ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2018-12-17

Știri muzicale din Bucuresti

Concert de colinde la Ateneul Român
Bookmark and Share
În această seară, la Sala mare a Ateneului Român are loc un concert coral de sărbătoare - Corul Preludiu, dirijat de Voicu Enăchescu, va oferi publicului colinde și cântece de crăciun. Cu o săptămână înaintea Ajunului, publicul Ateneului va putea asculta atât lucrări dintre cele mai cunoscute - precum „Am plecat să colindăm”, „Joy to the World” sau „O, ce veste minunată” - cât și lucrări mai puțin cântate, programul fiind dedicat exclusiv cântecelor de Crăciun și colindelor.
 
Târgul „Poveste de Crăciun” - la Opera Comică pentru copii
Bookmark and Share
Cea de-a treia ediție a târgului Poveste de Crăciun, organizat de Opera Comică pentru Copii, continuă și astăzi în curtea instituției. De la derdeluș și ateliere de pictură, până la patinoar și realitate virtuală - iată câteva din atracțiile pe care le propune Opera Comică pentru Copii, alături de un concurs dedicat ansamblurilor vocale de colindători. În același timp, programul spectacolelor continuă - începând cu ora 10,00 vor putea fi urmărite spectacolele „Onix și Barton” și „Orchestra lui Nino”, iar de la ora 11,00 are loc o reprezentație cu „Prinț și cerșetor."
 
Calendarul muzical al zilei - 17 decembrie 2018
Bookmark and Share

• Se împlinesc 456 de ani de la trecerea în eternitate a compozitorului flamand Adrian Willaert (n.1490 - 17 decembrie 1562)

• Au trecut 269 de ani de la nașterea compozitorului italian Domenico Cimarosa (17 decembrie 1749 - 11 ianuarie 1801)

• S-a înființat Conservatorul de Muzică din București - 167 ani (1851)

• Se împlinesc 248 de ani de la nașterea compozitorului german Ludwig van Beethoven (17 decembrie 1770 - 26 martie 1827)

• Comemorarea compozitorului italian Saverio Mercadante - 148 ani (17 septembrie 1795 - 17 decembrie 1870)

• În urmă cu 124 de ani s-a născut dirijorul american Arthur Fiedler (17 decembrie 1894 - 10 iulie 1979)

• Comemorăm 56 de ani de la dispariția pianistei românce Aurelia Cionca (16 mai 1888 - 17 decembrie 1962) și 36 de ani de la cea a violonistului ucrainean Leonid Kogan (14 noiembrie 1924 - 17 decembrie 1982)


 

Știri muzicale din țară

Concert de Crăciun la Filarmonica din Râmnicu Vâlcea
Bookmark and Share
Începând cu ora 19, la Sala „Lahovari” a Filarmonicii „Ion Dumitrescu” are loc concertul intitulat „Crăciun la noi acasă”. Sub bagheta lui Iulian Rusu vor evolua flautista Claudia Iordache-Diaconu, flautista Amalia Iordache-Ivan și clarinetistul Cristian Modrescu, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Ion Dumitrescu”. În program sunt anunțate lucrări ale unor compozitori precum Johann Strauss-fiul, Karl Doppler, Darius Milhaud și Dmitri Șostakovici.
 
Ziua Filarmonicii `Oltenia` - 114 ani de la primul concert
Bookmark and Share
La Craiova are loc, în această seară, un eveniment ce marchează trecerea a 114 ani de la primul concert al Societății Filarmonice „Oltenia”. Programul serii reunește Concertul în la major pentru pian și orchestră de coarde de Carlos Seixas și Konzertstück în fa minor pentru pian și orchestră de Carl Maria von Weber. Solist este Constantin Sandu, stabilit acum în Portugalia. Orchestra simfonică a Filarmonicii din Craiova va fi dirijată, de la ora 19,00, de Alexandru Iosub.
 

Actualitatea internațională

„The Nutcracker and I” la Hamburg
Bookmark and Share
Proiectul pianistei Alexandra Dariescu intitulat „The Nutcracker and I” continuă și astăzi cu un concert la Laeiszhalle din Hamburg. Spectacolul presupune muzică live, balet și animație digitală. Muzica baletului „Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski va putea fi ascultată în cadrul spectacolului în aranjamente pentru pian realizate de compozitori precum Mikhail Pletnev, Stepan Esipoff, Percy Grainger sau Gavin Sutherland. Din data de 19 decembrie, pianista Alexandra Dariescu începe un turneu în China cu proiectul „The Nutcracker and I”, turneu ce se va încheia în data de 7 ianuarie 2019.
 
Radu Lupu, printre invitatii concertului aniversar Steven Isserlis la Wigmore Hall
Bookmark and Share
Pianistul Radu Lupu este invitat în această seară la concertul aniversar Steven Isserlis de la Wigmore Hall din Londra. Între participanții veniți să-l sărbătorească pe cunoscutul violoncelist englez, care pe 19 decembrie va împlini 60 de ani, se mai numără personalități precum violonistul Joshua Bell, baritonul Sir Simon Keenlyside sau pianistul Sir András Schiff. Concertul este precedat de o conferință prezentată de actorul Gabriel Woolf pe marginea unor fragmente din romanele favorite ale sărbătoritului, Steven Isserlis.