
Invitatul special al evenimentului este Roman Kim, violonist în vârstă de 24 de ani printre ai cărui profesori se numără și Viktor Tretiakov.
Scopul concertului este acela de a strânge fonduri în beneficiul programului Tinere Talente. Noua generație de artiști din toată țara, cu vârsta între 14 și 24 de ani, va putea aplica pentru obținerea unei burse în luna decembrie a acestui an. Juriul de specialitate îi va selecta pe cei mai promițători tineri din domeniul muzicii clasice și cel al artelor plastice.
În ultimii ani, peste 200 de tineri artiști plastici și muzicieni au reușit performanțe remarcabile după ce au fost sprijiniti prin burse de studiu, mentorat și promovare, grație programului amintit.
 

Festivalul-concurs 'Lăudați pe Domnul' se apropie de final


Bookmark and Share

Palatul Patriarhiei din București va găzdui etapa finală a Festivalului-Concurs Național de Muzică Bisericească "Lăudați pe Domnul", joi, 27 octombrie 2016, de la ora 18.00.
Organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educațional, festivalul-concurs aflat la cea de-a IX-a ediție a început la 1 martie 2016 și se încheie prin evenimentul prezentat la Palatul Patriarhiei. După jurizare, etapa finală a concursului se va încheia cu premierea câștigătorilor Secțiunii Compoziție muzicală și cu premierea corurilor participante; va fi decernat un singur Mare premiu, celălalte coruri primind Premiul special. La nivel național, juriul este format din șase membri (din cele șase mitropolii participante la eveniment): profesori de muzică, dirijori, compozitori și muzicologi.
Invitat special al evenimentului de la Palatul Patriarhiei este Ansamblul de muzică veche românească "Trei parale", care va interpreta cântări vechi românești laice.
 

Peter Rosenberg și Botond Szocs, în integrala sonatelor pentru vioară și pian de Beethoven


Bookmark and Share

Continuă, în Sala Mică a Ateneului Român, Stagiunea de marți seara organizată de Filarmonica "George Enescu". Astăzi, 25 octombrie 2016, de la ora 19,00, pot fi ascultați violonistul Peter Rosenberg și pianistul Botond Szocs, care propun trei sonate de Ludwig van Beethoven - nr. 3 op. 12 în Mi bemol major, nr. 8 op. 30 în Sol major și nr. 10 op. 96 în Sol major. Recitalul face parte dintr-o serie dedicată integralei Sonatelor pentru vioară și pian de Beethoven.
 

Muzica lui George Enescu, în Stagiunea Filarmonicii din Berlin


Bookmark and Share

Vineri, 28 octombrie 2016, Institutul Goethe din București și Universitatea Națională de Muzică din Capitală propun un nou concert în transmisiune directă de la Filarmonica din Berlin. În Studioul de operă și multimedia al Universității Naționale de Muzică din București va putea fi urmărit, de la ora 21,00, concertul Orchestrei berlineze dirijat de Ivan Fischer, cu soprana Christiane Karg solistă. Programul se va deschide cu muzică de George Enescu - Preludiul la unison din Suita nr. 1 op. 9 pentru orchestră, lucrare urmată de Muzica pentru instrumente de coarde, percuție și celestă de Bela Bartok, arii pentru soprană și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart și Simfonia nr. 38 KV 504 "Praga" din creația aceluiași compozitor austriac.
Filarmonica din Berlin a concertat pentru prima dată în România în 2015, în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu" și va reveni în 2019 la București, în deschiderea aceluiași festival.
 

Selecție în Programul Național Cantus Mundi, pentru concerte în București


Bookmark and Share

În perioada 20-30 octombrie 2016, Programul Național Cantus Mundi invită corurile din rețea să se înscrie pentru participarea pe scenă la evenimentele care vor avea loc la București în lunile noiembrie și decembrie 2016: Gala Cantus Mundi, Povestea de Crăciun și concertele Corului Național de Cameră "Madrigal-Marin Constantin" de la Ateneul Român. Înscrierile se fac prin completarea unui formular online, disponibil pe site-urile madrigal.ro și cantusmundi.com.
Inițiat în anul 2011 de dirijorul Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul Național Cantus Mundi a fost instituționalizat printr-o Hotărâre de Guvern, devenind astfel, de la o simplă idee, o Direcție a instituției aflate în subordinea Ministerului Culturii: Corul Național de Cameră "Madrigal-Marin Constantin". Cantus Mundi pune pe hartă talentul, educația și dezvoltarea culturală a tinerilor din România. În 7 ani, 4100 de dirijori și 250 000 de coriști din cele 41 de județe ale României vor face parte din Programul Național Cantus Mundi.
 

Calendarul muzical al zilei - 25 octombrie 2016


Bookmark and Share

  • Compozitorul austriac Johann Strauss-fiul s-a născut în urmă cu 191 ani (25 octombrie 1825 - 3 iunie 1899)
  • Se împlinesc 178 de ani de la nașterea compozitorului francez Georges Bizet (25 octombrie 1838 - 3 iunie 1875) și 90 de ani de la cea a sopranei ruse Galina Vișnevskaia (25 octombrie 1926 - 11 decembrie 2012)
  • La mulți ani! pianistului român Gabriel Amiraș - 80 ani (1936)
  • Violonista japoneză Midori (Goto Mi Dori) împlinește 45 de ani (1971)

 

Știri muzicale din țară

Dirijorul Ernest Hoetzl și baritonul Pierre-Yves Pruvot, la Filarmonica 'Banatul'


Bookmark and Share

Dirijorul Ernest Hoetzl din Austria și baritonul Pierre-Yves Pruvot din Franța sunt protagoniștii concertului organizat astăzi, 25 octombrie 2016, de Filarmonica "Banatul" din Timișoara. Programul se deschide cu o lucrare în primă audiție - Cântece pentru bariton și orchestră de Ernst Toch; vor urma Patru monologuri compuse de Dmitri Șostakovici pe texte de Pușkin și, în final, Simfonia a V-a op. 107 de Felix Mendelssohn. Concertul are loc, de la ora 19,00, la Sala Capitol din Timișoara.
 

Recital dedicat aniversării lui George Enescu, la Filarmonica din Târgu Mureș


Bookmark and Share

Astăzi, 25 octombrie 2016, pianista Sînziana Mircea susține un recital dedicat lui George Enescu, cu prilejul împlinirii anul acesta a 135 de ani de la nașterea compozitorului. La Palatul Culturii din Târgu Mureș, muziciana propune piese de George Enescu, Frederic Chopin, Johann Sebastian Bach și Maurice Ravel. Recitalul este organizat de Filarmonica din Târgu Mureș. Ora de începere: 19,00.
 

Actualitatea internațională

Elena Moșuc evoluează la Opera din Bilbao


Bookmark and Share

După premiera din 22 octombrie 2016, Opera din Bilbao prezintă din nou astăzi, 25 octombrie 2016, spectacolul "Lucrezia Borgia" de Gaetano Donizetti, cu soprana Elena Moșuc în rolul titular si cu bas-baritonul Zoltan Nagy în rolul "Ascanio Petrucci". Spectacolul este condus de la pupitrul dirijoral de Jose Miguel Perez-Sierra și regizat de Francesco Bellotto. Reprezentația va fi reluată la Palatul "Euskalduna" din Bilbao, în datele de 28 și 31 octombrie 2016.