Acum: 15.18
Promo • Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Urmează: 15.22
Promo RRM • Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

 

Apoi: 15.23
Concerte de 5 stele • primite prin Uniunea Europeană de Radio

 


Infobuletin Muzical

Astăzi : 2016-07-28

Știri muzicale din Bucuresti

Ministerul Culturii va acorda patronajul său Academiei de Muzică și Arte Vizuale `George Enescu` de la Mihăileni


Bookmark and Share

Ministerul Culturii va acorda Patronajul său Academiei de Muzică și Arte Vizuale "George Enescu" de la Mihăileni. Academia de Muzică s-a născut din eforturile violonistului Alexandru Tomescu, pianistei Raluca Știrbăț, arhitectului Șerban Sturdza, a mai multor artiști, arhitecți și organizații de a salva de la degradare și dispariție casa copilăriei lui George Enescu de la Mihăileni, jud. Botoșani.

 

Romanian Sinfonietta Orchestra în Festivalul Vară Magică


Bookmark and Share

După ce ieri au deschis la Sinaia cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Internațional "Enescu și muzica lumii", membrii ansamblului Romanian Sinfonietta Orchestra pot fi ascultați în această seară de 28 iulie 2016, pe scena Sălii Mari a Ateneului Român, în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului "Vară Magică" organizat de Lanto Communication. Programul serii este alcătuit din Concertul românesc de György Ligeti, Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră de Max Bruch și Simfonia a IX-a în mi minor "Din lumea nouă" de Antonín Dvoűák. Solist, violonistul Daniel Iulian Druțac. Concertul dirijat de Horia Andreescu începe la ora 19.30.
Concertul de astăzi al Orchestrei Romanian Sinfonietta va fi urmat de un concert cu același program, ce va fi sustinut în deschiderea Festivalului Alto Aldige de la Toblach, sâmbătă, 30 iulie.
 

Calendarul muzical al zilei - 28 iulie 2016


Bookmark and Share

  • Comemorăm 275 de ani de la trecerea în neființă a compozitorului Antonio Vivaldi (4 martie 1678 - 28 iulie 1741) și 266 de ani de la cea a compozitorului Johann Sebastian Bach (21 martie 1685 - 28 iulie 1750)
  • Acum 178 de ani s-a stins din viață compozitorul Bernhard Henrik Crussel (15 octombrie 1775 - 28 iulie 1838)
  • Se împlinesc 88 de ani de la nașterea compozitorului Adrian Rațiu (28 iulie 1928 - 3 noiembrie 2005)
  • Dirijorul Riccardo Mutti împlinește astăzi 75 de ani (1941), iar pianistul Pierre-Alain Volondat 54 de ani (1962)
  • Pianistul Horia Mihail își aniversează cei 45 de ani (1971)
  • Au trecut 11 ani de la moartea compozitorului George Sbârcea (23 martie 1914 - 28 iulie 2005)


 

Știri muzicale din țară

Concert simfonic la Filarmonica din Râmnicu Vâlcea


Bookmark and Share

"Pagini simfonice de mare popularitate" se intitulează concertul programat astăzi, 28 iulie 2016 pe scena Sălii Lahovari din Râmnicu Vâlcea. Îl vor susține membrii Orchestrei Simfonice a Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea cu Florin Totan la conducere. Începând cu ora 19.00, cei interesați pot asculta opusuri semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Giuseppe Verdi, Constantin Dimitrescu, Aram Haciaturian, Johann Strauss și Johannes Brahms.

