Acum: 10.00
Arpeggio • 3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55
Promo • Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

 

Apoi: 12.59
Promo RRM • Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

 


Infobuletin Muzical

Astăzi : 2018-04-23

Știri muzicale din Bucuresti

Transmisiuni directe la Radio România Muzical


Bookmark and Share

Radio România Muzical transmite în direct în această săptămână concerte și spectacole din cadrul Stagiunii Muzicale Radio, dar și de pe scene internaționale.

Miercuri, 25 aprilie, de la ora 19,00, vom difuza recitalul pianistului Horia Mihail, din turneul Pianul călător. Muzicianul va interpreta lucrări de Mozart, Beethoven, Schumann și Enescu.

După finalul acestui program, de la ora 21,30 vă propunem un concert al Orchestrei Simfonice din Bournemouth dirijată de James Feddeck. Veți putea asculta Patru interludii marine din opera Peter Grimes de Benjamin Britten, Concertul op. 104 pentru violoncel și orchestră de Antonin Dvorak, solist Daniel Müller-Schott, și Poemul simfonic Moarte și transfigurație de Richard Strauss. 

Joi, 26 aprilie, de la ora 21,00, avem o transmisiune directă de la "Gran Teatre del Liceu" din Barcelona. Opera Demonul de Anton Rubinstein va fi interpretată sub conducerea dirijorului Mihail Tatarnikov. Soliști - Alexander Zymbalyuk, Asmik Grigorian, Igor Morosow. 

Vineri, 27 aprilie, în Studioul Mihail Jora va concerta Orchestra Națională Radio, avându-l ca solist pe Saleem Abboud Ashkar, celebrul pianist născut la Nazareth în 1976, care a colaborat cu orchestre renumite ale lumii și cu dirijori ca Zubin Mehta, Daniel Barenboim sau Riccardo Muti. La Sala Radio, el va interpreta partitura solistică a Concertului nr. 1 op. 15 în re minor de Johannes Brahms, lucrare ce va fi precedată în program de două creații semnate Robert Schumann - Uvertura Manfred și Simfonia I op. 38 în Si bemol major "a Primăverii". La pupitrul dirijoral se va afla Julien Salemkour. Saleem Abboud Ashkar și Julien Salemkour vor fi prezenți în studioul Radio România Muzical miercuri, 25 aprilie, ora 18.00, pentru un dialog live cu realizatorul emisiunii Perpetuum mobile, Lucian Haralambie. 

Seria transmisiunilor directe propuse de Radio România Muzical în această săptămână se va încheia cu un spectacol de la Teatrul "Metropolitan" din New York. Opera "Cenușăreasa" de Jules Massenet îi va avea în distribuție pe Joyce di Donato, Alice Coote, Kathleen Kim. Dirijor Bertrand de Billy.

 

Corul Symbol deschide turneul dedicat Centenarului Unirii, la Ateneul Român


Bookmark and Share

Mâine, 24 aprilie 2018, Corul de Copii și Tineret Symbol va concerta pe scena Ateneului Român. Evenimentul, condus de dirijorii Jean Lupu și Luminița Guțanu Stoian, este dedicat Centenarului Marii Uniri și reprezintă începutul unui amplu turneu, care îi va purta pe tinerii artiști prin țară, la Târgoviște, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Craiova, Brașov, Sibiu, Alba Iulia, dar și la Bruxelles. Programul serii se va deschide cu Imnul României, pe versuri de Andrei Mureșanu - de Anton Pann și continuă cu piese compuse, între alții, de de Gavriil Musicescu, Constantin Arvinte, Alexandru Pașcanu, Ioan Christu Danielescu și George Enescu. De asemenea, publicul va asculta lucrări în primă audiție absolută. Concertul începe la ora 19.00 și va fi înregistrat de Radio România Muzical.
 

