Acum: 19.00
Seara de operă • Marile spectacole ale prezentului, în direct sau înregistrate.
Urmează: 22.00
Grădina de... sunete (R) • Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.

 

Apoi: 0.00
Nocturn jazz • Portrete ale celor mai importanți oameni din jazz.

 


Infobuletin Muzical

Astăzi : 2017-10-21

Știri muzicale din Bucuresti

Începe seria de evenimente din programul Festivalului 'Majura - Momente Muzicale Magice'


Bookmark and Share

La Sala Mică a Palatului din capitală, are loc, în această seară, gala de deschidere a Festivalului „Majura - Momente Muzicale Magice”, în cadrul căruia se desfășoară și cea de-a doua ediție a Concursului Internațional de Duo „Suzana Szörenyi”. După ce, în cursul dimineții, la Universitatea Națională de Muzică din București, este programată tragerea la sorți a ordinii în concurs pentru două dintre secțiuni - duo pianistic la patru mâini și duo cameral liric-dramatic - de la ora 19:00, deschiderea va fi marcată prin recitalul laureaților premiilor II ai ediției precedente. Astfel, formațiile de duo compuse din Larisa Dorcioman și Darius Moț, Rodica Ștefan și Andra Demidov, Daniel Dascălu și Iulian Ochescu, Sergiu Coltan și Bianca Murariu, dar și Cristiana Mihart și Abel Corban vor prezenta un program cu lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski, Franz Schubert și Scott Joplin, printre alții. Intrarea publicului este liberă. Festivalul „Majura - Momente Muzicale Magice”, organizat de Asociația „Majura Christ”, se derulează pe o perioadă de 10 zile, până în data de 30 octombrie, timp în care etapele concursului de duo vor alterna cu recitaluri și cursuri de măiestrie susținute de membrii juriului.
 

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene organizează audiții la București


Bookmark and Share

Tinerii muzicieni români cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani sunt invitați de Institutul Cultural Român și Artexim să participe la selecția anuală pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO). Audițiile vor avea loc pe 11 noiembrie 2017 la București. Termenul limită pentru înscriere este 29 octombrie 2017.
Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează anual selecții în fiecare țară. Chiar și membrii actuali ai orchestrei trebuie să se prezinte la audiții pentru a-și păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au șansa să cânte în orchestră în timpul anului.
Orchestra de Tineret a Uniunii Europene oferă șansa unei experiențe profesionale unice pentru tinerii instrumentiști care își doresc o carieră de muzicieni în orchestră. Este un proiect muzical european care reunește cei mai talentați muzicieni din toate țările membre ale Uniunii Europene, sub bagheta unor dirijori de faimă internațională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice și economice. Concertele și turneele din întreaga lume, colaborarea cu personalități ale lumii muzicale și nivelul excepțional de pregătire al muzicienilor au făcut din ansamblu una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.
Detalii complete privind condițiile de participare și înscriere: pe www.euyo.eu/apply.
 

UNMB găzduiește o nouă transmisiune directă de la Filarmonica din Berlin


Bookmark and Share

În această seară, începând cu ora 20:00, Institutul Goethe și Universitatea Națională de Muzică din București propun publicului o nouă transmisiune directă de la Filarmonica din Berlin, care va putea fi urmărită în Studioul de Operă și Multimedia al universității. Orchestra prestigioasei instituții va fi dirijată de Yannick Nezet Seguin și va prezenta două creații din repertoriul german: Cantata "Heilig" pentru contralto solo, două coruri mixte și două orchestre de Carl Philipp Emanuel Bach, cu Wiebke Lehmkuhl în ipostază solistică și Recviemul german op. 45 de Johannes Brahms, ai cărui soliști vor fi soprana Hanna-Elisabeth Müller și baritonul Markus Werba. Concertul are loc cu participarea Corului Radiodifuziunii din Berlin, pregătit de Gijs Leenaars.
 

'Evgheni Oneghin' de Ceaikovski, la Opera Natională Bucuresti


Bookmark and Share

Opera Națională București propune publicului, în această seară, spectacolul „Evgheni Oneghin”, compus de Piotr Ilici Ceaikovski în anul 1879, pe un libret de Konstantin Șilovski. Din distribuție fac parte, printre alții, baritonul Șerban Vasile, în rolul principal, tenorul Teodor Ilincăi, soprana Iulia Isaev, basul Horia Sandu și mezzosoprana Sorana Negrea. Spectacolul este regizat de Ion Caramitru și condus, de la pupitrul dirijoral, de Iurie Florea. Reprezentația începe la ora 18,30.
 

