Acum: 19.00
Music box • Noutățile discografice din zona clasic, jazz&more.
Urmează: 21.15
Scena europeană • Înregistrări sau concerte în direct.

 

Apoi: 23.35
Sunete contemporane • Creații contemporane românești

 


Infobuletin Muzical

Astăzi : 2017-01-23

Știri muzicale din Bucuresti

Albumul 'Bach to basics' - astăzi, la RRM!


Bookmark and Share

Discul care a primit cele mai multe voturi din partea dvs., a publicului în cadrul campaniei Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2016" și care devine astfel Discul de muzică clasică al anului 2016 în România este albumul "Bach to basics" semnat de violonistul Alexandru Tomescu. Acest album, care a primit 5546 voturi, cuprinde pe două discuri integrala lucrărilor pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach.

Bach to basics poate fi reascultat în integralitatea sa la Radio România Muzical astăzi, 23 ianuarie 2017, de la ora 19:00, într-o ediție specială "Music Box", realizată de Cristina Comandașu. De asemenea, discul poate fi audiat și pe site-ul nostru - romania-muzical.ro.


 

Anita Hartig și Renato Zanella - invitații unei ediții speciale a Serii de operă


Bookmark and Share

Vă invităm mâine, 24 ianuarie 2017, să urmăriți o ediție specială a Serii de operă, cu soprana Anita Hartig și coregraful Renato Zanella, live pe frecvențele postului nostru și live audio-video pe site-ul romaniamuzical.ro. Una dintre cele mai apreciate voci românești din tânăra generație, aplaudată pe marile scene internaționale și actualul coordonator al corpului de balet al Operei Naționale București vor purta un dialog despre operă, balet și viață cu Luminița Arvunescu.

Marți, 24 ianuarie, de la ora 19:00, Anita Hartig și Renato Zanella sunt live la Radio România Muzical.


 

Recitalul 'Anul Nou în stil Stradivarius' - la RRM


Bookmark and Share

"Anul Nou în stil Stradivarius" a fost titlul recitalului în care muzica clasică și tangoul au fost prezentate împreună la Sala Radio; a fost o seară în care violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica au evoluat cu succes, în 12 ianuarie, în fața unui public numeros. Vă invităm să ascultați înregistrarea acestui recital într-o ediție specială a Concertelor Radio România Muzical. Sonata "Trilul Diavolului", Romanța andaluză de Pablo de Sarasate și tangourile lui Astor Piazzolla sunt lucrările din programul prezentat de Jeanine Costache - mâine, 24 ianuarie, de la ora 20:00.
 

Transmisiuni directe internaționale la Radio România Muzical


Bookmark and Share

Și săptămâna aceasta postul nostru vă invită să urmăriți o serie de transmisiuni directe de pe cele mai importante scene de concerte ale bătrânului continent. Miercuri, 25 ianuarie 2017, Orchestra Simfonică din Bournemouth condusă de Kirill Karabits, dirijorul său principal, va evolua la "Lighthouse" într-un concert în care violonistul Valeri Sokolov - unul dintre laureații Concursului Internațional "George Enescu" - va fi solist.

Joi, 26 ianuarie, violoncelistul Steven Isserlis va fi invitatul Orchestrei Simfonică BBC - Scoția conduse de Thomas Dausgaard, dirijor principal al asamblului înființat în 1935. Iar vineri, 27 ianuarie, ascultăm un nou concert din stagiunea Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze, o seară în care Mariss Janssons va conduce un program cu lucrări de Vladimir Sommer, Gustav Mahler și Serghei Rahmaninov, în direct de la München.

Detalii complete despre concertele transmise în direct săptămâna aceasta de Radio România Muzical găsiți pe site-ul nostru.


 

Recital Lucia-Cristina Iordache în Stagiunea de marți seara


Bookmark and Share

Pianista Lucia-Cristina Iordache va evolua săptămâna aceasta în cadrul "Stagiunii de marți seara". Mâine, 24 ianuarie 2017, cu începere de la ora 19:00, ea va prezenta la Sala Mica a Ateneul Român un program alcătuit din opusuri de Felix Mendelssohn, George Enescu și Robert Schumann.
 

