Știri muzicale din țară Înapoi

Dan Dediu - Doctor Honoris Causa la Cluj-Napoca

Publicat: luni, 15 Aprilie 2024 , ora 10.08
Vineri, 12 aprilie 2024, prof. univ. dr. habil. Dan Dediu a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.
Dan Dediu, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, este o personalitate marcantă a vieții muzicale românești și internaționale, profesor de compoziție și director artistic al ansamblului Profil. Între anii 2008-2016 a fost rectorul Universității Naționale de Muzică din București, iar în prezent ocupă funcția de Președinte al Senatului în cadrul aceleiași instituții. De asemenea, este doctor honoris causa al Universității de Arte George Enescu din Iași, al Universității din Craiova și al Academiei de Muzică, Teatru și Arte plastice din Chișinău.
A compus peste 180 de lucrări ce acoperă aproape toate genurile muzicale. Este laureat al mai multor premii de compoziție și interpretare (Viena, Dresda, Paris, Berlin, Ludwigshafen, 9 premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Premiul Academiei Române, Premiul Enescu). Implicându-se susținut în promovarea muzicii românești, a coordonat în calitate de director artistic festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (în 1999, 2001, 2007, 2008, 2016-2023).
Larisa Clempus