Lansare de carte și conferință de presă dedicate pianistei Clara Haskil la librăria Humanitas Cișmigiu


Bookmark and Share

Astăzi, începând cu ora 12:00, Editura Humanitas și organizatorii Festivalului Internațional „Clara Haskil” organizează, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, un dublu eveniment dedicat marii pianiste. Este vorba despre lansarea celei mai cunoscute biografii a Clarei Haskil, cartea semnată de muzicologul francez Jérôme Spycket, apărută, după 30 de ani, într-o nouă traducere, și de conferința de presă dedicată ediției din acest an a Festivalului Internațional „Clara Haskil”. Acesta din urmă se va derula în perioada 27-29 octombrie, la Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.
Vor lua cuvântul: Alina Azario, pianistă și director artistic al Festivalului, Cristina Comandașu, redactor-șef Radio România Muzical, compozitorul Dan Dediu și Vlad Alexandrescu, specialist în filosofia și istoria ideilor.
Publicat într-o nouă traducere semnată de Lidia Dumitru, Elena Ciocoiu și Adina Cobuz, volumul semnat de Jérôme Spycket va fi lansat în această toamnă și în alte orașe ale țării.
 

'Cântece, descântece' - Portret componistic Carmen Cârneci la Ateneul Român


Bookmark and Share

„Jocuri, visări, des-cântece – o invitație la a asculta într-un singur concert o selecție din creația mea recentă: 5 prime audiții de lucrări pentru instrumente-solo, voce/pian și cvintet. Hespèr(i)a (pian) – un joc al fanteziei, invocând nimfele păzitoare ale pomului cu mere de aur; …qui rêve (flaut-bas) – un fragment din visările acelei femme couchée qui rêve închipuite de Giacometti; Origami I. (clarinet) – un joc al abilității de a confecționa din materiale simple un obiect care să uluiască; Appeal of Crains (vioară) – tot un joc care transformă secvențe dintr-un poem suprarealist într-un parcurs coerent; 2 Cântece de vară pentru soprană și pian (pe versuri de Radu Cârneci) – două invocații din prea-plinul vârstei tinere, marcate de puritatea primelor doruri; Quintet pour Marguerite Y. – o reverență față de Marguerite Yourcenair…” este decrierea realizată de compozitoarea Carmen Cârneci a programului ce va fi interpretat în această seară la Ateneu.
Așadar, de la ora 19:00, suntem invitați în Sala mica a Ateneului Român să admirăm portretul componistic al unei muziciene române contemporane, Carmen Maria Cârneci. Unele dintre cele mai recente opusuri camerale ale sale vor fi prezentate, sub genericul „Cântece, descântece”, de interpreții care alcătuiesc ansamblul „devotioModerna”. Sub conducerea muzicală a înseși compozitoarei, vor urca pe scenă baritonul Radu Cojocariu, flautista Carla Stoleru, clarinetistul Mihai Bădiță, violonista Natalia Pancec, Aida-Carmen Soanea, la violă, Dan Cavassi, la violoncel și Mihai Murariu, la pian.
 

Calendarul muzical al zilei - 21 octombrie 2017


Bookmark and Share

 • În urmă cu 138 de ani s-a născut compozitorul francez Joseph Canteloube (21 octombrie 1879 - 4 noiembrie 1957)
 • Se împlinesc 132 de ani de când s-a născut compozitorul englez de origine austriacă Egon Wellesz (21 octombrie 1885 - 9 noiembrie 1974) și 105 ani de la nașterea dirijorului englez Georg Solti (21 octombrie 1912 - 5 septembrie 1997)
 • La mulți ani! îi urăm astăzi sopranei românce Virginia Zeani, care își sărbătorește ziua de naștere - 92 ani (1925)
 • S-a născut organistul francez René Saorgin - 88 ani (21 octombrie 1928 - 16 decembrie 2015)
 • Dirijorul american Hugh Wolff împlinește 64 de ani (1953)
 • 11 ani au trecut de la moartea pianistului libanez Setrak (17 martie 1930 - 21 octombrie 2006)

