Bernhard Hofstötter (lăută barocă) - 'Album for the lute' - CD Review, 27 februarie 2023

Piese de Esaias Reusner, Johann Heinrich Schmelzer și de compozitori anonimi.

Album în premieră, lansat în februarie 2023

Lăuta barocă a fost un instrument foarte popular în rândul membrilor aristocrației europene de la începutul secolului al 17-lea, timp de peste 150 de ani. Documente, scrisori, partituri, colecții de manuscrise și picturi din acea perioadă atestă răspândirea lăutei în spațiul european baroc. În acest context, în jurul anului 1700 a apărut un set de manuscrise cu piese pentru lăută, păstrate timp de peste două secole la Berlin, descoperite în anul 1918 și cercetate de muzicologul austriac Adolf Koczirz. În prezent partiturile originale se află la Biblioteca muzicală a Universității din Melbourne și au fost publicate pentru prima dată în anul 2013.

La începutul acestui an 2023, în 3 februarie, piesele din colecția amintită au fost înregistrate în premieră mondială de Bernhard Hofstötter, unul dintre cei mai apreciați interpreți la lăută din lume. Albumul, lansat la casa germană TyxArt Records, cuprinde piese din creația unor muzicieni precum Esaias Reusner, Johann Heinrich Schmelzer și Germain Pinel, dar și câteva piese de compozitori anonimi,interpretate cu grație și virtuozitate de Bernhard Hofstötter, care conferă lăutei sonorități polifonice și culori timbrale deosebite.

 

Bernhard Hofstötter s-a născut la Viena în anul 1975. Înainte de a se dedica lăutei baroce, muzicianul a fost violonist și a studiat dreptul la universități din Viena, Oslo și St. Gallen. În paralel s-a perfecționat la Conservatoarele din Vicenza și Viena, studiind lăuta cu Luciano Conti. A susținut recitaluri în importante săli din Austria precum Konzerthaus din Viena și Mozarteum din Salzburg, dar și pe alte scene din Europa și Japonia. Bernhard Hofstötter a lansat până acum 10 albume, printre compozitorii aleși pentru CD-urile sale numărându-se Ernst Gottlieb Baron, Silvius Leopold Weiss, Ludovico Roncalli și Johann Heinrich Schmelzer.

Larisa Clempuș