ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel, marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.50 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2018-06-22

Știri muzicale din Bucuresti

Se încheie stagiunea Orchestrei Naționale Radio
Bookmark and Share
Astăzi, 22 iunie 2018, se încheie stagiunea 2017-2018 a Orchestrei Naționale Radio. Concertul final este susținut sub bagheta dirijorului austriac Sascha Goetzel. Programul cuprinde două lucrări din repertoriul romantic. În prima parte va fi interpretat Concertul nr. 1 op. 23 în si bemol minor pentru pian și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski, având-o ca protagonistă pe pianista Dana Borșan, solistă-concertistă a Orchestrelor și Corurilor Radio. Iar în partea a doua Orchestra va prezenta Simfonia I op. 68 în do minor de Johannes Brahms. Concertul de la Sala Radio va începe la ora 19.00 și va fi transmis în direct de Radio România Muzical.
 
Celebra pianistă Elisabeth Leonskaja concertează din nou la Ateneul Român
Bookmark and Share
Renumita pianistă rusă Elisabeth Leonskaja concertează din nou astăzi, 22 iunie 2018, de la ora 19.00, la Ateneul Român. În compania Orchestrei Filarmonicii George Enescu dirijate de Horia Andreescu, muziciana interpretează Concertul op. 16 în la minor de Edvard Grieg. Această lucrare va fi precedată de o piesă românească - Clopotele la soroc de Felicia Donceanu, iar în partea a doua Orchestra va prezenta Simfonia a IV-a în mi minor de Johannes Brahms.
Pianista Elisabeth Leonskaja va evolua și mâine, 23 iunie, pe scena Ateneului Român, într-un recital cu lucrări de Arnold Schoenberg, Philip Herschkowitz, Gabriel Iranyi, Frédéric Chopin și Franz Schubert.
 
'O scrisoare pierdută' de Dan Dediu - spectacol la Opera bucureșteană
Bookmark and Share
Opera Națională București prezintă astăzi, 22 iunie 2018, spectacolul O scrisoare pierdută de Dan Dediu, care a avut premiera absolută în anul 2012. Sub conducerea dirijorului Tiberiu Soare vor evolua ca soliști, între alții, baritonul Ștefan Popov, tenorul Andrei Lazăr, soprana Simonida Luțescu și baritonul Răzvan Georgescu. Regia este semnată de Ștefan Neagrău. Ora de începere a reprezentației este 18,30.
 
Calendarul muzical al zilei - 22 iunie 2018
Bookmark and Share
 • Acum 255 de ani a văzut lumina zilei compozitorul francez Etienne Nicolas Méhul (22 iunie 1763 - 18 octombrie 1817)
 • În urmă cu 110 ani s-a stins din viață compozitorul român Tudor Flondor (10 iulie 1862 - 22 iunie 1908)
 • Se împlinesc 101 de ani de la nașterea pianistului și compozitorului francez Jean Hubeau (22 iunie 1917 - 19 august 1992)
 • Astăzi își sărbatoresc ziua de naștere dirijorul ceh Libor Peček - 85 ani (22 iunie1933) și violonistul francez Pierre Amoyal - 69 ani (22 iunie 1949)
 • Aniversarea sopranei românce Bianca Manoleanu - 60 ani (1958)
 • Comemorăm 44 de ani de la moartea compozitorului francez Darius Milhaud (4 septembrie 1892 - 22 iunie 1974) și 29 de ani de la cea a tenorului sloven Anton Dermota (4 iunie 1910 - 22 iunie 1989)

 •  

  Știri muzicale din țară

  Începe turneul 'Pe urmele lui Enescu la Iași'
  Bookmark and Share
  În perioada 22-24 iunie, Fundația Culturală Remember Enescu organizează cea de-a treia ediție a turneului Pe urmele lui Enescu la Iași. Evenimentul include trei recitaluri găzduite de Muzeul Mihail Sadoveanu, Sala Eduard Caudella a Universității de Arte George Enescu și Muzeul Unirii din Iași.
  Astăzi, 22 iunie, în prima zi a turneului, de la ora 16.30, vor putea fi ascultați tineri interpreti de la Colegiul Național de Artă Octav Bancilă și de la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, acompaniați la pian de prof. Ilinca Sârbu. Recitalul are loc la Muzeul Mihail Sadoveanu.
   
  Pianistul Daniel Petrică Ciobanu concertează la Filarmonica din Iași
  Bookmark and Share
  Pianistul Daniel Petrică Ciobanu concertează astăzi, 22 iunie 2018, în compania Orchestrei Filarmonicii Moldova din Iași. Tânărul muzician va interpreta partitura solistică a Concertului nr. 1 în si bemol minor de Piotr Ilici Ceaikovski. În partea a doua, Orchestra va prezenta tot o lucrare din repertoriul rus, Simfonia a V-a op. 47 în re minor de Dmitri Șostakovici. La pupitrul dirijoral - Sander Teepen din Olanda. Evenimentul este găzduit de Casa de Cultură a Studenților din Iași, de la ora 19,00.
   
