Acum: 19.00
Stagiunea muzicală Radio • Concerte ale Orchestrei Naționale Radio
Urmează: 21.00
Scena europeană • Înregistrări sau concerte în direct.

 

Apoi: 23.30
Sunete contemporane • Creații contemporane românești

 


Infobuletin Muzical

Astăzi : 2016-07-01

Știri muzicale din Bucuresti

Program Beethoven-Bruckner în ultimul concert de stagiune, la Ateneu


Bookmark and Share

În această seară de 1 iulie are loc închiderea oficială a stagiunii 2015-2016 la Filarmonica "George Enescu" din București. Invitat să mânuiască bagheta dirijorală este muzicianul german Gerd Schaller, primul dirijor care a realizat o integrală a creației simfonice bruckneriene, incluzând și versiuni niciodată înregistrate înainte. Iar programul include și o lucrare de Anton Bruckner - Simfonia a VII-a în Mi major. În prima parte poate fi urmărit apreciatul pianist israelian Alon Goldstein, care va interpreta partitura solistică a Concertului nr. 5 op. 73 în Mi bemol major "Imperialul" de Ludwig van Beethoven.
Ora de începere: 19,00.
 

Ultima premieră din actuala stagiune a Operei bucureștene!


Bookmark and Share

Astăzi, 1 iulie 2016, Opera Națională București propune ultima premieră a acestei stagiuni. Este vorba despre "Fidelio", singura operă a lui Ludwig van Beethoven, în viziunea regizorului britanic Graham Vick. Montarea este realizată în colaborare cu o echipă artistică din care fac parte scenografii Samal Blak și Mauro Tinti, precum și Giuseppe di Iorio - lighting designer. La conducerea Orchestrei Operei Naționale București se va afla Cristian Mandeal, iar Corul este pregătit de maestrul Stelian Olariu. Din distribuție fac parte soliști invitați și soliști ai Operei Naționale București: Asineta Răducan, Laura Nicorescu, Andrei Lazăr, Valentin Vasiliu, Horia Sandu, Cătălin Țoropoc și Marius Vlad Budoiu.
Ora de începere a evenimentului este 19,00.

 

Lansarea unui nou volum semnat Grigore Constantinescu - la Opera bucureșteană


Bookmark and Share

"Patru secole de operă - Istorie și stiluri, personalități creatoare, capodopere, repertorii" se intitulează volumul semnat de muzicologul și criticul muzical Grigore Constantinescu, apărut la Editura Operei Naționale București și a cărui lansare are loc în această după-amiază, de la ora 17,00, în Foaierul Operei. Despre această carte, Costin Popa, critic muzical, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, apreciază următoarele: "Volumul este o lucrare de sinteză, care strânge, în cele peste 500 de pagini, istoria de 400 de ani a îndrăgitului gen. Este o lucrare de referință, carte de învățătură, obiect de studiu fundamental și exemplar de bibliofil! Precum un spectacol de operă, volumul are un Prolog, trei Părți ("acte") și un Epilog. Parcurgerea lui este precum trăirea unei serate speciale într-un teatru liric, sorbită cu nesaț și aplaudată la final."

 

Imago Mundi - concert în Grădina Botanică


Bookmark and Share

Ansamblul "Imago Mundi" își așteaptă publicul în această vară la o serie de concerte intitulată 'Grădini de Vară / Enescu: urban vs. tradițional'. Programul propus este gândit în jurul temelor desprinse din folclor care l-au insiprat pe celebrul compozitor să scrie Rapsodiile. Toate evenimentele vor fi comentate și de proiecții video mixate în timp real. Concertele se desfășoară în locuri emblematice ale Capitalei, dar și în spații neconvenționale precum Cărturești Carusel și Grădina Viitorului. Acest proiect propus de Asociația Culturală "Isvor" a debutat sâmbătă, 25 iunie 2016, la Muzeul Satului, iar următorul concert al Ansamblului Imago Mundi are loc astăzi, 1 iulie, în Gradina Botanică din București, de la ora 19:00.