 •  

  Știri muzicale din țară

  Turneul Național 'Imago Mundi' continuă la Săcele


  Bookmark and Share

  Un nou eveniment din cadrul Turneului Național „Imago Mundi” 2017, organizat de Asociația Culturală ISVOR, are loc astăzi, de la ora 18:00, la Centrul Multicultural și Educațional din Săcele, județul Brașov.
  Cel mai nou proiect al ansamblului Imago Mundi, „Isvor. Constantin Brâncuși” propune o reconsiderare a muzicii tradiționale românești din perspectiva compoziției contemporane. Concertul este dedicat marelui sculptor român, iar lucrările ce alcătuiesc programul muzical sunt inspirate de muzica tradițională oltenească, muzica Mariei Tănase, muzica lui Erik Satie sau, pur și simplu, sunt lucrări inspirate din opera lui Constantin Brâncuși (precum Muza adormită, Pasărea măiastră, Cumințenia pământului, Masa tăcerii, Coloana infinită). Programul muzical este dublat de proiecții foto/video, o instalație în mișcare ce comentează vizual universul sonor imaginat în spiritul operei brâncușiene.
  Membrii Imago Mundi sunt: Oana Ivașcu – oboi, Daniel Ivașcu – percuție, Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu – chitară și cobză și Ștefan Barbu – vioară. Invitați speciali: Matei Ioachimescu – flaute; Adrian Precup – violoncel. Artiști vizuali: Florin Ghenade – foto / video; Cristian Stănoiu – proiecții video live.Turneul Național Imago Mundi 2017 va continua până în 2 noiembrie, în localități precum Brașov, Sfântu Gheorghe, Câmpina, Alba Iulia, Timișoara sau Cluj-Napoca.
   

  Turneul național 'Vă place Beethoven?' - ultimele două concerte, la București și la Pitești


  Bookmark and Share

  Ultimele două evenimente cuprinse în programul Turneului Național „Vă place Beethoven?” au loc în 24 octombrie, la Sala Radio din capitală și, respectiv, luni, 30 octombrie, la Filarmonica din Pitești. Protagoniști sunt violoncelistul Răzvan Suma și pianistul Daniel Goiți, iar în program figurează trei sonate pentru pian și violoncel semnate de compozitorul german: Sonata op. 69 nr. 3 în La major, Sonata op. 102 nr. 1 în Do major și Sonata op. 102 nr. 2 în Re major. Cei doi muzicieni dedică seria acestor recitaluri unei cauze caritabile: Hospice Casa Speranței, instituție ce oferă sprijin gratuit copiilor și adulților cu boli incurabile din Romania.
   

  Gala celei de-a XV-a ediții a Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet găzduit de Opera din Brașov


  Bookmark and Share

  De la ora 18.30, ediția cu numărul 15 a Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet continuă în Sala Operei din Brașov cu o gală în care vor putea fi ascultați, printre alții, sopranele Catarina Coresi (România), Manami Hama (Japonia) și Anna Delfino (Italia), tenorii Riccardo Rados (Italia) și Eric Vivion-Grandi (Franța) și basul Max Sahliger (Austria). Corul și orchestra instituției brașovene vor fi dirijate de muzicianul italian Luciano di Martino, care ocupă în prezent funcția de director artistic al Operei și Filarmonicii de Stat din Plovdiv, Bulgaria. Evenimentul va fi prezentat de Marius Constantinescu, iar programul cuprinde pagini muzicale celebre, din opere precum „Simon Boccanegra”, „Aida”, „Rigoletto”, „Trubadurul”, „Turandot”, „Wilhelm Tell” sau „Bal mascat”, acest ultim spectacol urmând să aibă premiera în 25 și 26 octombrie în cadrul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet.
   

  Spectacol pentru copii în cadrul Festivalului Internațional 'Toamna muzicală clujeană'


  Bookmark and Share

  Ediția cu numărul 51 a Festivalului Internațional „Toamna Muzicală Clujeană” continuă astăzi, de la ora 12:00, cu un concert dedicat copiilor, o premieră a festivalului, după cum afirma Marius Tabacu, directorul filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. Povestea muzicală „Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev va fi oferită micilor spectatori la Colegiul Academic din municipiu, sub bagheta dirijorului Zsolt Janko. Prezentarea este realizată de Adonis Tanța.
   

  Actualitatea internațională