ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2018-11-19

Știri muzicale din Bucuresti

Calendarul muzical al zilei - 19 noiembrie 2018
Bookmark and Share

• Au trecut 120 ani de la nașterea organistului ceh Franz Xaver Dressler (19 noiembrie 1898 - 4 octombrie 1981)

• Comemorăm 190 de ani de la trecerea în neființă a compozitorului austriac Franz Schubert (31 ianuarie 1797 - 19 noiembrie 1828)

• Acum 105 ani s-a născut dirijorul spaniol Ataulfo Argenta (18 noiembrie 1913 - 21 ianuarie 1958)

• S-a născut pianistul maghiar Geza Anda - 97 ani (19 noiembrie 1921 - 14 iunie 1976)

• 96 de ani au trecut de când s-a stins din viață compozitorul și pianistul român Ioan Scărlătescu (16 aprilie 1872 - 19 noiembrie 1922)

• Comemorarea pianistei ruse Maria Yudina - 48 ani (9 septembrie 1899 - 19 noiembrie 1970)

• Interpretul român Nicolae Nițescu ar fi împlinit astăzi 79 de ani (19 noiembrie 1939 - 18 septembrie 2012)


 
Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Leipzig concertează în Festivalul 'RadiRo'
Bookmark and Share
Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Germane din Leipzig susține astăzi cel de-al doilea concert din cadrul ediției a IV-a a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio „RadiRo”, eveniment produs și organizat de Radio România. Cea mai veche orchestră radio din lume va putea fi ascultată astăzi și mâine, de la ora 19:00, sub conducerea dirijorului Robert Trevino. Solista concertului care se desfășoară în această seară, la Sala Radio, este violonista Simone Lamsma. Programul cuprinde Concertul nr. 1 op. 26 în sol minor de Max Bruch și Simfonia a V-a din creația lui Gustav Mahler. Concertul va putea fi ascultat și în direct, la Radio România Muzical și Radio România Cultural. Comentează Corina Rădoi. 
 

Știri muzicale din țară

Festivalul 'SoNoRo' - la Brașov
Bookmark and Share
În cadrul Festivalului SoNoRo, ajuns la ediția cu numărul 13, are loc astăzi, de la ora 19.00, un nou concert cameral, găzduit de Sala Patria din Brașov. Programul cuprinde Marele sextet concertant în mi bemol major de Wolfgang Amadeus Mozart, „The Messenger” pentru pian solo de Valentin Silvestrov, Cvartetul cu pian op. 25 în sol minor de Johannes Brahms și, din creația lui George Enescu, binecunoscuta Rapsodie română nr. 1, într-un aranjament pentru cvartet cu pian de Thomas Wally. Interpreți vor fi violiștii Max Baillie și Răzvan Popovici, violonceliștii Valentin Răduțiu și Justus Grimm, alături de Diana Ketler - la pian. 
Actuala ediție, a 13-a, a Festivalului SoNoRo, desfășurat sub genericul Side Effects, se încheie mâine, 20 noiembrie 2018, la Sibiu, cu un concert într-o formulă asemănătoare celei de astăzi, intitulat Rhapsodie Roumaine - Les Messagères.

 
Festivalul 'Mozart' de la Cluj-Napoca - o nouă zi
Bookmark and Share
Societatea Română Mozart, Filarmonica Transilvania și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca organizează, până în 22 noiembrie, ediția a XXVIII-a a Festivalului „Mozart”. În Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, are loc în această seară, de la ora 19:00, un concert realizat în parteneriat cu Centrul Național de Artă Tinerimea română. Protagoniști sunt muzicienii din Cvartetul Arcadia, care vor urca pe scenă alături de invitații lor, violonistul István Trombitás, pianista Ana Mirabela Dina și Dimen Szabolcs - la contrabas. În program: Sonata pentru pian Hob. XVI:6 în Sol major de Joseph Haydn, Cvartetul de coarde KV 157 în Do major de Wolfgang Amadeus Mozart și Cvintetul D. 667 în La major, „Păstrăvul” de Franz Schubert.

 
Continuă Festivalul 'Timsonia' 2018
Bookmark and Share
Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Muzică Nouă „Timsonia”, subintitulată „Interferențe”, continuă astăzi cu un nou concert la Timișoara. Denumit „Tradițional - Contemporan”, evenimentul din această seară aduce în prim plan două duouri, alcătuite din muzicieni români și, respectiv, sârbi. Violonista Diana Moș va interpreta în prima parte, acompaniată la pian de Mihai Măniceanu, Sonatina de Tiberiu Olah, Cantabile e Presto semnată chiar de pianist, Sonata I de Aurel Stroe și Glossa din creația lui Nicolae Brânduș. Iar Sača Mirkoviæ, la violă, alături de acordeonistul Vladimir Blagojeviæ prezintă un program cu opusuri de Maja Bosniæ, Cătălin Crețu, Vladimir Trmèiæ, Ana Gnjatoviæ, Stevan Kovaè Tikmajer și Dragana Jovanoviæ. Concertul se desfășoară la Bastionul Theresia din Timișoara, de la ora 19:00. Tot în cadrul Festivalului „Timsonia”, începând cu ora 15:00, la Facultatea de Muzică din municipiu, au loc cursuri de măiestrie susține de violistul Christian Nas.
 
Concert 'Vă place Brahms?' - la Filarmonica din Râmnicu Vâlcea
Bookmark and Share
Orchestra simfonică a Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea prezintă astăzi un concert „Vă place Brahms?”. Conduși de dirijorul Bogdan Vodă, muzicienii interpretează Concertul pentru vioară și orchestră în re major și Simfonia I în do minor de Johannes Brahms. Solista concertului va fi violonista Simina Croitoru. Evenimentul se desfășoară în Sala Lahovari a Filarmonicii, începând cu ora 19:00.
 
Se deschide o nouă ediție a Festivalului 'Craiova Muzicală'
Bookmark and Share
Ediția cu numărul 45 a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală” se deschide în această seară, la Filarmonica „Oltenia” din municipiu. Primul concert al acestei ediții „românești”, potrivită pentru anul aniversării Centenarului României, este susținut de Orchestra Simfonică București. Muzicienii vor fi conduși de la pupitru de dirijorul Nicolae Moldoveanu, iar în ipostază solistică vor putea fi ascultați Dan Dediu - la pian și violonistul Vlad Maistorovici. Ora de începere a evenimentului este 19:00.
 

Actualitatea internațională