 

A patra zi a Cursurilor de măiestrie artistică Hariclea Darclee la Brăila


Bookmark and Share

Continuă la Brăila Cursurile de Măiestrie Artistică oferite de soprana Mariana Nicolesco la teatrul dramatic din localitate începând din 25 iulie celor 70 de tineri artiști lirici de pe tot cuprinsul României. Ediția din acest an se desfășoară sub semnul relației Maeștri - Discipoli, în acest context, sâmbătă, 30 iulie, dr. Stephan Poen susținând de la ora 18.00 conferința "Despre maeștri", momentul urmat de un recital susținut de tineri interpreți. Iar duminică, 31 iulie, de la ora 17:00, este programat concertul-masterclass coordonat de Mariana Nicolesco, în care vor fi aplaudați participații la această ediție din 2016. Din 1995, când a fost creat Festivalul și Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée, au luat parte la aceste manifestări și la Cursurile de Măiestrie Artistică peste 2500 de artiști din 50 de țări, de pe 5 continente.

 

Începe Festivalul Internațional de Jazz de la Miercurea Ciuc


Bookmark and Share

Ediția a VIII -a a Festivalului Internațional de Jazz organizat de Asociația Mini Jazz Festival, cu sprijinul Primăriei Miercurea Ciuc, a Departamentului pentru Relații Interetnice din Guvernul României, Consiliului Județean Harghita și a mai multor asociații, fundații și firme private începe astăzi, 28 iulie 2016, la Ólommadár și Cetatea Mikó, urmând a se desfășura până duminică, 31 iulie. Primul concert al festivalului este programat de la ora 20.30 în Clubul Ólommadár din Miercurea Ciuc și va fi susținut de membrii formației BorderSplit din România. Iar de la ora 20.00, de această dată la Cafe G. din Odorhoiu Secuiesc, grupul Kéknyúl Hammond Band din Ungaria va putea fi ascultat pentru prima dată în România.
 

Continuă Festivalul `Icon Arts Celebrates`


Bookmark and Share

Alte două recitaluri sunt programate astăzi, 28 iulie, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Festivalului de Muzică Contemporană "Icon Arts Celebrates". Ambele evenimente îi aduc în prim-plan pe cursanții Academiei Icon Arts și propun două workshop-uri urmate de concerte. Primul dintre ele va avea loc de la ora 17.00 la Biserica Evanghelică din Cisnădie, în timp ce al doilea se va desfășura pe scena Sălii "Thalia" a Filarmonicii de Stat din Sibiu, începând cu ora 19.00. Seria "ICon Arts Celebrates" se va încheia sâmbătă, 30 iulie, la Cetatea fortificată din Cisnădioara.

 

Actualitatea internațională

Sanziana Mircea pe podimul Academiei Internaționale de Pian de la Miami


Bookmark and Share

Pianista Sânziana Mircea s-a clasat printre cei doi interpreți selectați a susține recitaluri de debut în cadrul următoarei ediții a Festivalului Internațional de Pian de la Miami. Selecția s-a desfășurat pe parcursul Academiei Internaționale de Pian de la Miami, desfășurată între 3 și 24 iulie, în cadrul căreia au participat numeroși tineri interpreți de pe tot cuprinsul globului.
Sînziana Mircea dispune de o bogată experiență scenică dobândită în diverse săli de concerte din Europa, Statele Unite ale Americii și Japonia. La numai 11 ani, Sînziana Mircea a sustinut primul său recital în SUA, urmat de un turneu efectuat la vârsta de 14 ani în cinci orașe americane și un turneu în Japonia la 20 de ani. Deasemenea, Sînziana a concertat pe importante scene precum Tokyo Metropolitan Theater - Japonia, St.Martin in the Fields - Londra, PepsiCo Hall Recital Hall Fort Worth Texas USA, Ateneul Român, Bechstein Young Professionals Series - Köln și multe altele. În iunie 2014, a fost unul dintre bursierii acceptați la Piano Texas Academy & Festival organizat de Texas Christian University School of Music & Van Cliburn Foundation in Fort Worth, Texas, SUA.

