Pianistul Teo Gheorghiu - albumul "Roots" - CD Review, 3 febraurie 2023

George Enescu - Rapsodia română nr. 1 op. 11 în La major; Béla Bartók - Șase dansuri populare românești; Modest Musorgski - selecțiuni din suita Tablouri dintr-o expoziție.


Pianistul Teo Gheorghiu fascinează mereu publicul și critica internațională prin proiectele sale deosebite care denotă creativitate, un stil interpretativ distinctiv, bazat pe cunoașterea în profunzime a valențelor filosofice din spatele partiturilor abordate. În data de 9 decembrie 2022, muzicianul de origine română a lansat un nou album - la casa elvețiană de discuri Claves. Dedicat muzicii românești, CD-ul se numește "Roots" (Rădăcini) și reflectă atașamentul muzicianului pentru țara sa de origine. Programul cuprinde Rapsodia română în La major de George Enescu și Dansuri populare românești de Bela Bartok, precum și binecunoscuta Suită "Tablouri dintr-o expoziție" de Modest Musorgski, încheindu-se cu o piesă a compozitorului și filosofului greco-armean George Durdjieff.

Pe Teo Gheorghiu l-am putut ascultași la Sala Radio în data de 23 decembrie într-un concert susținut în compania Orchestrei Naționale Radio. Atunci muzicianul a vorbit pentru Radio România Muzical despre noul său album, într-un interviu din care citez: "Albumul Roots este inspirat de rădăcinile mele muzicale și personale. Rapsodia I de Enescu este o piesă pe care am ascultat-o pentru prima oară aici în București, când am cântat în festivalul Enescu. Mi-am spus că trebuie să cânt cumva piesa aceasta. Am văzut că Enescu a făcut o transcripție pentru pian solo și am încercat să văd cum o pot cânta. Este făcută pentru trei mâini, nu două... Am lucrat și am putut să o cânt. Trăiesc un pic România când cânt această piesă", spune nostalgic pianistul Teo Gheorghiu.

Teo Gheorghiu s-a născut în 12 august 1992 aproape de Zürich, într-o familie de origine română. A studiat la Londra, avându-l ca profesor și mentor pe regretatul pianist englez Hamish Milne. Descris drept un talent uimitor de către cei care l-au ascultat, Teo Gheorghiu a câștigat premii I în concursul Franz Lisztde la Weimar și în cadrul concursului de pian de la San Marino și a concertat în diverse părți ale lumii, pe scene din Paris, Tokyo, Madrid, Londra și New York. Iar în 2017 pianistul, care deține și cetățenia canadiană, a primit titlul de "Cel mai bun artist" al acestei țări în cadrul Concursului Muzical Internațional de la Montreal. Având preocupări multiculturale, pianistul a fost mereu atras de repertoriul românesc, dar și de muzica spaniolă și franceză, pe care le-a explorat în timpul călătoriilor sale. El este și un ciclist pasionat, folosind acest sport pentru a cunoaște mai bine diferite zone ale Europei și tot pe bicicleta sa a cutreierat mare parte din teritoriul românesc, fiind astfel inspirat pentru albumul său "Rădăcini". Teo Gheorghiu a înregistrat până acum cinci discuri, debutând în 2010 pentru Deutsche Grammophon cu un album ce a cuprins creații concertante de Schumann și Beethoven, apoi au urmat două discuri produse de casa Sony Classical, incluzând piese camerale romantice, un CD cu muzică spaniolă și acest album dedicat creației românești, al doilea dintr-o serie de patru discuri sub sigla casei elvețiene Claves Records.

Despre felul cum a luat naștere ideea acestui disc, Teo Gheorghiu spune: "Pierderea tatălui meu în anul 2018 a fost un punct de cotitură care a deschis pentru mine un nou orizont: trecutul. În timpul regimului comunist, părinții mei au lăsat totul în urma lor, pentru a începe o nouă viață în străinătate. Iar singura mea conexiune cu România a rămas prin intermediul muzicii. Dinu Lipatti, Radu Lupu, Maria Tănase și mulți alții m-au făcut să vibrez.", mărturisește pianistul Teo Gheorghiu care se întoarce cu bucurie în țara sa de origine România pentru a se reconecta cu tradiția și cu trecutul său, pentru a se regăsi. De aceea, albumul pianistului are multiple semnificații, interpretarea lui Teo Gheorghiu este puternică, expresivă și sensibilă, exprimând multă emoție.

Larisa Clempuș