ACUM:
19.30
Concertele Radio România Muzical
Înregistrări recente din fonoteca noastră.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.

Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2018-09-25

Știri muzicale din Bucuresti

Mâine se pun în vânzare abonamentele pentru Festivalul RadiRo 2018!
Bookmark and Share
Cea de-a IV-a ediție a festivalului „RadiRo”, singurul festival dedicat orchestrelor radio din Europa și din lume, eveniment produs și organizat de Radio România, se va desfășura între 18 și 25 noiembrie 2018 și va cuprinde două secțiuni: concerte simfonice – derulate la Sala Radio și, în premieră la această ediție, concerte de jazz – prezentate la  Sala Auditorium a MNAR  (Muzeul Național de Artă al României).
Organizat o dată la 2 ani (alternat cu Festivalul Internațional „George Enescu”), începând din anul 2012, „RadiRo” a reușit performanța de a aduce în fața publicului din România orchestre de primă mărime ale radiourilor publice din Europa și Asia.

Mâine, 26 septembrie, se pun în vânzare abonamentele pentru „RadiRo” 2018 și din data de 3 octombrie, vor fi disponibile și biletele individiuale. Abonamentele sunt valabile doar la concertele simfonice (de la Sala Radio), pentru concertele de jazz (Sala Auditorium – MNAR) vor fi disponibile doar bilete (cu o categorie de preț unică).  Biletele și abonamentele vor putea fi achiziționate pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio.

Ediția 2018 „RadiRo” aduce la Sala Radio orchestre europene de prestigiu, ce aparțin unora dintre cele mai importante posturi publice de radio: BBC Philharmonic Orchestra (Marea Britanie), Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii MDR din Leipzig, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Irlandeze, Orchestra Radiodifuziunii Elveției Italiene din Lugano, alături de ”gazda” evenimentului, Orchestra Națională Radio România.
Seria de concerte de jazz va fi susținută de Big Band-uri ale radiodifuziunilor publice din Danemarca, Croația și bineînțeles, România. Vedeta acestei serii de concerte va fi Aura Urziceanu, care va reveni în România după mai mulți ani, special pentru a cânta în fața publicului Festivalului „RadiRo”, alături de Big Band-ul Radio România.
Printre invitații care vor concerta în Festivalul „RadiRo” se numără dirijori și soliști de primă mărime ai scenelor internaționale: dirijorii Vladimir Ashkenazy, Nathalie Stutzmann, pianiștii Mihai Ritivoiu, David Fray, violoncelistul Andrei Ioniță.

Prin această ediție a festivalului Radio România marchează și cele două evenimente importante ale acestui an – aniversarea împlinirii a 90 de ani de existență a postului public de radio și aniversarea Centenarului României.
Toate concertele festivalului sunt transmise live de Radio România, înregistrate și difuzate ulterior de Televiziunea Română și difuzate, de asemenea, de toate radiodifuziunile membre ale Uniunii Europene de Radio.

Pentru alte informații legate de „RadiRo” 2018, vă invităm să consultați site-ul www.radirofestival.ro
 
RRM propune Festivalul de pian 'Moștenitorii României muzicale' - 16-18 octombrie 2018
Bookmark and Share
Florian Mitrea, Adela Liculescu și Mara Dobrescu sunt numele celor trei tineri pianiști români care vor apărea pe scena Sălii Radio între 16 și 18 octombrie, în cadrul Festivalului de pian „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical.
Ideea de la care s-a pornit în alegerea artiștilor a fost de a-i prezenta la București pe muzicienii care au lansat anul acesta discuri promovate la nivel internațional pe care se regăsește muzică românească și, de asemenea, de a oferi publicului ocazia de a-i cunoaște pe muzicienii români tineri, apreciați în lume, dar care nu apar regulat pe scenele de la noi. Programul recitalurilor include muzică românească, dar și opusuri din repertoriul universal. Evenimentul este unul dintre proiectele prin care Radio România Muzical onorează Centenarul Marii Uniri, dar și aniversarea Radio România 90, venind în completarea emisiunilor speciale concepute cu acest prilej.
 
Vlad Maistorovici și Diana Ionescu deschid seria concertelor matinale de la Ateneul Român, în 29 septembrie
Bookmark and Share
Seria concertelor matinale de weekend „Morning Mood”, organizată de Societatea Muzicală la Ateneul Român, debutează sâmbătă, 29 septembrie 2018, cu un eveniment ai cărui protagoniști sunt violonistul Vlad Maistorovici și pianista Diana Ionescu. Aceasta din urmă va realiza acompaniamentul la orgă, clavecin și pian, într-un program divoers, care pornește de la opusuri de Giuseppe Tartini și Wolfgang Amadeus Mozart și ajunge la Eugène Ysaÿe și chiar la muzici din repertoriul trupei Queen. Ora de începere, 11:30, este cea care conferă specificul seriei, iar organizatorii anunță un cod vestimentar smart casual.