 

A încetat din viață compozitorul finlandez Einojuhani Rautavaara


Bookmark and Share

Ieri, 27 iulie 2016, la vârsta de 87 de ani, a încetat din viață, în urma unor complicații postoperatorii, unul dintre cele mai mari nume ale muzicii contemporane finlandeze, compozitorul Einojuhani Rautavaara. După ce a absolvit Academia Sibelius din Helsinki s-a specializat, chiar la recomandarea lui Jean Sibelius, impresionat de talentul său, la Școala de Muzică Julliard din New York, având șansa, de asemenea, să se sfătuiască și cu Aaron Copland la Tanglewood. În afara pozițiilor profesionale ca pedagog și rector al unor instituții prestigioase din Helsinki, activitatea sa componistică a fost neîntreruptă. Einojuhani Rautavaara, a propus o viziune sonoră de o diversitate remarcabilă și în același timp o sinteză stilistică. Lucrările timpurii arată o clară influență bartokiană și stravinskiană, tot în tinerețe experimentând și cu tehnicile seriale dar într-o manieră profund personală. Importantă în ansamblul creației sale rămâne amprenta mistică, imagistica creștină, angelică, multe dintre lucrările sale aducând în prim-plan îngerii. "Acești îngeri nu sunt cei prezenți în basmele pentru copii, ei reprezintă un arhetip, una dintre dintre cele mai vechi tradiții și un peren însoțitor al omului" explică autorul finlandez. În ultima perioadă a vieții, Rautavaara s-a îndreptat către un limbaj sonor postmodern, care a înglobat atît tradiția, cât și elementele moderne.

 

BBC Proms în direct de la Londra la RRM


Bookmark and Share

Continuă și astăzi, 28 iulie 2016, în celebra sală circulară din inima exclusivistului cartier londonez Kensington - "Royal Albert Hall" cea de-a 122-a ediție a Festivalului BBC Proms. Pe frecvențele noastre puteți urmări în această seară, în transmisiune directă, concertul susținut de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Stuttgart, condusă de cel care i-a fost dirijor principal până în 2011 - Sir Roger Norrington. Solist va fi americanul Robert Levin, pianist, dar și muzicolog și pedagog respectat, care își desfășoară activitatea didactică la celebra universitate Harvard. Concertul va fi comentat de Liliana Staicu, chiar din micul studio amenajat într-una dintre lojile de la Royal Albert Hall, unde, la invitația colegilor de la BBC3, se va afla, alături de comentatorul britanic, dar și de cel al Radiodifuziunii din Stuttgart.
Prilejul este unul special pentru că acesta va fi ultimul concert susținut de Orchestra Radiodifuziunii din Stuttgart, în actuala formulă. O orchestră din a cărei istorie de 70 de ani a făcut parte maestrul Sergiu Celibidache, cel care, practic, a ridicat acest ansamblu la nivelul celor mai bune ale Europei, impunându-și stilul, rigoarea și originalitatea creatoare asupra orchestrei care, din luna septembrie, va fuziona cu orchestra din Baden-Baden și Freiburg.
Nu ratați, așadar, transmisiunea directă de la Londra din această seară, de la 21.30, a concertului Orchestrei Radiodifuziunii din Stuttgart în Festivalul BBC Proms, un concert ce aduce pe afiș opusuri semnate de Berlioz, Beethoven, Brahms.
 

George Petean din nou pe scena Teatrului Joan Sutherland din Sydney


Bookmark and Share

Baritonul George Petean va interpreta din nou astăzi, 28 iulie 2016, rolul "Simon Boccanegra" în producția Operei Australia din Sydney a spectacolului cu același nume de Giuseppe Verdi. Spectacolul în regia lui Matthew Barclay are loc la Teatrul "Joan Sutherland" și îi mai are în distribuție pe soprana Natalie Aroyan în rolul "Amelia", tenorul Diego Torre - "Gabriele Adorno" și basul Giacomo Prestia - "Jacopo Fiesco". Dirijează Renato Palumbo. Următoarea reprezentație a spectacolului "Simon Boccanegra" la Opera Australia din Sydney, cu George Petean în distribuție, are loc sâmbătă, 30 iulie.