  Corul de Copii Radio, concert la Oradea
  Bookmark and Share
  Corul de Copii Radio prezintă astăzi, 22 iunie 2018, concertul The Sound of Musical, la Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae din Oradea. Ansamblul va fi dirijat de Voicu Popescu și Răzvan Rădos și va fi acompaniat la pian de Magdalena Faur. Programul, alcătuit din cunoscute melodii de musical, va fi prezentat de la ora 17,00. Intrarea publicului este liberă. Concertul face parte din ediția a treia a Festivalului European Music Open, derulat la Oradea în perioada 22-24 iunie.
   
  József Horváth dirijează Orchestra Filarmonicii din Cluj-Napoca
  Bookmark and Share
  Dirijorul József Horváth conduce concertul Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca astăzi, 22 iunie 2018. Solistul serii este chitaristul italian Giacomo Bigoni, iar programul include Schițe simfonice de George Whitefield Chadwick, Concertul nr. 1 pentru chitară și orchestră de Mario Castelnuovo-Tedesco și piesa Iberia de Isaac Albeniz. Concertul are loc la Colegiul Academic din Cluj-Napoca, de la ora 19,00.
   
  Pianista Cătălina Butcaru este solista Filarmonicii din Timișoara
  Bookmark and Share
  În cadrul stagiunii Filarmonicii Banatul din Timișoara, are loc astăzi, 22 iunie 2018, un concert pe care îl dirijează Radu Popa. Solista serii este pianista Cătălina Butcaru, în Concertul op. 54 de Robert Schumann. Cea de-a doua lucrare din program este poemul simfonic Pinii din Roma de Ottorino Respighi. Concertul are loc de la ora 19.00, la Sala Capitol din Timișoara.
   
  Se deschide Festivalul Coral Internațional 'Ion Vidu'
  Bookmark and Share
  Astăzi, 22 iunie 2018, se deschide ediția a 23-a a Festivalului Coral Internațional Ion Vidu organizat de Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj, Consiliului Local Municipal Lugoj și al Consiliului Județean Timiș. În cele trei zile ale evenimentului vor concerta coruri din patru țări europene - Bulgaria, Polonia, Ungaria și Serbia, alături de cele românești - din Timișoara, Jimbolia, Călărași și bineînțeles Lugoj.
  Prima zi a festivalului este Ziua George Enescu aflată la ediția a IV-a. De la ora 18.00, vor avea loc un colocviu, o expoziție documentară și lansarea cărții George Enescu. Consonanțe bănățene, ediția II-a, de Constantin T. Stan. După această primă parte a evenimentului, pe scena Teatrului Municipal Traian Grozăvescu va urma un recital vocal-instrumental susținut de soliști vocali și instrumentiști din București, Timișoara și Lugoj. Capul de afiș al acestui concert este soprana Aura Twarowska, solistă a Operei de Stat din Viena.
  Intrarea este liberă la toate concertele Festivalului Ion Vidu.
   
  Lucrări concertante, în programul Filarmonicii din Craiova
  Bookmark and Share
  Pianista Andreea Stoica și violonistul Răzvan Stoica pot fi ascultați astăzi, 22 iunie 2018, ca soliști ai Orchestrei Filarmonicii Oltenia din Craiova. Programul concertului se va deschide la ora 19,00 cu lucrarea Jocuri I pentru orchestră de coarde din creația lui Sabin Păutza și va continua cu o piesă scrisă de Felix Mendelssohn - Concertul op. 64 în mi minor pentru vioară și orchestră. În final va fi interpretat Concertul nr. 23 în La major pentru pian și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart.
   
  Opera din Iași prezintă spectacolul 'Rigoletto' de Verdi
  Bookmark and Share
  Opera Națională Română din Iași prezintă astăzi, 22 iunie 2018, începând cu ora 18.30, spectacolul Rigoletto de Giuseppe Verdi, în regia lui regia Marco Spada. Din distribuție fac parte baritonul Lucian Petrean, tenorul Florin Guzgă, soprana Laura Iftimie și basul Teodor Busnea, care vor fi acompaniați de corul, orchestra și baletul Operei ieșene. La pupitrul dirijoral se va afla Marcello Mottadelli din Italia.
   
