ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2020-09-29

Știri muzicale din Bucuresti

Violoncelistul Cornelius Zirbo, recital pentru Radio România Muzical
Bookmark and Share
Violoncelistul Cornelius Zirbo, finalist al competiției pentru bursa Moștenitorii României muzicale oferită de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, va susține un recital la Sala Radio joi, 1 octombrie 2020, de la ora 19,00. Muzicianul în vârstă de 22 de ani este laureatul a numeroase competiții prestigioase, printre care și concursul Concertino Praga derulat sub emblema Uniunii Europene de Radio, unde a fost propus și susținut de Radio România Muzical. În evenimentul din 1 octombrie, Cornelius Zirbo va evolua în compania pianistului Gabriel Gîțan, într-un program care cuprinde Sonata în re minor de Claude Debussy și Sonata op. 26 nr. 2 în Do major de George Enescu.
Recitalul are loc în cadrul seriei Concertelor roz, fără public în sală, organizate și transmise în direct de Radio România Muzical. Prezintă Irina Cristina Vasilescu. Premiera video a evenimentului este programată duminică, 4 octombrie, ora 18.00, pe conturile facebook și youtube Radio România Muzical.
 
Proiectul 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' împlinește 10 ani
Bookmark and Share
Ascultă 5 minute de muzică clasică, unul dintre principalele proiecte educative și culturale ale corporației publice Radio România, inițiat și organizat de Radio România Muzical, împlinește în octombrie un deceniu de existență. Inițiava și-a propus de la început să apropie publicul larg de muzica clasică prin audiția propriu-zisă, atât în spații neconvenționale și aglomerate, cât și în școlile românești, la orele de muzică. Campania a demarat în octombrie 2010, cu audiții în spațiile publice de tipul hipermarketurilor, mall-urilor, librăriilor și muzeelor și de atunci s-a derulat bianual, pe parcursul lunilor martie și octombrie. Din 2014, Ascultă 5 minute de muzică clasică este și program național în școlile românești, grație unui parteneriat semnat între Radio România și Ministerul Educației Naționale. Proiectul falicitează apropierea copiilor de muzica clasică în cel mai simplu mod, prin audiția concretă a materialelor puse la dispoziție de Radio România Muzical, care includ atât o lucrare muzicală, cât și o poveste despre acea piesă muzicală.
Ediția a 10-a, aniversară, a proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică începe în data de 1 octombrie în spațiile publice de tipul hipermarketurilor, mall-urilor, librăriilor și muzeelor și din data de 5 octombrie - în scolile românești. Piesa zilei poate fi ascultată, bineînțeles, și la Radio România Muzical, on air și online.
 
Se deschide o nouă stagiune a Orchestrelor Radio
Bookmark and Share
Vineri, 2 octombrie 2020, se va deschide stagiunea 2020-2021 a Orchestrei Naționale Radio. Primul concert al noii stagiuni va fi condus de muzicianul britanic Duncan Ward, unul dintre cei mai apreciați dirijori ai tinerei generații. Solistul serii va fi violoncelistul Ștefan Cazacu. El va interpreta partitura solistică a concertului nr. 1 în Do major de Joseph Haydn. Apoi, Orchestra Națională Radio va prezenta o altă piesă din creația aceluiași compozitor austriac - Simfonia nr. 96 în Re major Miracolul.
Evenimentul de la Sala Radio va fi transmis în direct, de la ora 19.00, de Radio România Muzical. Comentează Mihaela Soare.
 
Emițătorul pentru frecventa 104.8 FM, în revizie
Bookmark and Share
Marți, 29 septembrie 2020, între orele 10.00 și 16.00, emițătorul pentru frecvența 104,8 FM va fi în revizie. În acest interval, Radio România Muzical va putea fi recepționat numai pe frecvența 97,6 FM sau online, la adresa romania-muzical.ro.
 
Cvartetul 'Arcadia' va încheia seria 'Concertelor roz' de la Sala Radio
Bookmark and Share
Joi, 8 octombrie se va încheia seria Concertelor roz de la Sala Radio, incluse în cadrul proiectului Moștenitorii României Muzicale propus de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera. Ultimul eveniment din această serie, gândit ca parte a anului aniversar Beethoven 250, îi va aduce pe scenă pe membrii Cvartetului Arcadia, cel mai cunoscut și apreciat tânăr cvartet românesc al momentului, formație camerală a Centrului Național de Artă 'Tinerimea Română'. La Sala Radio, ansamblul va interpreta Cvartetul op. 131 de Ludwig van Beethoven și o lucrare în primă audiție absolută, creată special pentru acest eveniment, o comandă lansată de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera: piesa Fur Ullisse de Dan Dediu. Premiera video a concertului este programată duminică, 11 octombrie, de la ora 18.00, pe conturile facebook și youtube Radio România Muzical.
 
Calendarul muzical al zilei - 29 septembrie 2020
Bookmark and Share
  • 1920 S-a născut dirijorul ceh Václav Neumann (decedat 2.09.1995) 100 ani
  • 1930 S-a născut dirijorul australian Richard Bonynge 90 ani
  • 1936 Aniversarea pianistului chinez Li Min Cean (Quiang) 84 ani
  • 1964 S-a născut dirijorul român Camil Marinescu(decedat 27.07.2020) 56 ani
  • 2002 Comemorarea tenorului român Garbis Zobian 18 ani

 

Știri muzicale din țară

Turneul 'Legends' ajunge la Timișoara
Bookmark and Share
Continuă turneul Legends susținut de flautistul Matei Ioachimescu și ansamblul PERCUSSIONescu, alcătuit din Irina Rădulescu la marimbafon și Răzvan Florescu la vibrafon. Propunând un concept intitulat Classic Rock Meets Contemporary Classics, artiștii doresc să aducă o nouă perspectivă asupra clasicilor muzicii rock, la trei instrumente cu sonorități speciale. Concertul de astăzi are loc la Iulius Gardens din Timișoara, începând cu ora 19.00, iar intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile. Turneul se va încheia în 6 octombrie, la Sala Radio din București.
 

Actualitatea internațională