Calendarul muzical al zilei - 23 aprilie 2018


Bookmark and Share

 • În urmă cu 144 de ani s-a născut compozitorul și dirijorul italian Alfonso Castaldi (23 aprilie 1874 - 6 august 1942)
 • Se împlinesc 127 de ani de la nașterea compozitorului rus Serghei Prokofiev (23 aprilie 1891 - 5 martie 1953)
 • Comemorăm 35 de ani de la dispariția pianistului român Alexandru Demetriad (28 martie 1903 - 23 aprilie 1983)
 • Pianistul irlandez Barry Douglas își sărbătorește împlinirea vârstei de 58 de ani (23 aprilie 1960)
 • Dirijorul italian Gianandrea Noseda împlinește astăzi 54 de ani (23 aprilie 1964)

 •  

  Știri muzicale din țară

  Turneul 'De la Paganini la Piazzolla' al lui Costin Soare ajunge la Bacău


  Bookmark and Share

  Turneul De la Paganini la Piazzolla derulat de chitaristul Costin Soare continuă cu un recital astăzi, 23 aprilie 2018, la Centrul de Cultură George Apostu din Bacău. Costin Soare propune un program care pornește de la muzica lui Niccolò Paganini, celebrul violonist și compozitor italian care era și un pasionat chitarist, și ajunge în lumea celui care a reinventat tangoul în secolul trecut, Astor Piazzolla. Publicul va mai putea asculta lucrări ale unor compozitori precum Francisco Tárrega, Manuel de Falla, Isaac Albeniz sau Heitor Villa-Lobos. Seria de recitaluri va continua până în 28 aprilie în orașele Brașov, Mediaș, Bistrița și Bran, în organizarea Asociației Culturale Kitharalogos.
   

  Program Ceaikovski la Filarmonica din Râmnicu Vâlcea


  Bookmark and Share

  Program Piotr Ilici Ceaikovki astăzi, 23 aprilie 2018, la Filarmonica Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea. Concertul pentru vioară și orchestră și Simfonia a V-a din creația compozitorului rus sunt cele două lucrări din programul care va fi dirijat de Ilarion Ionescu-Galați. Solist va fi violonistul Bogdan Costache. Concertul are la Sala Lahovari, de la ora 19,00.
   

  Actualitatea internațională

  Corul Madrigal este invitat la BBC Radio 3


  Bookmark and Share

  Corul Național de Cameră Madrigal-Marin Constantin dirijat de Anna Ungureanu este invitat în studioul BBC Radio 3, pentru a susține un scurt recital live în cadrul emisiunii In Tune, prezentată de Sean Rafferty și Katie Derham. Emisiunea are loc astăzi, 23 aprilie, de la ora locală 17.00, și va putea fi urmărită online, pe site-ul BBC, www.bbc.co.uk/radio3.
  Iar mâine, 24 aprilie 2018, Corul Madrigal va susține un concert la British Museum din Londra, în cadrul Festivalului Europe and the world. Evenimentul va avea loc în incinta Great Court, la ora locală 15:00.
  "În momentul în care am trasat direcția repertorială pentru acest concert, mi-am propus să unesc două stiluri total diferite, savuroase în egală măsura, care au existat în același moment, în două spații culturale diferite. Așa a reieșit alăturarea a două perioade și stiluri muzicale distincte ca sonoritate, stilul Bizantin și stilul Renascentist. În partea renascentistă însă găsim madrigale și motete specifice Școlii Europene și mai cu seamă Școlii Englezești din acea perioadă. La final, am pregătit o surpriză, incluzând o compoziție actuală, reprezentativă pentru identitatea națională a corului", a spus Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Madrigal.
  Festivalul Europe and the world, programat în perioada 16-29 aprilie 2018, este un proiect cultural organizat de British Museum și Staatliche Kunstsammlungen și finanțat de Ministerul German de Externe. Desfășurat în premieră la British Museum, evenimentul sărbătorește interacțiunile culturale ale Europei cu lumea, printr-o suită de spectacole muzicale inedite și diverse și într-o serie de conferințe, programate de directorul artistic Daniel Kühnel. Programul Festivalului include lucrări ale unor compozitori care au dus muzica europeană în noi direcții prin conectarea cu alte culturi, inclusiv Richard Strauss, Berio, Stockhausen, Messiaen, Ligeti și Nono, precum și spectacole dedicate tradițiilor internaționale istorice, cum ar fi muzica indiană, flamenco sau cea japoneză din secolul al VII-lea și până la muzica corală bizantină.