  Seară de muzică rusă, pe agenda Festivalului 'Virginia Zeani'
  Bookmark and Share
  În această perioadă se desfășoară Festivalul Internațional de Operă Virginia Zeani, ediția a II-a, care celebrează personalitatea și cariera de excepție a sopranei Virginia Zeani. Evenimentul include spectacole de operă, concerte, recitaluri, lansare de carte, un master-class și un concurs, manifestări găzduite de localitățile Târgu Mureș, Reghin și de Solovăstru, locul de naștere al sopranei.
  Astăzi, 22 iunie, pe agenda Festivalului sunt înscrise două manifestări, la Sala mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș. Între orele 10,00 și 17,00 se derulează etapa a doua a Concursului de canto. Iar de la ora 20,00 este programată o seară de muzică rusă, cu participarea extraordinară a pianistei și profesoarei Larisa Gherghieva, director artistic al Academiei Mariinski pentru tineri interpreți din Sankt Petersburg. Invitați speciali sunt soprana Natalia Timcenko și tenorul Vladimir Galuzin din Rusia. La pian - Alexandra Marițencu și Ana Silvestru.
   
  'Classics meet jazz' - concert la Filarmonica din Sibiu
  Bookmark and Share
  Classics meet jazz - astfel se intitulează concertul propus astăzi, 22 iunie 2018, de la ora 19.00, de Filarmonica din Sibiu. Soliști vor fi interpreta vocală Elena Mândru Turunen, pianistul Tuomas Turunen din Finlanda, Michael Acker - bas și Borislav Petrov - percuție, care vor evolua în compania Orchestrei Filarmonicii sibiene dirijate de Sabin Păutza. Programul cuprinde lucrări din repertoriul clasic și din cel de jazz. Concertul găzduit de Sala Thalia deschide ediția a 15-a a Zilelor Muzicale Româno-Americane derulate în perioada 22-28 iunie la Sibiu.
   
  Filarmonica din Arad organizează un concert de rock simfonic
  Bookmark and Share
  La Cetatea Aradului, Filarmonica din oraș organizează tradiționalul concert de rock simfonic. Orchestra dirijată de Giuseppe Carannante din Italia le va acompania pe sopranele Laura Romana, Kaszoni Annamaria și pe naista Claudia Iordache. Participă grupul Danie's Brothers și Corul Academic al Filarmonicii pregătit de Robert Daniel Rădoiaș. Vor fi interpretate aranjamente ale unor piese din repertoriul unor formații și cunoscuți soliști: Whitney Houston, Ray Charles, Franck Sinatra și Queen. Concertul are loc vineri, 22 iunie 2018, de la ora 20,30.
   

  Actualitatea internațională

  Mezzo-soprana Roxana Constantinescu debutează în rolul 'Carmen'
  Bookmark and Share
  Mezzosoprana Roxana Constantinescu debutează astăzi, 22 iunie 2018, în rolul Carmen din celebra operă a lui Georges Bizet. Artista română evoluează la Teatrul Liric din Cagliari, într-o montare a regizorului Stephen Medcalf, sub conducerea dirijorului Paolo Carognani. Din distribuție mai fac parte tenorul Amadi Lagha - în rolul Don Jose, baritonul Marco Caria - Escamillo și soprana Francesca Dotto - Micaela. Următoarele reprezentații în care va cânta Roxana Constantinescu vor avea loc în datele de 24, 27, 29 iunie și 1 iulie 2018.
   
  Silviu Purcărete este regizorul spectacolului 'Turandot', la Opera din Bonn
  Bookmark and Share
  Silviu Purcărete este regizorul spectacolului Turandot de Giacomo Puccini prezentat în această perioadă de Opera din Bonn. Din distribuție face parte și un artist român, basul Leonard Benard, care a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa prof. Maria Slătinaru Nistor. Din 2011 s-a perfecționat la Centrul Plácido Domingo, la Palatul Artelor Regina Sofia din Valencia, și de atunci a evoluat în spectacole la Opera Bavareză de Stat din Munchen și la Opera Flamandă din Belgia. Basul Leonard Bernad interpretează rolul Timur pe scena Teatrului din Bonn și îi are ca parteneri de scenă pe soprana Zoya Tsererina și pe tenorul Johannes Mertes.
  Astăzi, 22 iunie 2018, are loc ultima reprezentație din această serie cu Turandot regizată de Silviu Purcărete.
   
  Basul Adrian Sâmpetrean cântă la Opera Națională din Lorraine
  Bookmark and Share
  Astăzi, 22 iunie 2018, începe la Opera Națională a regiunii Lorraine din Nancy, o serie de spectacole cu Italianca în Alger de Gioachino Rossini, în care basul român Adrian Sâmpetrean interpretează rolul Mustafa. Din distribuție mai fac parte mezzo-soprana Teresa Iervolino și tenorul Edgardo Rocha. Regia este semnată de David Hermann, iar conducerea muzicală - de Giuseppe Grazioli. După această primă reprezentație a seriei, Adrian Sâmpetrean va reveni pe amintita scenă franceză de încă patru ori, până în data de 1 iulie.