Acum: 10.30
Grădina de... sunete • Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Urmează: 12.30
Jazz á la carte • Jazz de week-end, pentru toți.

 

Apoi: 13.00
Info buletin muzical • Știrile muzicale ale zilei

 


Infobuletin Muzical

Astăzi : 2018-02-18

Știri muzicale din Bucuresti

'Don Carlos' de Giuseppe Verdi, în premieră la Opera Națională București


Bookmark and Share

În această seară, de 18 februarie și joi, 22 februarie, Opera Națională București propune publicului premiera operei „Don Carlos” de Giuseppe Verdi. Regia, decorul, costumele și luminile spectacolului poartă semnătura lui Mario De Carlo, iar la pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare. Printre invitați se numără interpreții rolurilor „Don Carlos” - tenorul Daniel Magdal, „Elisabeta di Valois” - soprana Celia Costea și „Filip al II-lea” - basul Ramaz Chikviladze, în timp ce personajele „Rodrigo de Posa” și „Prințesa Eboli” vor fi interpretate de soliștii operei: baritonul Cătălin Țoropoc, respectiv mezzosoprana Oana Andra. Ora de începere a spectacolului este 18:30.
 

'Clasic e fantastic'. Concert simfonic dedicat dirijorului Nicolae Racu


Bookmark and Share

Seria de evenimente pentru copii „Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica” continuă în această dimineață, sub cupola Ateneului Român, cu un concert simfonic aniversar dedicat dirijorului și profesorului Nicolae Racu, care sărbătorește 50 de ani de activitate muzicală. Orchestra și Corul Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” din București vor fi dirijate de Nicolae Racu și de fiul său, Andrei Ștefan Racu, iar în ipostază solistică vor putea fi ascultați Luca Rusu, la pian și Irina Sârbu, voce. Programul este dedicat în exclusivitate muzicii românești, cuprinzând lucrări de: George Enescu, Paul Constantinescu, Dinu Lipatti, Vasile Timiș, Grigoraș Dinicu și Ciprian Porumbescu. Prezentarea va fi realizată de muzicologul Cristina Sârbu, iar ora de începere a evenimentului este 11:00.
 

Opera Comică pentru Copii - evenimentele zilei


Bookmark and Share

Opera Comică pentru Copii propune astăzi, de la ora 10:00, în premieră, spectacolul de teatru „Caragiale pentru copii”, concept care vine în continuarea trilogiei „Creangă 180” prezentate în stagiunea trecută, dar și opera „Arlechino și Colombina”. Aceasta din urmă este bazată pe opera „La Serva Padrona” de Giovanni Battista Pergolesi și se va derula, într-o versiune regizorală imaginată de Irina Furdui, în Sala „Mozart" a instituției. Un alt titlu de pe agenda zilei este baletul „Pinocchio”, conceput coregrafic și regizoral de Mihai Babușka, într-o versiune care aduce în lumină legătura magică dintre părinte și copil și adevărul care învinge în cele din urmă. Spectacolul „Pinocchio” va fi găzduit de Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, începând cu ora 11:00, „Caragiale pentru copii” se va relua și de la ora 12:00, în ambianța Sălii „UnderGrant”, iar „Arlechino și Colombina” va fi prezentată, pentru a doua oară, începând cu ora 12:00.
 

Calendarul muzical al zilei - 18 februarie 2018


Bookmark and Share

  • Prima audiție a Requiemului german de J.Brahms - 149 ani (1869)
  • Astăzi s-au născut pianistul și organistul francez Dominique Merlet - 80 ani (n.1938) și dirijorul polonez Marek Janowski - 79 ani (n.1939)
  • Comemorarea compozitorului francez Gustave Charpentier - 62 ani (25 iunie 1860 - 18 februarie 1956)
  • La mulți ani! pianistului român Cristian Beldi - 60 ani (n. 1958)
  • Au trecut 59 de ani de când a părăsit această lume compozitorul român Alfred Alessandrescu (2 august 1893 - 18 februarie 1959)
  • Comemorarea dirijorilor Egizzio Massini - 52 ani (26 iulie 1894 - 18 februarie 1966), Vaclav Smetacek - 32 ani (30 septembrie 1906 - 18 februarie 1986) și Antonio de Almeida - 21 ani (20 ianuarie 1928 - 18 februarie 1997)
  • Violoncelistul german Jan Vogler împlinește 54 de ani (n.1964)

 

Știri muzicale din țară

Musicalul 'Frumoasa și Bestia', pe scena Operei din Timișoara


Bookmark and Share

Muzica imaginată de Alan Menken pentru producția Disney din anul 1991 a celebrei povești „Frumoasa și Bestia”, care, la momentul apariției, a fost răsplătită și cu două Premii Oscar, poate fi ascultată în această seară la Opera Națională Română din Timișoara. Spectacolul de musical oferit timișorenilor, de la ora 19:00, este imaginat de regizorul ungar Somogyi Szilárd, sub conducerea muzicală a Mihaelei Silvia Roșca. Pe scenă vor urca, pentru a evolua în compania corului, orchestrei și a ansamblului de balet ale operei timișorene, actorii Teatrului Național din municipiu.
 

Actualitatea internațională

Valentina Naforniță este 'Susanna' la Opera de Stat din Viena


Bookmark and Share

Soprana Valentina Naforniță a putut fi urmărită în ultimele zile pe scena Operei de Stat din Viena, într-o serie de spectacole cu opera „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Artista interpretează rolul „Susana”, într-o distribuție din care mai fac parte baritonul britanic Simon Keenlyside și soprana ucraineană Olga Bezsmertna. Regia este semnată de Jean-Louis Martinoty, iar conducerea muzicală - de Sascha Goetzel. Spectacolul de astăzi, 18 februarie 2018, încheie seria de reprezentații ale titlului mozartian, prezentate de opera vieneză luna aceasta.
 

Continuă turneul Cvartetului 'Arcadia' în Marea Britanie


Bookmark and Share

Astăzi are loc cel de-al doilea concert din programul turneului pe care Cvartetul Arcadia îl desfășoară luna aceasta în Marea Britanie. După cele două concerte care au avut loc la București la începutul acestei săptămâni, în care artiștii și-au prezentat noul repertoriu, astăzi ei vor fi prezenti la Newton Abbot and District Society of Arts din orașul britanic Newton Abbot, unde vor interpreta opusuri de Joseph Haydn, Alexander Borodin și Dmitri Șostakovici. Cei patru membri ai cvartetului sunt violoniștii Ana Török și Răsvan Dumitru, violistul Traian Boală și violoncelistul Zsolt Török.
 

Adela Liculescu, invitată să concerteze în cadrul concursului 'Prix du Piano' de la Berna


Bookmark and Share

Tânăra pianistă română Adela Liculescu se numără anul acesta printre cei patru muzicieni invitați să concerteze în cadrul celei de-a unsprezecea ediții a competiției „Prix du Piano”, care se desfășoară în capitala elvețiană Berna. Specificul concursului constă în faptul că, la finalul recitalului, câștigătorii sunt aleși prin votul publicului, iar premiile însumează un total de aproape 20000 de franci elvețieni. Adela Liculescu va susține acest recital alături de pianiștii Igor Andreev, din Rusia, Mackenzie Melemed, din Statele Unite ale Americii și Dong-Jun Miao, din China și va prezenta un program cu lucrări de Frédéric Chopin, Georges Bizet și Franz Liszt.