Vlad Maistorovici este cunoscut drept un violonist-compozitor-dirijor nonconformist, cu o activitate internațională importantă atât ca solist, cât și ca partener de muzică de cameră, cu un repertoriu care se întinde de la Bach la Turnage, prin Enescu și Freddie Mercury. Compozițiile sale sunt interpretate de orchestre și artiști de talie internațională.

Câștigătoare a Marelui Premiu a Concursului Internațional de Pian George Enescu 2001, precum și a Premiului Alexis Weissenberg Elveția și a Glass Sellers Trophy Londra 2010, Diana Ionescu a cântat în cadrul unor festivaluri importante precum Verbier, Progetto Martha Argerich-Lugano sau Kyoto Music Festival. n 2015 a fondat vibrate!festival Brașov alături de Vlad Maistorovici, eveniment internațional anual care explorează modalități de a împrospăta experiența ascultării muzicii clasice.


 
Calendarul muzical al zilei - 25 septembrie 2018
Bookmark and Share
 • Acum 335 de ani a fost botezat compozitorul francez Jean Philippe Rameau (25 septembrie 1683 - 12 septembrie 1764)

 • Marcăm 169 de ani de la moartea compozitorului austriac Johann Strauss - tatăl (14 martie 1804 - 25 septembrie 1849)

 • Se împlinesc 112 ani de la nașterea compozitorului rus Dmitri Șostakovici (25 septembrie 1906 - 9 august 1975) și 91 de ani de la cea a dirijorului englez Colin Davis (25 septembrie 1927 - 14 aprilie 2013)

 • În urmă cu 86 de ani s-a născut pianistul canadian Glenn Gould (25 septembrie 1932 - 3 octombrie 1982)

 • Aniversarea compozitorului și producătorului român Vasile Șirli - 70 ani (1948)

 • Au trecut 21 ani de la trecerea în neființă a compozitorului francez Jean Françaix (23 mai 1912 - 25 septembrie 1997)

 • 10 ani s-au scurs de la moartea compozitorului român Horațiu Rădulescu (7 ianuarie 1942 - 25 septembrie 2008)


 •  

  Știri muzicale din țară

  Se încheie stagiunea concertelor de orgă de la Biserica Neagră din Brașov
  Bookmark and Share
  În această seară, Biserica Neagră găzduiește ultimul eveniment din stagiunea cu numărul 66 a concertelor estivale de orgă propuse de Biserica Evanghelică din România - Parohia Brașov. Seria a cuprins 34 de concerte de muzică sacră, în cadrul cărora au evoluat la Biserica Neagră organiști din țară, dar și din Germania, Statele Unite ale Americii și Austria. Protagoniștii evenimentului de astăzi sunt organistul Thomas Haller și trompetistul Nicolai Gießler din Germania. Ora de începere este 19:00.
   
  Începe Concursul de Canto 'Vox Artis', la Sibiu
  Bookmark and Share
  În cadrul Festivalului de Operă de la Sibiu, începând de astăzi și până în 28 septembrie, are aloc ediția cu numărul 10 a Concursului Internațional de Canto „Vox Artis”, al cărui director artistic este basul Theodore Coresi. Competiția se adresează soliștilor vocali, fără limită de vârstă, și se desfășoară în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, cu intrare liberă. Festivalul de Operă de la Sibiu se încheie vineri, 28 septembrie 2018, cu concertul de gală al laureaților concursului „Vox Artis”, care vor fi acompaniați de Orchestra Filarmonicii din Sibiu și de dirijorul Juan Cantarell.
   
  Turneul Național '100 x Enescu' - Concert la Cluj-Napoca
  Bookmark and Share
  Turneul Național „100 x Enescu” continuă în această seară, de la ora 19:00, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Protagoniști sunt dirijorul Cristian Lupeș și ansamblul Bucharest Festival Orchestra, alcătuit din violoniștii Diana Jipa, Cristina Pașa, Tiberiu Branga și Alexandru Marian, Emanuel Vots și Mădălina Penciu - la violă și din violonceliștii Eduard Zecheru și Bogdan Postolache. Alături de Octuorul de George Enescu, pe care muzicienii îl prezintă într-o versiune proprie, originală, programul turneului mai cuprinde „Dansuri românești” de Béla Bartók și lucrarea „5 of Millenium” din creația compozitorului Liviu Dănceanu. Următorul concert are loc vineri, 28 septembrie, la Onești.
   

  Actualitatea internațională

  Cvartetul Belcea, în concert la Aalborg
  Bookmark and Share
  Cvartetul Belcea susține un recital astăzi, 25 septembrie 2018, un concert la Sala Musikkens Hus din orașul danez Aalborg. Muzicienii vor interpreta Cvartetul op. 76 nr. 2 de Joseph Haydn și Cvartetul nr. 2 de Leos Janácek, urmând ca programul să se încheie cu Cvartetele nr. 13 op. 130 în si bemol major și op. 133, „Marea Fugă” de Ludwig van Beethoven.
  Cvartetul Belcea este condus de violonista română Corina Belcea și îi mai are în componență pe violonistul Axel Schacher, violistul Krzysztof Chorzelski și pe violoncelistul Antoine Lederlin.