ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Allegro Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2018-08-16

Știri muzicale din Bucuresti

Calendarul muzical al zilei - 16 august 2018
Bookmark and Share
 • Dirijorul și compozitorul francez Gabriel Pierné s-a născut acum 155 de ani (16 august 1863 - 17 iulie 1937)

 • Se împlinesc 149 de ani de la nașterea compozitorului român Petre Elinescu (16 august 1869 - 26 iunie 1947)

 • Baritonul român Alexandru Agache împlișește 63 de ani (1955)

 • Comemorăm 59 de ani de la dispariția clavecinistei poloneze Wanda Landowska (5 iulie 1879 - 16 august 1959)

 • Tot astăzi își sărbătorește ziua de naștere dirijorul austriac Franz Welser-Möst - 58 ani (1960)

 • Au trecut 37 de ani de la trecerea în neființă a dirijorului român Ion Vanica (1 decembrie 1917 - 16 august 1981) și 20 ani de la cea a flautistului francez Alain Marion (25 decembrie 1938 - 16 august 1998)


 •  

  Știri muzicale din țară

  Concert de orgă la Biserica Neagră din Brașov
  Bookmark and Share
  La Biserica Neagră din Brașov continuă stagiunea de concerte de orgă. Astăzi, 16 august 2018, poate fi ascultată organista Ilse-Maria Reich din Germania. Muziciana va interpreta Preludiu în re major de Dietrich Buxtehude, Coralul ”Freu dich sehr, o meine Seele” de Georg Böhm, Preludiul și Fuga în do major de Johann Sebastian Bach, Preludiul și Fuga în re minor de Felix Mendelssohn, precum și ”Herzlich tut mich verlangen”de Johannes Brahms. Concertul se va încheia cu o piesă compusă de Șerban Nichifor și dedicată Ilsei Maria Reich - "Prayer for the victims of the Holocaust”.
   
  Cursuri de pian și de muzică de cameră în cadrul Festivalului Sommerfest Rădăuți
  Bookmark and Share
  În perioada 15-19 august 2018 are loc Festivalul „Sommerfest Rădăuți - Muzica Comunităților". Astăzi, 16 august 2018, la Galeriile de Artă din localitate au loc masterclass-uri de pian și de muzică de cameră.
  Festivalul, aflat la cea de a patra ediție, propune publicului concerte, o expoziție a Muzeului Național „George Enescu” din București, o conferință cu tema „Muzicieni participanți la Primul Război Mondial și la reapariția unor state pe harta Europei” și o sesiune de masterclass dedicată tinerilor ce studiază pianul și muzica de cameră. Concertele au loc la Casa de Cultură, la Galeriile de Artă și la Sinagoga locală. Intrarea publicului este liberă.
  Soliștii Festivalului sunt pianistaq Manuela Giosa, violonistul Andrei Radu, pianiștii Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu. Directorul festivalului este Ovidiu Foca, în vreme ce directoarea artistică este Corina Răducanu. Proiectul cultural beneficiază de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania la București și este organizat de Asociația Klavier ART și Casa de Cultură Rădăuți.
   
  Serile de vară cu muzică de orgă de la Târgu Mureș se încheie astăzi
  Bookmark and Share
  Serile de vară cu muzică de orgă, eveniment organizat de Filarmonica din Târgu-Mureș, se încheie astăzi, 16 august 2018. Ultimul recital susținut de organista instituției, Molnár Tünde, are loc în Sala Mare a Palatului Culturii, de la ora 19.00. Muziciana va interpreta opusuri de Cesar Franck, Max Reger și Franz Liszt.
   
  Recital de vioară și pian în Festivalul International Enescu și muzica lumii
  Bookmark and Share
  Continuă, până în data de 2 septembrie 2018, Festivalul Internaționbal Enescu și muzica lumii. Astăzi, 16 august 2018, are loc la Sala Casino din Sinaia un recital. Îl susțin violonista Maria Marica și pianistul Luca Toncian. Pe afiș figurează opusuri compuse de Johann Sebastian Bach, Franz Schubert, George Enescu, Edvard Grieg și Henryk Wieniawski. Recitalul începe la ora 19.00.
   

  Actualitatea internațională

  Dana Ciocârlie cântă cu Gilles Apap în Franța
  Bookmark and Share
  Pianista Dana Ciocârlie cântă astăzi, 16 august 2018, împreună cu violonistul Gilles Apap în localitatea franceză Talloires. Cei doi muzicieni pot fi ascultați de la ora locală 21 și 30 de minute într-un "piroconcert" - eveniment ce include, așadar, focuri de artificii. Programul muzical ales de Dana Ciocârlie și de Gilles Apap cuprinde Dansuri spaniole de Fritz Kreisler, Dansuri românești de Bela Bartok, Dansuri ungare de Johannes Brahms, Arii boemiene de Pablo de Sarasate, dar și cântece folclorice spaniole de Manuel de Falla, Habanera și Tzigane de Maurice Ravel.