 

Calendarul muzical al zilei - 1 iulie 2016


Bookmark and Share

  • Se împlinesc 232 de ani de la trecerea în eternitate a compozitorului german Wilhelm Friedemann Bach (22 noiembrie 1710 - 1 iulie 1784)
  • Au trecut 91 de ani de la dispariția compozitorului francez Eric Satie (17 mai 1866 - 1 iulie 1925)
  • Se împlinesc 90 de ani de la nașterea compozitorului german Hans Werner Henze (1 iulie 1926 - 27 octombrie 2012)
  • 68 de ani împlinește dirijorul elvețian Mario Venzago (1948)
  • Bas-baritonul român Sever Barnea aniversează împlinirea a 56 de ani (1960)
  • Comemorăm 52 de ani de la moartea dirijorului francez Pierre Monteux (4 aprilie 1875 - 1 iulie 1964)
  • Se împlinesc 15 ani de la trecerea în eternitate a pianistei poloneze Halina Czerny-Stefanska (31 decembrie 1922 - 1 iulie 2001)

 

Festivalul Țintea Muzicală, prima zi


Bookmark and Share

Festivalul "Țintea Muzicală", în colaborare cu Forumul Cultural Austriac și cu Universitatea Națională de Muzică București, vă invită la două concerte ce îmbină muzica spaniolă a secolelor XVI-XX cu lucrări contemporane de inspirație iberică.  Concertele au loc astăzi, 1 iulie, de la ora 19,00 și mâine, începând cu ora 17,00 în sala Auditorium a Universității Naționale de Muzică București. Cele două programe diferite de muzică spaniolă vor fi aduse la viață de interpreți din România și Austria: soprana Cristina Radu, chitaristul Costin Soare, clavecinista Sonja Leipold, acordeonistul Christoph Hofer, pianistul Otto Probst, soprana Ariadna Mihai, mezzo/soprana Carolina Astanei, violoncelista Maria Magdalena Probst și violonista Diana Antonescu. Alături de ei, în concertul de sâmbătă 2 iulie, vor evolua atât tânărul chitarist Mihail Petre, cât și elevi ai Școlii de Muzică Nr. 5 din București. Programul include lucrări semnate de compozitori spanioli ai secolelor XIX-XX, dar și prime audiții de inspirație iberică pentru un duo mai puțin obișnuit: duo-ul acordeon - clavecin.  Concepția și organizarea festivalului le aparțin compozitoarelor surori Adina Dumitrescu și Dana Cristina Probst. Intrarea la ambele concerte este liberă.

 

Știri muzicale din țară

Se deschide Festivalul JazzTM de la Timisoara


Bookmark and Share

De astăzi, 1 iulie 2016, și până pe 3 iulie, la Timișoara are loc a patra ediție a festivalului JazzTM, eveniment care, conform dorinței organizatorilor, "vine să celebreze energia culturală vibrantă a Timișoarei, în Piața Victoriei - simbolică pentru oraș." Încă de la primele 3 ediții, festivalul a atras artiști precum Kurt Elling, Al Jarreau, Anoushka Shankar sau Dianne Reeves, iar anul 2016 promite să mențină calitatea evoluțiilor artistice ale primelor trei ediții și să aducă pe scena din Timișoara nume reprezentative ale jazzului mondial. Astfel, în prima zi, pe Scena Mare, de la ora 22,30, poate fi ascultat faimosul sextet vocal american "Take 6", recompensat cu nu mai puțin de 10 premii Grammy. De la ora 21,00, același spațiu va fi ocupat de Jacob Collier, o tânără stea a jazzului actual, care își va lansa, chiar astăzi, primul său album - "Im my room".
Iar seria este deschisă, începând cu ora 20,00, de Peter Sarosi Quintet.
 

Festivalul Jazz in the Park - prima serie de concerte din luna iulie


Bookmark and Share

Parcul Central, inima festivalului Jazz in the Park, va fi animat de muzică bună de astăzi, 1 iulie 2016, și până duminică, prin nu mai puțin de 3 scene - una principală, una secundară și una de muzică clasică.  De la ora 18,00, prima evoluție va fi semnată de cei din Hot Club de Cluj - pe Scena Principală, urmați, începând cu ora 19,15, de Jazzybirds și, de la 20,30, de Neil Cowley Trio din Marea Britanie. Iar începând cu ora 22 și 30 de minute, cântă pentru prima dată în România formația olandeză Kovacs, al cărei prim EP, intitulat "My love", are peste 7 milioane de vizualizări online.

 

Actualitatea internațională