În 30 ianuarie se va lansa oficial Uniunea Artei Coregrafice din România


Bookmark and Share

Cu prilejul lansării oficiale a Uniunii Artei Coregrafice din România (UNACOR), luni, 30 ianuarie 2017 va avea loc, de la ora 20,00, un spectacol de gală la Opera Națională București. Participă artiști ai Operei de Stat din Berlin și ai operelor naționale din București, Iași, Cluj, Constanța și Sibiu, dar și artiști independenți, studenți ai UNATC "I.L. Caragiale" și elevi ai Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" din București. Invitat special - interpretul de muzică tradițională românească Grigore Leșe. Amfitrionul galei de balet va fi Sergiu Anghel, regia artistică fiind semnată de Simona Șomăcescu.

Uniunea Artei Coregrafice din România susține promovarea intereselor profesionale, materiale și morale ale membrilor săi în special în domeniul coregrafic și al publicisticii de specialitate. Susține și dorește dezvoltarea artei coregrafice românești prin valorificarea patrimoniului cultural național și universal, prin păstrarea memoriei celor care în decursul timpului au contribuit la afirmarea și dezvoltarea artei coregrafice românești și prin orice alte mijloace legale. Statuează ca principiu fundamental libertatea absolută de creație artistică, schimbul neîngrădit de opinii, inițiativa, efortul, eficiența și solidaritatea de breaslă.

UNACOR este o organizație non profit, înființată în septembrie 2016 la Sibiu și reprezentată în calitate de președinte de prof. univ. dr. Sergiu Anghel.


 

Calendarul muzical al zilei - 23 ianuarie 2017


Bookmark and Share

 • În urmă cu 109 ani a trecut în eternitate compozitorul american Edward MacDowell (18 decembrie 1860 - 23 ianuarie 1908)
 • Comemorarea dirijorului maghiar Arthur Nikish - 95 ani (12 octombrie 1855 - 23 ianuarie 1922)
 • S-a născut pianista franceză Cecile Ousset - 81 ani (n.1936)
 • Se împlinesc 36 de ani de la moartea compozitorului american Samuel Barber (9 martie 1910 - 23 ianuarie 1981) și 31 de ani de la cea a pianistei franceze Yvonne Lefebure (29 iunie 1898 - 23 ianuarie 1986)

 •  

  Știri muzicale din țară

  'Seară Haydn' - la Filarmonica Vâlcea


  Bookmark and Share

  Stagiunea Filarmonicii "Ion Dumitrescu" va continua astăzi, 23 ianuarie 2017 cu o "Seară Haydn". Matei Corvin va fi dirijorul și solistul ansamblului în programul care include 3 creații semnate de compozitorul austriac - uvertura "Armida", Concertul în Re major pentru flaut și orchestră și Simfonia a VI-a în Re major. Publicul este invitat la Sala Lahovari, cu începere de la ora 19:00.
   

  Actualitatea internațională

  Bursa Constantin Silvestri - nouă sesiune de înscrieri


  Bookmark and Share

  Se apropie data limită pentru înscrierea în vederii obținerii Bursei Silvestri, ce le permite tinerilor muzicieni români să-și continue studiile în Marea Britanie. Bursele Constantin Silvestri, inițiate de pianista Anda Anastasescu, se acordă în fiecare an începând din 1998, 28 fiind numărul celor care au beneficiat de acestea până în prezent.  În momentul de față, bursa înseamnă un întreg an de studii la Școala Mary Erskine - Stewart Melville din Edinburg. Se pot înscrie elevii cu vârsta de 16 ani care studiază oricare dintre instrumentele clasice abordate în sistemul românesc de educație muzicală. Bursa este academico-muzicală, integrală și acoperă inclusiv cheltuielile de deplasare pentru petrecerea vacanțelor în România.

  Prima selectie se face pe baza formularului de cerere și a unei înregistrări audio. Elevii selectați sunt apoi invitați la Edinburg în vederea interviului (demers pentru care școala acoperă cheltuielile implicate). Data limită pentru trimiterea formularului de înscriere în concurs este 24 februarie 2017. Elevii trebuie să cunoască foarte bine limba engleză. Inscrierea la concurs se face gratuit.  

  Majoritatea bursierilor Silvestri și-au continuat studiile la academii de muzică din Marea britanie, după care au ales fie să se reîntoarcă in România, fie să activeze în Marea Britanie ca interpreți sau profesori.

  Informații complete găsiți accesând site-ul https://www.esms.org.uk.